Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1. Student
2. Nie musi być win 10
3. Matryca od 14' do 15,6'

4. HDD nie musi być, bo głównie zależy mi na SSD. Jednak jeżeli HDD + dokupione SSD na m2 będzie tańsze, to tak wolę :)
5. Widełki 2500-3200. Interesują mnie zarówno nówki, jak i używane sztuki
5b. Zamierzam go używać przez najbliższe 3lata
5c. Zakup najchętniej do końca sierpnia
6. Jakość wykonania jest dla mnie ważna, bo nie wiadomo gdzie z nim wyląduję. Nie zamierzam w nic grać, więc na tym polu wydajność  do pominięcia.
7. Matryca najlepiej IPS, matowa, 1920
8. Komputer będzie używany na studiach(ekonomia) i w biurze(zwykłe pakiety + dużo otwieranych w tym samym zakładek w chrome). 
9. - 
10. Póki co żadnych specjalnych programów, ale w ciągu najbliższego roku możliwe, że dojdzie programowanie w HTML, CSS i JavaScript(tworzenie stron). Okazjonalnie również Photoshop
11. Będzie to jedyny sprzęt, jakiego będę używał.
12. Najchętniej minimalistyczny wygląd, małe ramki, bez żadnych ''gamingowych'' bestii. Dodatkowo w miarę lekki i poręczny. Duża bateria będzie ogromnym atutem

13. Teraz mam https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-8gb-2401000-gtx950m-bialy.html ale jednak trochę za duży dla mnie i za ciężki (chociaż osobiście polecam po kilku dniach użytkowania)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jednak jeżeli HDD + dokupione SSD na m2 będzie tańsze, to tak wolę :)

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Taniej nie ale znacznie lepiej na tym wyjdziesz w ogólnym rozrachunku - i pod względem gwarancji, wydajności i jakości dysków SSD.

Ale co dokładnie chcesz, zamienić tego Lenovo na coś mniejszego? W tej cenie nie dostaniesz żadnego ultarbooka z procesorem cztero rdzeniowym. Pierwsze procesory i5U z czterema rdzeniami pojawią sie gdzieś pod koniec roku a może nawet na początku przyszłego jeśli były by jakieś problemy przy produkcji.

Opublikowano

To przy jakiej cenie pojawiają się pierwsze sensowne?

Tak, chcę zamienić go na coś mniejszego, bo okazało się, że jednak potrzebuje czegoś dużo bardziej mobilnego. Dlatego właśnie idę też po coś z mniejszą matrycę

Opublikowano

Szczerze wątpię, tym bardziej że ultrabooki są tylko z systemami. A najtańsze ZenBooki UX410UA z i5U kosztują 3800zł, nawet ThinkPad L470 bez system też sporo ponad

Acer S5-371 i5-6200U/8GB/256/Win10 FHD - tym przedziale zeszłoroczne Aspire S13

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-S-13-S5-371-Notebook-Review.164894.0.html

Chyba że po taniości Acer V3-372 i5-6200U/8GB/1000/Win10 FHD - aluminiowa ma tylko klapę matrycy i podmienić dysk na SSD

ASUS ZenBook UX410UA i3-7100U/4GB/256SSD/Win10

ASUS ZenBook UX410UA i3-7100U/8GB/256SSD/Win10

Oba mają niestety dysk SSD nie na M.2 tylko na SATA 2,5" więc nie można zamontować HDD nawet.

Opublikowano

Acer jest całkiem OK tylko łatwo zarysować jego teksturowaną klapę matrycy. Jedyny minus to tylko 8GB RAM bez opcji rozbudowy, a w ZenBookach masz te 16GB RAM (max) w wersji z i5 i 12GB RAM w wersji z i3 (4GB wlutowane). Jeśli masz zamiar odpalać bardziej wymagające programy lub większą ilość to warto dopłacić do  ZenBooków.

Opublikowano

Możesz zrobić tak odpalić w systemie "menadżer zadań" wejść w zakładkę wydajność i na dole okna odpalić "odpal monitor zasobów" i tak sobie sprawdzić ile w różnych scenariuszach alokuje 

Opublikowano

Chodzi właśnie o to, że nie zamierzam dokupować ani stacji, ani dodatkowego ramu. Tak samo przy obecnej pracy nie będzie to nic bardziej obciążającego system. W Lenovo zastanawia mnie tylko jakość wykonania. Bo przy moim obecnym, większym jest to po prostu zwykły plastik 

Opublikowano

Według producenta wieko jest z aluminium i magnezu a "spód" - tylko z aluminium. Dzięki temu obudowa jest sztywna. Choć jednostka zasadnicza jest cienka, nawet przy użyciu pewnej siły w zasadzie nie da się jej wykrzywić i praktycznie nie wydaje ona z siebie odgłosów. Na srebrnych, matowych, elegancko połyskujących powierzchniach obudowy nie widać odcisków palców. Wygląd Lenovo 710S nawiązuje niewątpliwie do laptopów Apple. 

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-710S.167749.0.html

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę zmieniło się obecnie, co potrzebuję, dlatego aktualizacja.

1. Student
2. Nie musi być win 10, mam dreamspark 
3. Matryca 14'

4. Jednym słowem, nie potrzebuje HDD
5. Do 3700zl
5b. Zamierzam go używać przez najbliższe 3lata
5c. Zakup do końca przyszłego miesiąca. Czekam na czarny czwartek :P
6. Jakość wykonania jest dla mnie ważna, bo nie wiadomo gdzie z nim wyląduję. Nie zamierzam w nic grać, więc na tym polu wydajność  do pominięcia.
7. Matryca najlepiej IPS, matowa, 1920
8. Komputer będzie używany na studiach(ekonomia) i w biurze(zwykłe pakiety + dużo otwieranych w tym samym zakładek w chrome). 
9. - 
10. Zwykle pakiety biurowe, multimedia i domowy użytek
11. Będzie to jedyny sprzęt, jakiego będę używał.
12. Najchętniej minimalistyczny wygląd, małe ramki, bez żadnych ''gamingowych'' bestii. Dodatkowo w miarę lekki i poręczny. Duża bateria będzie ogromnym atutem. 

Opublikowano

ZenBooki nie mają otrzymać jakoś niedługo nowych procesorów właśnie? Gdzieś czytałem i nie wiem, co o tym sądzić

Na pewno będą jak wszystkie inne z Kaby Lake Refresh (8-ma generacja Intel Core) ale jeszcze nie wiadomo kiedy, czy w tym roku czy dopiero w 2018. Będą tez laptopy z procesorem AMD Ryzen.

UX410UA-GV027T aktualnie 3899zł.