Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

1) Kwota maksymalna - 3 000 zł ( Mogę dołożyć 500 gdy będzie faktycznie coś lepszego)

2 ) Laptop nowy - tylko i wyłącznie (żadne outlety/odnawiane itd)

3 ) Matryca - 15,6' matowa IPS Full HD (byłoby miło)

4 ) Raczej gry: (World of Tanks, Euro Truck Simulator 2) .

5) Użytkowanie - w domu. 

6) No ma być wydajny , szybki, nie może zamulać. Fajnie gdyby miał dysk SSD (ponoć komputer na nim chodzi o wiele szybciej niz na HDD) oraz GRAFIKA która umożliwiłaby na max detalach (min 50 fps)  grać w wyżej wymienione gry, procesor 4-rdzeniowy i5 6300 (może być inny ale również wydajny).

7) Osobiste preferencje? - Raczej ASUS (mam do niego przekonanie na podstawie 7-letniego stażu pracy na nim). Ewentualnie MSI, LENOVO. 

8) Bez systemu operacyjnego

9) Moja propozycja: Lenovo Y700

10) Zamierzam kupić maks do miesiąca ? czy czas kupna ma znaczenie ?

11) Bateria nie ma znaczenia - i tak cały czas zamierzam miec podłączonego lapka do sieci.

Opublikowano (edytowane)

ponoć komputer na nim chodzi o wiele szybciej niz na HDD

Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice

World of Tanks, Euro Truck Simulator 2

Nie przewidujesz bardziej wymagających?

Zamierzam kupić maks do miesiąca ? czy czas kupna ma znaczenie ?

W okolicach września pojawi się trochę nowych modeli

MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB+120SSD MX150 - z nowych modeli MSI z matrycą IPS (średnia) sama grafika ma wydajność pomiędzy 950M a 960M

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
10 godzin temu, FxJ napisał:

Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice

Nie przewidujesz bardziej wymagających?

W okolicach września pojawi się trochę nowych modeli

MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB+120SSD MX150 - z nowych modeli MSI z matrycą IPS (średnia) sama grafika ma wydajność pomiędzy 950M a 960M

Teraz widzę, dziękuje. Zatem jednak wolę coś z SSD ( min 256 GB).

Nie, nie potrzebuję innych bardziej wymagających tytułów gier. Od lat gram w te i i nie zamierzam ich zmieniac na inne :)

Od wrzesnia ? czyli rozumiem ze te obecne jeszcze stanieją troszkę ?

Fajny ten MSI, a coś z Asusa ? I nie musza byc linki z X-KOM, kupiłem tam 2 lapki (Asusy) ale przepłaciłem szczerze mówiąc... Dobra solidna lecz drogo.

Opublikowano

Teraz widzę, dziękuje. Zatem jednak wolę coś z SSD ( min 256 GB).

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Jedynie pytanie który dysk chcesz :wink2:

czyli rozumiem ze te obecne jeszcze stanieją troszkę ?

Jak wyjdą z AMD Ryzen 5 (4 rdzenie) to prawdopodobnie tak, ale najpierw wychodzą najmocniejsze jednostki z procesorami 6-cio i 8-mio rdzeniowymi i grafikami Radeon.

Opublikowano

ale przepłaciłem szczerze mówiąc...

Szczerze to wątpię mają najmniej starych modeli, możemy ci śmiało pokazać w marketach modele z 2015 r., więc jakie kupowałeś podrzuć kod producenta?

Chyba że mówisz o sklepach z allegro ale wystarczy ze poczytasz sobie opinie to się dowiesz że większość jest ściągana z marketów z zachodniej europy, wiele z programów naprawczych producentów itp.

Opublikowano (edytowane)

A co powiecie na ten temat ? Szczerze podoba mi sie, grafika ładna, procesor równiez...

https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx950m.html

lub

https://www.x-kom.pl/p.....y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html

Patrząc po Asusach... w podobnej konfiguracji musiałbym dorzucić parę stówek.. Jezeli miałbym tylko za logo/firmę dopłacic to mysle ze nie ma sensu, chyba ze cena inna bo ... ?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, FxJ napisał:

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Jedynie pytanie który dysk chcesz :wink2:

Jak wyjdą z AMD Ryzen 5 (4 rdzenie) to prawdopodobnie tak, ale najpierw wychodzą najmocniejsze jednostki z procesorami 6-cio i 8-mio rdzeniowymi i grafikami Radeon.

Nie wiem , który chce, nie znam się na tym.

Mój 1 lapek sprzed grubo kilka lat:

https://www.x-kom.pl/p.....k50in-sx172-pro5din-sx254-t4300-2048-320-dvd-rw.html

Obecnie (od ponad 5 lat) używam tego:

https://www.x-kom.pl/p.....x53tk-sx033v-a6-3420m-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html - z tym , że mam 8GB RAMU bo X-KOM jak to stwierdził Dodał mi, by lapek był wydajniejszy .

Więc szukam teraz czegoś lepszego , nie mówie o górnej półce ale cos co warto by było w widełkach 3-3,5 tyś max się zmieścić, z dobrym prockiem , dyskiem na pewno SSD , ewentualnie SSD+ HDD (na SSD chce system postawic i programy a HDD jako pendrive do przechowywania danych), z grafika w którą mogę pograc na wysokich detalach w gry , które podałem w 1 poście :) Marzy mi się Asus ale on za drogi więc Lenovo wypada w dobrej sumie cenie.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

ASUS K50IN z Pentium T4300 to rocznik 2009

ASUS X53TK z A6-3420M to rocznik 2011

Oba miały ostro wolne procesory, dlatego lepiej się konsultować z kimś innym niż obsługa w sklepie i zamawiać przez internet.

z tym , że mam 8GB RAMU bo X-KOM jak to stwierdził Dodał mi, by lapek był wydajniejszy 

I bardzo słusznie bo 8GB RAM to standard a dokładanie RAM czy dysków SSD to standardowa procedura od lat.

A co powiecie na ten temat ? Szczerze podoba mi sie, grafika ładna, procesor równiez...

https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx950m.html

lub

https://www.x-kom.pl/p.....y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html

Szczerze to Lenovo są najtańsze i mają najgorszy serwis, też wybrałeś z dyskami dokładanymi - najtańszymi. Dobierz przynajmniej dobry dysk M.2 - dobre tak jak RAM przeżyją laptopa.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Co do tych dwóch laptopów - sam wybierałem je, kupowałem je w X-KOM tyle, że 1 na allegro a drugi już w sklepie stacjonarnym - ale oba wybierałem sam - wtedy nie miałem nawet zielonego pojęcia...co do tych Dysk M.2 - to w ogóle nie wiem co to jest .

Masz może jakąś ciekawą propozycje ? Już nie musi byc to lenovo czy asus ale zeby było dobre i w tej cenie.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Złącze M.2 dla dysków SSD wcześniej laptopy (też wyższe modele) miały sloty mSATA.

To jest tak ze każdy producent wypuszcza sporo serii i im niżej w hierarchii tym ogólnie niższa jakość obudowy/matryc/baterii mimo że mogą mieć procesory i5 i i7 montowane.

W tej cenie tylko ten Lenovo ma częściowo aluminiowa obudowę i  głośniki od JBL. Oczywiście zaleca sie wgrać od razu najnowszy bios i zainstalować system na czysto żeby uniknąć problemów ze starymi sterownikami i zbędnymi programikami instalowanymi fabrycznie.

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Y700-15.156795.0.html

Opublikowano

Oczywiście że tak, ten MSI którego podałem w pierwszym wpisie także. Praktycznie każdy z procesorem czterodziałaniowym ma slot M.2

@Ozik89 prośba nie cytuj całości wpisu, możesz zawołać przez "@" ale i tak wszyscy dostają powiadomienia.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop do sporadycznego grania 3000 - 3500