Ozik89 Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Witam, 1) Kwota maksymalna - 3 000 zł ( Mogę dołożyć 500 gdy będzie faktycznie coś lepszego) 2 ) Laptop nowy - tylko i wyłącznie (żadne outlety/odnawiane itd) 3 ) Matryca - 15,6' matowa IPS Full HD (byłoby miło) 4 ) Raczej gry: (World of Tanks, Euro Truck Simulator 2) . 5) Użytkowanie - w domu. 6) No ma być wydajny , szybki, nie może zamulać. Fajnie gdyby miał dysk SSD (ponoć komputer na nim chodzi o wiele szybciej niz na HDD) oraz GRAFIKA która umożliwiłaby na max detalach (min 50 fps) grać w wyżej wymienione gry, procesor 4-rdzeniowy i5 6300 (może być inny ale również wydajny). 7) Osobiste preferencje? - Raczej ASUS (mam do niego przekonanie na podstawie 7-letniego stażu pracy na nim). Ewentualnie MSI, LENOVO. 8) Bez systemu operacyjnego 9) Moja propozycja: Lenovo Y700 10) Zamierzam kupić maks do miesiąca ? czy czas kupna ma znaczenie ? 11) Bateria nie ma znaczenia - i tak cały czas zamierzam miec podłączonego lapka do sieci. Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj ponoć komputer na nim chodzi o wiele szybciej niz na HDD Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice Cytuj World of Tanks, Euro Truck Simulator 2 Nie przewidujesz bardziej wymagających? Cytuj Zamierzam kupić maks do miesiąca ? czy czas kupna ma znaczenie ? W okolicach września pojawi się trochę nowych modeli MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB+120SSD MX150 - z nowych modeli MSI z matrycą IPS (średnia) sama grafika ma wydajność pomiędzy 950M a 960M Edytowane 27 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Włóczykij Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Lenovo Y700-15 + dysk SSD 275GB Musiałbyś zaryzykować, niestety mają fatalny serwis ale za to świetne głośniki i świetne chłodzenie. Najlepiej zamów przez internet i intensywnie testuj przez 14 dni by sprawdzić czy jest wolny od wad fabrycznych. Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 10 godzin temu, FxJ napisał: Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice Nie przewidujesz bardziej wymagających? W okolicach września pojawi się trochę nowych modeli MSI GV62 i5-7300HQ/8GB/1TB+120SSD MX150 - z nowych modeli MSI z matrycą IPS (średnia) sama grafika ma wydajność pomiędzy 950M a 960M Teraz widzę, dziękuje. Zatem jednak wolę coś z SSD ( min 256 GB). Nie, nie potrzebuję innych bardziej wymagających tytułów gier. Od lat gram w te i i nie zamierzam ich zmieniac na inne :) Od wrzesnia ? czyli rozumiem ze te obecne jeszcze stanieją troszkę ? Fajny ten MSI, a coś z Asusa ? I nie musza byc linki z X-KOM, kupiłem tam 2 lapki (Asusy) ale przepłaciłem szczerze mówiąc... Dobra solidna lecz drogo. Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Cytuj Teraz widzę, dziękuje. Zatem jednak wolę coś z SSD ( min 256 GB). Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Jedynie pytanie który dysk chcesz Cytuj czyli rozumiem ze te obecne jeszcze stanieją troszkę ? Jak wyjdą z AMD Ryzen 5 (4 rdzenie) to prawdopodobnie tak, ale najpierw wychodzą najmocniejsze jednostki z procesorami 6-cio i 8-mio rdzeniowymi i grafikami Radeon. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Cytuj ale przepłaciłem szczerze mówiąc... Szczerze to wątpię mają najmniej starych modeli, możemy ci śmiało pokazać w marketach modele z 2015 r., więc jakie kupowałeś podrzuć kod producenta? Chyba że mówisz o sklepach z allegro ale wystarczy ze poczytasz sobie opinie to się dowiesz że większość jest ściągana z marketów z zachodniej europy, wiele z programów naprawczych producentów itp. Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) A co powiecie na ten temat ? Szczerze podoba mi sie, grafika ładna, procesor równiez... https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx950m.html lub https://www.x-kom.pl/p.....y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html Patrząc po Asusach... w podobnej konfiguracji musiałbym dorzucić parę stówek.. Jezeli miałbym tylko za logo/firmę dopłacic to mysle ze nie ma sensu, chyba ze cena inna bo ... ? Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) 3 godziny temu, FxJ napisał: Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Jedynie pytanie który dysk chcesz Jak wyjdą z AMD Ryzen 5 (4 rdzenie) to prawdopodobnie tak, ale najpierw wychodzą najmocniejsze jednostki z procesorami 6-cio i 8-mio rdzeniowymi i grafikami Radeon. Nie wiem , który chce, nie znam się na tym. Mój 1 lapek sprzed grubo kilka lat: https://www.x-kom.pl/p.....k50in-sx172-pro5din-sx254-t4300-2048-320-dvd-rw.html Obecnie (od ponad 5 lat) używam tego: https://www.x-kom.pl/p.....x53tk-sx033v-a6-3420m-4gb-750-dvd-rw-7hp64.html - z tym , że mam 8GB RAMU bo X-KOM jak to stwierdził Dodał mi, by lapek był wydajniejszy . Więc szukam teraz czegoś lepszego , nie mówie o górnej półce ale cos co warto by było w widełkach 3-3,5 tyś max się zmieścić, z dobrym prockiem , dyskiem na pewno SSD , ewentualnie SSD+ HDD (na SSD chce system postawic i programy a HDD jako pendrive do przechowywania danych), z grafika w którą mogę pograc na wysokich detalach w gry , które podałem w 1 poście :) Marzy mi się Asus ale on za drogi więc Lenovo wypada w dobrej sumie cenie. Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) ASUS K50IN z Pentium T4300 to rocznik 2009 ASUS X53TK z A6-3420M to rocznik 2011 Oba miały ostro wolne procesory, dlatego lepiej się konsultować z kimś innym niż obsługa w sklepie i zamawiać przez internet. Cytuj z tym , że mam 8GB RAMU bo X-KOM jak to stwierdził Dodał mi, by lapek był wydajniejszy I bardzo słusznie bo 8GB RAM to standard a dokładanie RAM czy dysków SSD to standardowa procedura od lat. Cytuj A co powiecie na ten temat ? Szczerze podoba mi sie, grafika ładna, procesor równiez... https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx950m.html lub https://www.x-kom.pl/p.....y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html Szczerze to Lenovo są najtańsze i mają najgorszy serwis, też wybrałeś z dyskami dokładanymi - najtańszymi. Dobierz przynajmniej dobry dysk M.2 - dobre tak jak RAM przeżyją laptopa. Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Co do tych dwóch laptopów - sam wybierałem je, kupowałem je w X-KOM tyle, że 1 na allegro a drugi już w sklepie stacjonarnym - ale oba wybierałem sam - wtedy nie miałem nawet zielonego pojęcia...co do tych Dysk M.2 - to w ogóle nie wiem co to jest . Masz może jakąś ciekawą propozycje ? Już nie musi byc to lenovo czy asus ale zeby było dobre i w tej cenie. Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Złącze M.2 dla dysków SSD wcześniej laptopy (też wyższe modele) miały sloty mSATA. To jest tak ze każdy producent wypuszcza sporo serii i im niżej w hierarchii tym ogólnie niższa jakość obudowy/matryc/baterii mimo że mogą mieć procesory i5 i i7 montowane. W tej cenie tylko ten Lenovo ma częściowo aluminiowa obudowę i głośniki od JBL. Oczywiście zaleca sie wgrać od razu najnowszy bios i zainstalować system na czysto żeby uniknąć problemów ze starymi sterownikami i zbędnymi programikami instalowanymi fabrycznie. https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Y700-15.156795.0.html Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Czyli rozumiem ze ten Lenovo Y700 ma ten dysk m2 ? Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Oczywiście że tak, ten MSI którego podałem w pierwszym wpisie także. Praktycznie każdy z procesorem czterodziałaniowym ma slot M.2 @Ozik89 prośba nie cytuj całości wpisu, możesz zawołać przez "@" ale i tak wszyscy dostają powiadomienia. Cytuj
Ozik89 Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) @FxJ Ok Ok ;-) to z tych 2 ktory? Lenovo czy MSI polecasz? Edytowane 28 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2017 Ogólnie ten Lenovo jest pod wieloma względami lepsze ale potrafi być problematyczne jeśli by się trafił wadliwy egzemplarz. Możesz zamówić przez internet i testować. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi