Frexor Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 1. Dziewczyna, 20+ 2. Bez systemu (chyba, że coś się trafi z systemem) 3. 15.6" 4. HDD + SSD (HDD może być w formie dysku zewnętrznego), napęd jest potrzebny 5. Maksymalnie 2200 5b. Jak najdłużej, myślę, że minimum 5 lat. Będzie to jedyny komputer w domu 5c. Jak najszybciej, chcę do kupić do końca tego tygodnia 6. Według mnie jakość wykonania jest bardzo ważna, ale siostra mówi, że budżetówka jej wystarczy. Czas pracy na baterii nie jest istotny. 7. Matryca musi być matowa. Rozdzielczość już nie jest tak istotna, ale fajnie by było, gdyby była FullHD. Najchętniej wziąłbym IPS, ale w tym budżecie jest to raczej nierealne 8. Laptop będzie stał w domu, bardzo rzadko będzie gdzieś zabierany 9. Zdecydowanie klasa 0 10. Photoshop, najzwyklejsze upiększanie zdjęć. Będzie używany kilka razy w miesiącu 11. Brak 12. Brak 13. Asus P2540UA, Lenovo E560, Dell Vostro 3568, Acer E5-575G-50KT, HP 250 G5, Lenovo V310 14. Brak Cześć, szukam laptopa do 2000 zł. Ewentualnie 2200 zł, jeśli warto by było dołożyć. Z laptopa korzystać będzie kobieta, tylko w domu (pewnie zdarzą się jakieś sporadyczne wyjazdy wraz z laptopem). Główne zastosowania to fejsbuki, internet (średnio 5-7 kart), sporadyczne zabawy z Photoshopem (pewnie jakieś "upiększanie" zdjęć) i wieczorne oglądanie filmów/seriali. Najlepiej, gdyby to był zestaw HDD+SSD, ewentualnie zewnętrzny HDD. Warto rozglądać się za matrycą FullHD do sporadycznego bawienia się Photoshopem i oglądania filmów/seriali, czy w tym budżecie lepiej sobie odpuścić? Laptop musi być nowy. System fajnie gdyby był, ale w tym budżecie na to nie liczę. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Asus P2540UA - mało znany sklep, jak się zamknie możesz mieć problem z gwarancją, sądzę że mają ściągany sprzęt z zachodniej europy. Acer E5-575G - 21 dni / rozruchowa HP Probook 250 G5 - ale pierdzieleni oszuści, napisali sobie że to Probook a to, to nawet obok takiego nie stało w fabryce Lenovo V310 - po prostu uikaj bo będziesz mieć problemy Złota zasada laptopów i komputerów (większości elektroniki) się nie kupuje w marketach i na allegro, tak sprzedają to czego nie mogą w sklepach, z czego markety maja towar gorszej klasy (płyty główne itp). Cytuj 4. HDD + SSD Przy tych cenach dysków SSD nie ma szans by kupić jakikolwiek dobry nieawaryjny - nie kupuj żadnych zestawów Cytuj ewentualnie zewnętrzny HDD To są wyjęte dyski HDD wsadzone do kieszeni USB 3.0 za 40zł + wsadzają najtańsze SSD w miejsce HDD. Ten Asusy są z fabrycznymi dyskami SSD i matową matrycą FullHD + jakiś dysk HDD na USB 3.0 ASUS R541UA-DM1407D-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD ASUS R541UA-DM1287D-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD Ewentualnie te Acery bo mają jako jedne z nielicznych slot M.2 na dyski SSD Acer E5-575 i5-7200U/4GB/500/Win10 Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10 Jednym słowem musi wybierać z budżetowych chyba że się zreflektuje i dołoży do modeli z lepszą obudową które wytrzymają dłużej. 1 Cytuj
(RED) Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-510-15-i3-6100u-8gb-1tb-gf940mx-bialy.html https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-510s-13-i5-6200u-4gb-500-bialy-fhd.html Najtaniej wyjdzie ją Lenovo 1 Cytuj
Frexor Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Może źle to ująłem, jeśli chodzi o dyski. Chcę po prostu, by kasy starczyło na jakiś HDD i SSD. Sam laptop może być nawet bez dysku. Opłaca się w ogóle brać laptop bez SSD? Ja sobie nie wyobrażam pracy na komputerze bez SSD. Nie pamiętam dokładnego modelu, ale miałem do czynienia z laptopem (chyba od Lenovo) z procesorem i3-6100u na HDD, z którego korzystała kobieta. W życiu bym nie chciał przez kilka lat, a nawet kilka miesięcy korzystać z takiego komputera. Siostra na pewno nie ma zamiaru dokładać kolejnych 300 zł do laptopa, a ja nie mam zamiaru słuchać, jak to wszystko w nowym laptopie wolno się uruchamia. Nie wiem, może się mylę, ale wolałbym gorzej wykonanego budżetowca z SSD, niż coś lepszego z HDD. Widzę, że trochę szalejecie z cenami, więc może inaczej. Mam do wydania 1800 zł, ale mogę naciągnąć do 2200 zł. Na prawdę, jeśli piszę, że maksymalnie mam 2200 zł (i tak naciągnięte z 2000), to więcej już się nie da. Nie ma szans, żeby dołożyć 20-30% do budżetu. Nie chcę źle zabrzmieć ani nikogo urazić, ale właśnie na forach zazwyczaj wkurza mnie to, że ktoś podaje kwotę, jaką może na daną rzecz przeznaczyć, a ktoś do tego dokłada dodatkowe 20%. Wiem, że często warto dołożyć, ale bez przesady z 2000 zł, robić 2500. Gdyby siostra miała 2500 zł, to za tyle bym szukał laptopa. No, chyba że zrezygnuję z SSD, ale raczej tego nie zrobię. Co do gwarancji, faktycznie nie przyjrzałem się dokładnie. Jednak to nie jest tak, że jeśli sklep wystawi fakturę VAT, albo dostanę paragon, a laptop ma ważną gwarancję producenta, to producent musi rozpatrzeć gwarancję? 51 minut temu, Tamagotchi napisał: Ten Asusy są z fabrycznymi dyskami SSD i matową matrycą FullHD + jakiś dysk HDD na USB 3.0 ASUS R541UA-DM1407D-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD ASUS R541UA-DM1287D-8 i3-7100U/8GB/256SSD/DVD Te spoko wyglądają, dzięki! 48 minut temu, (RED) napisał: https://www.x-kom.pl/p.....ideapad-510-15-i3-6100u-8gb-1tb-gf940mx-bialy.html Super matryca, ale nie ma szans, by siostra za jakiś czas chciała dołożyć 300~ zł do SSD. Z tych co wysłałem, to nic się nie nadaje, bo albo niepewny sprzedawca, albo słaby model? Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Cytuj Opłaca się w ogóle brać laptop bez SSD? Ma tak słabiutki budżet że sobie daruj i tak jak by miałby być z SSD to kosztem całkowicie tandetnej obudowy np. a i tak sam dysk byłby z tych najtańszych. Cytuj Siostra na pewno nie ma zamiaru dokładać kolejnych 300 zł do laptopa Ty źle robisz że starasz się być dobry i starasz się pomóc ale życie to nie bajka i pewnie tylko ci się za to dostanie w przyszłości, zawołaj ja tutaj to trochę dostanie po uszach, wiem że dziewczyny maja inne "priorytety" ale kupuje komputer a nie zabawkę i te swoje kosztują. Rozpiętość jest od 1.000zł do 25.000zł ale to nie znaczy że za 2200zł dostanie cośkolwiek co warto nazwać dobrym, to poziom jak na mieszkańca prowincji chin, 2200zł to 600 USD przyzwoite to zawsze granica 1000 USD. Cytuj Nie wiem, może się mylę, ale wolałbym gorzej wykonanego budżetowca z SSD, niż coś lepszego z HDD. Zawiasy wklejone w obudowę padną jako pierwsze i połamią obudowę matrycy a serwis ci powie że uszkodzenie mechaniczne. Cytuj Nie chcę źle zabrzmieć ani nikogo urazić, ale właśnie na forach zazwyczaj wkurza mnie to, że ktoś podaje kwotę, jaką może na daną rzecz przeznaczyć, a ktoś do tego dokłada dodatkowe 20% Bo chcemy dobrze i żebyś się przysłowiowo nie obudził w ręką w nocniku. Serio nie mówimy tu o modelach do grania itp tylko żeby jako tako konstrukcja laptopa była wytrzymała. Cytuj Mam do wydania 1800 zł I to jest bardzo dobry budżet dla modeli poleasingowych ściąganych z firm europy zachodniej. Nie oszukujmy się nowe smartfony są za tyle. Cytuj Co do gwarancji, faktycznie nie przyjrzałem się dokładnie. Jednak to nie jest tak, że jeśli sklep wystawi fakturę VAT, albo dostanę paragon, a laptop ma ważną gwarancję producenta, to producent musi rozpatrzeć gwarancję? https://www.wykop.pl/link/3812583/kupiles-droga-karte-graficzna-sklep-zbankrutowal-wlasnie-straciles-gwarancje/ Bywają z tym problemy a już jak nie jest z polskiej dystrybucji to w ogóle. 1 Cytuj
Frexor Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Super, dzięki za odpowiedź! Sam staram się jej odradzić budżetowce jak tylko mogę, ale ona ciągle powtarza, że znajomi mają takie laptopy i nic im się nie dzieje. Innymi słowy przesadzam z tą jakością, a raczej jej brakiem w modelach budżetowych. Jeśli możecie, podajcie jakieś sensowne modele z takich przedziałów. - "sensowny" budżetowiec z dyskiem SSD i może matrycą FullHD - po prostu chcę jej coś pokazać, żeby dała mi spokój. Jak na razie wysłałem tylko Lenovo V310 ze względu na slot M.2. Może Asus, który wysłał Tamagotchi? - coś bez SSD, ważne żeby czymś się wyróżniał, np. matrycą IPS. Może Lenovo od (RED)? - jakiś model poleasingowy, tzn. modele mniej więcej kojarzę, ale zupełnie nie orientuję się gdzie tego szukać. Ważne by miał gwarancję. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Cytuj znajomi mają takie laptopy i nic im się nie dzieje Niech zapyta jakie serie/modele Cytuj Ważne by miał gwarancję. Ale to będzie gwarancja sprzedawcy, zwykle 3 miesięczna ale może wykupić rozszerzenie u większości Lenovo V310 mam nadzieję że z i3-7100U przynajmniej zamiast i3-6006U (zeszłoroczny). Prawdopodobnie Asus biały by się jej najbardziej spodobał. 1 Cytuj
Frexor Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 9 minut temu, FxJ napisał: Lenovo V310 mam nadzieję że z i3-7100U przynajmniej zamiast i3-6006U (zeszłoroczny). Prawdopodobnie Asus biały by się jej najbardziej spodobał. Dokładnie tę wersję V310 miałem na myśli. Asus w czymś jest lepszy oprócz gwarancji i koloru? :P Na 99% nie zdecyduje się na laptop poleasingowy. Wiem, że gwarancja będzie sprzedawcy, wystarczy te kilka miesięcy, by wyeliminować jakieś wady (uszkodzony układ chłodzenia, zużyte zawiasy, plamy na matrycy itd.) Jeśli miałbyś na uwadze to, że jednak wolałbym coś z SSD, to wziąłbyś Asusa, czy Lenovo? Ewentualnie zupełnie inny model laptopa. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 W obud już porównując tylko jakość konstrukcji jest dość podobnie, więc nie ma tu konkretnego zwycięzcy, sama musi się zdecydować czy jest skłonna wydać za kilka miesięcy te 400zł na dysk SSD np. Iridum Pro 240GB, Cruciam MX300 275G czy ADATA Ultimate SU800 256GB - mniej więcej cena wszystkich dobrych jest podoban. I jakąś obudowę USB .30 na wyjęty dysk HDD np. ICY BOX lub Unitek (USB-C) czy np. pozbywając się nagrywarki DVD (na nagrywarki też są kieszenie pod USB) i montując przez HDD Caddy. 1 Cytuj
Frexor Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Dziękuję wszystkim za pomoc! Dostałem wiadomość "biały skradł moje serce". Myślę, że już więcej nie będę drążyć tematu i zostawię ją z Asusem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi