del Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Cześć, nie proszę na razie o konkretne modele, ale chciałem się was poradzić odnośnie wyboru procesora w laptopie. Ma być używany na studiach informatycznych, poza tym zajmuję się programowaniem i z tym chcę wiązać swoją karierę zawodową. Mianowicie czy procesor 2-rdzeniowy wystarczy mi do takich zastosowań czy raczej konieczny będzie tutaj jakiś 4-rdzeniowy HQ? (wtedy skłaniał bym się ku laptopom poleasingowym). Oczywiście do tego obowiązkowo SSD. Proszę o wasze opinie/doświadczenia :) obowiązkowa ankieta 1. Student informatyki, programista 2. Posiadam dream spark 3. 15 cali, zamierzam jak na razie pracować tylko na ekranie laptopa 4. Wystarczy ssd 256, nawet bez hdd 5. Nie wiem, wszystko zależy od tego czy wybiorę procesor niskonapięciowy czy jakiś HQ 5b. Chciałbym aby posłużył do końca studiów, czyli jeszcze 4 lata. Mam wydajny komputer stacjonarny, ale zostanie w rodzinnym domu i będę z niego korzystać jedynie okazyjnie, toteż wszystko co związane z uczelnią i nauką będzie wykonywane na tym laptopie 5c. Chciałbym zakupić laptopa do października, ale w kwestii tańszych modeli biznesowych jak i poleasingowców raczej nie będzie dużej różnicy 6. Co do wydajności jak wyżej, jakość wykonania z modeli biznesowych będzie już dla mnie zadowalająca 7. Matowa fhd 8. Biurko, łóżko, uczelnia 10. Jak ma razie z programów visual Studio oraz to co będzie potrzebne na studia 11. Mile widziana podświetlana klawiatura 14. Jak wspominałem na początku, głównie chciałbym zdecydować się na rodzaj procesora, z 2-rdzeniowych zainteresował mnie vostro 5568, natomiast z 4-rdzeniowych poleasingowe Dell latitude e6530/ThinkPad Edytowane 21 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Dodaj cos więcej o zastosowaniu, jak wiele programów na raz odpalasz, ile kart w przeglądarce masz odpalonych średnio, z jak wielu korzystasz pluginów + antywirus? Latitude E5470 z i5-6440HQ - może jakiś poleasingowy jak byś wyhaczył w UK lub Holandii. Cytuj
del Opublikowano 21 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 7 godzin temu, FxJ napisał: Dodaj cos więcej o zastosowaniu, jak wiele programów na raz odpalasz, ile kart w przeglądarce masz odpalonych średnio, z jak wielu korzystasz pluginów + antywirus? Latitude E5470 z i5-6440HQ - może jakiś poleasingowy jak byś wyhaczył w UK lub Holandii. IDE, przeglądarka, czasem jakieś spotify. W przeglądarce 10 kart w tym jakiś stream w FHD/youtube Ten Dell ma 14 cali, ja chciałem raczej 15. Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2017 Cytuj Chciałbym aby posłużył do końca studiów, czyli jeszcze 4 lata. Jeśli waga nie jest istotna Dell Latitude E6540 Dell Precision M4700 HP ZBook 15 (G1) HP EliteBook 8570w Cytuj
del Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2017 a co sądzicie o tym? http://allegro.pl/laptop-lenovo-t530-i7qm-8gb-ssd-fhd-nvs-kam-3g-w7-i6875599316.html#thumb/2 Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2017 Zapytaj jaką matrycę zamontowali, na pewno dysk SSD do wymiany a najlepiej szukaj z HDD i poproś o zakup bez dysku a dokup nowy dobry dysk SSD 240GB/250GB/275GB Cytuj
del Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2017 3 godziny temu, FxJ napisał: Zapytaj jaką matrycę zamontowali, na pewno dysk SSD do wymiany a najlepiej szukaj z HDD i poproś o zakup bez dysku a dokup nowy dobry dysk SSD 240GB/250GB/275GB Skąd pomysł, że mieliby jakąś zamontować? Przecież ten laptop może mieć domyślnie matową matrycę FHD prawda? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2017 Bardzo łatwo się w nich wymienia i być może mogła być wymieniana, tylko pewnie nie na IPS-a. Poproś o nr Service Tag to można będzie na stronie Della sprowadzić. Cytuj
del Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) Ale przecież to lenovo Poza tym dyskiem ten model jest ok? Edytowane 24 Lipca 2017 przez del Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2017 To przez ten twój nick Poproś o kod producenta z naklejki znamionowej. Nie załączyli żadnych autentycznych zdjęć w jakim mają stanie. Polecane sklepy ze sprzętem poleasingowym (importowanym) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi