huudyy Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) dowiedziałem się w Xkom, że od ceny 3699 w przedsprzedaży dają podobno jeszcze rabat 100zł - za 3600zł wydaje mi się, że dla mnie to model z najmniejszą ilością wad. Dostawa od 22.09 Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez huudyy Cytuj
sonko Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) no na minus w sumie ten ekran, i klawiatura trochę :/ czytają amazona(u nich m580vd) ogólnie jest ok ale narzekają TN oddałbym te 2gb vram za ips'a :( a wiadomo coś o dostępności i cenie opcji z ekranem IPS oraz wersji na mx150? najwyżej za rok zmieniłbym sobie matryce na lepszą 22.09 ? a nie raczej 22.08 ? mają go mieć wtedy na salonach czy dopiero w centrali ? Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez sonko Cytuj
huudyy Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2017 literówka, 22.08 "ma być dostawa" Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2017 3 godziny temu, sonko napisał: m580vd Tak Asus zawsze tutaj miesza z oznaczeniami regionów To nie jest flagowy model wiec nic nie informują, jak się pojawią to będą, na ich FanPage możesz pisać. Cytuj
sonko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 chyba padnie na tego asusa n580vd pomimo gorszej matrycy w drugiej części tygodnia skoczę się zapytać kolegi jak dokładnie wygląda sprawa dostępności, ceny itd. wiele razy piszecie na forum żeby zamawiać przez neta ale czy zawsze trzeba się do tego stosować ? jak byłem w xkomie to zdaje mi się że sprzedawca mówił tam komuś że ma 2 tyg na ewentualny zwrot (chociaż nie jestem pewien czy czasem to nie było po prostu odebranie zamówienia) i tak przyszłościowo - czy to w msi czy w asusie są 2 sloty na ram ale włożona jedna kość 8gb, czy potem kiedyś gdy będę dokładał ramu lepiej kupić zestaw 2x8gb żeby były takie same kości a starą sprzedać czy nie ma to praktycznego znaczenia i opłacalniej będzie dołożyć jedną o zbliżonych parametrach bo dual channel i tak to przetrawi Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Cytuj chociaż nie jestem pewien czy czasem to nie było po prostu odebranie zamówienia Oczywiście że to było na pewno zamówienie przez internet, jak bierzesz normalnie w sklepie nie masz żadnych praw dodatkowych i możliwości zwrotu. Cytuj czy to w msi czy w asusie są 2 sloty na ram Cytuj Ilość gniazd pamięci (ogółem / wolne) W specyfikacji masz to nawet podane Cytuj czy potem kiedyś gdy będę dokładał ramu lepiej kupić zestaw 2x8gb żeby były takie same kości a starą sprzedać Stare chcesz sprzedać a co z gwarancją? No właśnie, trzeba trzymać. Cytuj opłacalniej będzie dołożyć jedną o zbliżonych parametrach bo dual channel i tak to przetrawi Do laptopów się kupuje dedykowane prze producentów dla tego modelu o identycznych parametrach. Cytuj
sonko Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 tak z ciekawości jakie to prawa (poza tym zwrotem) ? 8 godzin temu, Tamagotchi napisał: Stare chcesz sprzedać a co z gwarancją? No właśnie, trzeba trzymać. touché... dedykowane ? tzn ? w ciemno bym strzelał że powinno być tak samo jak w stacjonarkach czyli nie "aż tak" dedykowane... czy x-kom w specyfikacjach jest nieomylny ? patrząc teraz na vivobooki żaden nie ma słowem wspomniane o złączu m.2 ... modele z ssd mają tylko napisane "sata 3" więc też nic co by jednoznacznie potwierdziło/zaprzeczyło :/ z kolei wpisując w google "N580VD-DM297" nic specjalnego nie umiem znaleźć... czy jest to prawdopodobne że ta konkretna opcja z xkoma nie ma złącza m.2 pomimo tego, że np. tamten model z recenzji je miał ? (na amazonie dla z kolei jest napisane że ma m.2 ) Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/ Cytuj w ciemno bym strzelał że powinno być tak samo jak w stacjonarkach Nie zawsze, do notebooków nie wypuszcza się aż tak dopracowanych biosów, niekiedy bywają problemy. Cytuj czy x-kom w specyfikacjach jest nieomylny ? patrząc teraz na vivobooki żaden nie ma słowem wspomniane o złączu m.2 https://www.asus.com/uk/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580VD/ https://www.asus.com/sg/Laptops/ASUS-VivoBook-Pro-15-N580VD/ Zakładam że ma ale nawet sam Asus o tym nie wspomina Cytuj
sonko Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2017 czyli potrzebowałbym listę kompatybilnych pamięci żeby mieć pewność - takową listę zapewne powinienem na stronie producenta szukać ? jeśli tak to tam nic ciekawego na ten temat nie ma... o m.2 zapytałem się "oficjalnymi kanałami" zobaczymy czy cokolwiek się dowiem... Cytuj
sonko Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2017 xkom odpisał w sprawie n580vd, że: 1. na razie trzeba założyć, że nie ma M.2 bo taką dostali informację aczkolwiek jest szansa, że jednak będzie - jak przyjadą lapki na magazyn to sprawdzą na miejscu jak jest w rzeczywistości 2. modele zaczną się pojawiać między 22-25.08.2017 ale tu nie powiedzieli czy to już w salonach czy dopiero na ich głównym magazynie no ale to max. 2 dni czekania więcej 3. w tym roku nie ma co liczyć na inne matryce niż TN, potem jest mała szansa, że coś z innymi matrycami się pojawi 4. potwierdziłem że w przedsprzedaży jest 100zł taniej ale trzeba do nich napisać żeby "wygenerowali ofertę" jeśli faktycznie będzie bez złącza M.2 to lipton straszny zobaczymy co asus odpisze... //do admina : fajnie by było jakby OP mógł zawsze edytować pierwszy post w swoim temacie, nie koniecznie zmieniać całą treść ale przynajmniej doklejać do niej nowe rzeczy wtedy całkiem łatwo można by podsumowywać niektóre dyskusje 1 Cytuj
FxJ Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2017 11 godzin temu, sonko napisał: takową listę zapewne powinienem na stronie producenta szukać ? jeśli tak to tam nic ciekawego na ten temat nie ma... http://www.kingston.com/pl/memory/search/Options - na listach producentów pamięci RAM Cytuj w tym roku nie ma co liczyć na inne matryce niż TN, potem jest mała szansa, że coś z innymi matrycami się pojawi Ale będą wtedy droższe o pewnie te 200zł Cytuj
huudyy Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) 16 godzin temu, sonko napisał: xkom odpisał w sprawie n580vd, że: 1. na razie trzeba założyć, że nie ma M.2 bo taką dostali informację aczkolwiek jest szansa, że jednak będzie - jak przyjadą lapki na magazyn to sprawdzą na miejscu jak jest w rzeczywistości 2. modele zaczną się pojawiać między 22-25.08.2017 ale tu nie powiedzieli czy to już w salonach czy dopiero na ich głównym magazynie no ale to max. 2 dni czekania więcej 3. w tym roku nie ma co liczyć na inne matryce niż TN, potem jest mała szansa, że coś z innymi matrycami się pojawi 4. potwierdziłem że w przedsprzedaży jest 100zł taniej ale trzeba do nich napisać żeby "wygenerowali ofertę" jeśli faktycznie będzie bez złącza M.2 to lipton straszny zobaczymy co asus odpisze... //do admina : fajnie by było jakby OP mógł zawsze edytować pierwszy post w swoim temacie, nie koniecznie zmieniać całą treść ale przynajmniej doklejać do niej nowe rzeczy wtedy całkiem łatwo można by podsumowywać niektóre dyskusje wg recenzji egzemplarza przedprodukcyjnego ma złącze M2: Cytuj (...) unit came with an M.2 SATA SSD, but some shops list this with NVMe drives, so those might me compatible. I haven’t checked, so take this with a grain of salt. Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez huudyy Cytuj
huudyy Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 nie mogłem edytować więc z góry przepraszam za post pod postem - stawiam, że różnica jest przez rynek sprzedaży... chociaż nie powiem, BARDZO bym się zdziwił, gdyby taka nowa seria z takiej półki nie miała takiego dodatku. Kto ryzykuje? :D ja już miałem zamawiać, ale zaczekam na xkom chyba... Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Wątpię by robili N580VD-DM297 w dwóch wersjach ze slotem M.2 i bez, to nie logiczne i nieopłacalne. Cytuj
sonko Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 @huudyy Dnia 15.08.2017 o 00:41, sonko napisał: pomimo tego, że np. tamten model z recenzji je miał ? (na amazonie dla z kolei jest napisane że ma m.2 ) @Tamagotchi wszyscy w to wątpimy... teoretycznie mogło by mieć to sens pod warunkiem, że same płyty główne byłyby różne na różne rejony ale to z kolei bije w koszta produkcji bo linie trzeba przestawić na konkretny typ co nie koniecznie idzie w parze z produkcją masową, dodatkowo ktoś te różne wersje też by musiał zaprojektować testować itd... czyli wychodzi na to na co wszyscy liczymy - płyty główne te same -> złącze m.2 wszędzie ... pytania: 1. jak to jest z zamówieniami i pieniędzmi w xkomie - płacić można zapewne kartą przy odbiorze ? a co jeśli przy odbiorze (lub wcześniej) stwierdziłbym że jednak nie chce sprzętu po prostu anulowanie ? pytam bo w sumie skoro teraz przy preorderze jest 100zł rabatu to mógłbym teoretycznie zamówić tego asusa i wtedy czy to na miejscu sprawdzić czy pytając się xkomu o to nieszczęsne m.2 po prostu anulować zamówienie nic nie tracąc i wziąć coś innego lub zapłacić za sprzęt ze zniżką (ach te przebiegłe strategie ) 2. ktoś ma doświadczenie z supportem asusa - też zapytałem się ich jak ta sprawa z m.2 wygląda i póki co cisza a czas w którym mieli odpowiedzieć za chwile się skończy ... Cytuj
FxJ Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 To jest banalnie prosta sprawa a wy ją roztrząsacie do takiej paranoicznej rangi. Asus nie podał nigdzie w specyfikacji że ma slot M.2 więc X-KOM nie napisał w specyfikacji a puki nie sprawdzą że ma to żadnemu pracownikowi się nie śpieszy z jego zmianą. Skoro są testy i widzimy że ma slot to wszystkie będą go mieć. Cytuj jak to jest z zamówieniami i pieniędzmi w xkomie - płacić można zapewne kartą przy odbiorze ? Można na pewno ale na 100% są płatności gotówkowe i przelewem całkiem bez dodatkowych kosztów a kartą, paypalem czy dotpay mogą być z prowizją. Cytuj a co jeśli przy odbiorze (lub wcześniej) stwierdziłbym że jednak nie chce sprzętu po prostu anulowanie ? Tak Cytuj
sonko Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Godzinę temu, FxJ napisał: To jest banalnie prosta sprawa a wy ją roztrząsacie do takiej paranoicznej rangi. może i tak ale jeśli nie będzie m.2 to wtedy wybieram innego laptopa Godzinę temu, FxJ napisał: Asus nie podał nigdzie w specyfikacji że ma slot M.2 więc X-KOM nie napisał w specyfikacji a puki nie sprawdzą że ma to żadnemu pracownikowi się nie śpieszy z jego zmianą. Skoro są testy i widzimy że ma slot to wszystkie będą go mieć. najprawdopodobniej wszystkie asus odpisał ! ale niczego konkretnego się nie dowiedziałem poza tym, że jak podam S/N lapka to wtedy mi podadzą jego dokładną specyfikację ... ogólnie to pozdro dla Pana Andrzeja N z techsupportu asusa - na pytanie (o elementy montażowe do m.2) "są w zestawie czy trzeba się samemu zaopatrzyć ?" dostałem odpowiedź "jeżeli nie ma elementów montażowych w urządzeniu, musi Pan je zdobyć samemu" ... no shit sherlock ... Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2017 To może być tylko brakująca śrubka do przykręcenia dysku SSD. Cytuj
sonko Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) wiem że to tylko śrubka ale rozchodziło mi się o to, że odpowiedź typu "masło maślane" miła Pani z infolinii powiedziała że jest "m.2 sata" - zobaczymy jak go dostanę w swoje ręce // admin dodaj tagi z modelami laptopów co by się ludziom łatwiej szukało - n580vd gv62 GL553VD omen 1DN07EA, zrobiłbym to sam ale nie mogę ... Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez sonko 1 Cytuj
huudyy Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 @sonko koniecznie daj znać jak sprawa wygląda - byłbym BARDZO wdzięczny za screena temperatur i ocenę głośności... chciałbym go jeszcze zamówić w tym tygodniu. Cytuj
sonko Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) @huudyy to zamów sobie już teraz - najwyżej nie odbierzesz, nie wiem jaką konfigurację bierzesz ale teraz już tylko te z i7 są w przedsprzedaży więc to zawsze to 100zł w kapsie laptop mi już przyszedł na salon ale nieogary dysku nie dosłali więc czekam ... btw. czy klucze do windows 8 (nie 8.1) normalnie wchodzą przy instalowaniu w10 ? - wiem że te z 8.1 nie miały problemu Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez sonko Cytuj
huudyy Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 aktualnie nie ma mnie w Polsce, więc nie miałbym jak go samemu stestować :D czekam, aż jakiś łaskawca mnie wybawi jakąś prawdziwą/namacalną opinia na jego temat. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2017 http://softonet.pl/publikacje/aktualnosci/Aktualizacja.do.Windows.10.za.darmo.wciaz.jest.mozliwa.choc.nie.kazdy.powinien.z.niej.skorzystac,1744 Zawsze możesz zrobić upgrade jeśli nie przyjmie a może bo darmowa aktualizacja już minęła. Cytuj
sonko Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) właśnie rozkręciłem lapka - potwierdzam JEST złącze m.2, potem wrzuce jakieś zdjęcie jak są jakieś pytania dawać śmiało edit - ale śrubki do m.2 nie ma ofc Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez sonko 1 Cytuj
huudyy Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Godzinę temu dam go zamówiłem, we wtorek powinienem zdać relację ;) Cytuj
huudyy Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 1 godzinę temu, sonko napisał: właśnie rozkręciłem lapka - potwierdzam JEST złącze m.2, potem wrzuce jakieś zdjęcie jak są jakieś pytania dawać śmiało edit - ale śrubki do m.2 nie ma ofc jak z jakością wykonania? Sztywność obudowy na środku klawiatury nie kuleje? Cytuj
sonko Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 nie jestem specjalistą w temacie jakości wykonania ale moim zdaniem to ugięcie na środku klawiatury jest marginalne i rzekłbym że nie występuje wcale jak myślicie czy ma sens brać dodatkowe ubezpieczenie na lapka ? w xkomie koleś powiedział żebym się zainteresował tym na awarię na 12mc-360zł albo 24mc-432zł ale byłem i wciąż jestem bardzo sceptyczny co do tego ... no ale mam 3 dni na zmianę zdania w razie jakby ktoś kiedyś pytał: Q: czy klucz z windows 8 (nie 8.1) zadziała przy instalowaniu w10 ? A: tak zadziała - sprawdzone 25.08.2017r Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Jak chcesz rozszerzoną gwarancje wykup pakiet u Asusa. Cytuj
Pr0gamer Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 dobra, juz wiem co kupiles, bo mi napisales w pw. Wez jeszcze dla mnie sprawdz bleeding ekranu w ciemnym pomieszczeniu i daj fote jak dasz rade i powiedz jeszcze cos o klapie matrycy - gnie sie jak kartka papieru, czy jest bardziej sztywna jak w rogu? matryca mowiles, ze bez szalu - dlaczego? niewyrazna czy jak? Cytuj
sonko Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) //wszystko od tego postu w dół dotyczy n580vd i5/1050 4gbvram/8gb ram/1tb hdd/250gb ssd m.2 sata (850evo), dodatkowo moja ocena jest subiektywna, mało miałem do czynienia z laptopami więc w kwestii wykonania weźcie na to poprawkę szybki szpil w wota na 2 ekrany (większy monitor sobie podłączyłem i tylko na nim wot fulscreen, drugi pulpit z wykresami afterburnera), laptop normalnie na biurku bez żadnego wspomagania chłodzenia, grafika high 1080p gpu max 80C ale utrzymywało się ~73C, gpu max 84C a średnio ~78/79C, fps od 53 w górę oscylowało w okolicy 60, wentylatory wyraźnie słyszalne no ale to nic dziwnego, bardzo gorąca była obudowa między klawiaturą a ekranem (nad radiatorami), klawisze od Y i H w stronę enterów nieprzyjemnie gorące teaz przy pisaniu afterburner pokazuje 0 stopni na gpu cpu stabilne ~36C, temp. otoczenia 22C bleeding - pod jakim kątem do ekranu i jasności testować ? patrząc na szybko nic niepokojącego nie zauważyłem klapa - z nią nie powinno być problemów, wydaje się być całkiem sztywna matryca - no kąty niedomagają ale na to się zgodziłem kupując ten laptop, da się przeżyć ale szału nie ma dodatkowo spotify odwalało maniany przy graniu - dźwięk miałem puszczony po hdmi na monitorowe głośniki i z tą muzyką było różnie, na początku grało potem jak przełączałem się miedzy oknami to przestało być słychać muzykę ale dźwięki z gry były ok, ostatecznie zaczęło przewijać utwory w nieskończoność samo z siebie bo nie umiało chyba niczego odtworzyć... po restarcie spotify gra dopóki nie przełącze się na wota i znowu to samo, wyłącze wota problem znika ... czyżby drivery i fullscreen w połączeniu z hdmi się nie lubiły ? jutro jak wyrobie się z czasem to wrzuce jakieś zdjęcia i odpale gta5 Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez sonko 1 Cytuj
Pr0gamer Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ekstra, to czekam na dalsze twoje spostrzezenia. A Bleeding - odpala czarne tlo na fullscreen - mozesz na youtubie wpisac 'bleeding ekranu' i bedzie filmik z godzinnym, czarnym tlem. Zgas swiatlo w pomieszczeniu, zeby bylo ciemno i ustaw jasnosc ekranu gdzies tak na polowe, 3/4 mozliwosci i sprawdz. Tam jest matryca tn, wiec podejrzewam, ze nie bedzie najgorzej i jak dasz rade to chwyc to zdjeciem z aparatu, ale bez flesza - wiadomo i na tyle rzetelnie, zeby zdjecie nie przeklamwyalo. ;) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Cytuj pod jakim kątem do ekranu i jasności testować Na wprost i jasność na maksa, tyle że to nie dotyczy matryc TN. Cytuj
sonko Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Dnia 26.08.2017 o 15:05, Tamagotchi napisał: tyle że to nie dotyczy matryc TN no właśnie tak szukałem tego bleedingu na ekranie i ciężko było cokolwiek dostrzec :P chwilka w gta5 (off jak i online), z fpsami oczywiście żadnych problemów, gpu utrzymywało się podczas grania na 78/79C, cpu ~85C, jak mówiłem środek klawiatury bardzo się nagrzewa ale wsad, jego bliska okolica i strzałki dają się dotykać, wentylatory oczywiście słychać ale to żadne zaskoczenie, podczas chodzenia po necie gdy lecimy na integrze dalej działają ale po cichu, w całkowitej ciszy będziemy je słyszeć ale wystarczy że przy uchylonym oknie auto jedzie gdzieś po drodze albo puścimy sobie jaką muzyke i nic nie słychać, a skoro o muzyce mówimy spodziewałem się gorszych głośników a jestem całkiem pozytywnie zaskoczony przy tym laptopie dźwięk ze starego monitora dm2350d wydaje się być przytłumiony więc słucham z lapka :P klawiatura - mówiłem grzeje się, ugięcie w środku jakieś tam jest ale podczas pisania nie przeszkadza, ba w ogóle się nie ugina zakładając że nie walimy w klawisze jak szaleni... układ klawiszy to sprawa bardziej osobista - dla mnie jest miejsce do poprawki ale z drugiej strony jeszcze się do niej nie przyzwyczaiłem a sidewinder x4 ma lekko inny układ , skok klawiszy wydaje się być ok, podświetlenie równomierne na całości ALE prześwituje ono czasami między klawiszami a obudową przez co może wydawać się nierównomierne, klawisz zasilania w windowsie sobie wyłączyłem bo jest w niebezpiecznym miejscu ale to sprawa indywidualna touchpad - jest i działa :P i tak lece na myszce więc dużo w tym temacie nie powiem musze podładować na szybko aparat i zobacze czy są jakieś zdjęcia warte wrzucenia Cytuj
sonko Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Dnia 26.08.2017 o 01:20, sonko napisał: gpu max 84C a średnio ~78/79C admin zmień mi tam "gpu" na "cpu" i usuń ten post - zmieniłbym sobie sam no ale Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez sonko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi