sonko Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) 1. lapotop prywatny dla siebie student 20/25, najlepiej bez rat 2. najlepiej bez systemu ale jak nie będzie wyboru to co zrobie ... ? 3. 15.6" waga średnio istotna 4.ssd będę montował w lapku na 100% ale czy kupie go razem z komputerem czy osobno to mi wszystko jedno - jak będzie taniej osobno to sobie sam zamontuję, dysk najlepiej ~240Gb 5. 4000zł (które jest już naciągnięte więc dalsze naciąganie musi mieć dobre uzasadnienie), fajnie by było jakby w cenie znalazła się też torba i myszka no ale najwyżej chwile pomęczę się w zwykłym plecaku i myszką ukradzioną ze stacjonarki a resztę dokupię później 5b. ile się da, 2 lata minimum potem jeśli będę zmieniał to laptop zostanie "w rodzinie", w domu stacjonarka i5 2500/hd6950 2gb/12gb ram/ssd - potrzebuje po prostu coś mobilnego :/ 5c. przymierzam się już ale mam troche ponad 1 miesiąc czasu 6. hardware > wykonanie > bateria 7. 1080p wystarczy w zupełności, może być tak że podepnę drugi monitor żeby był dualscreen 8. biuro/uczelnia/dom 9. ostatnio najczęściej WoT (czołgi) i gta5 online, ale lubie od czasu do czasu w jakieś symulatorowe wyścigowe np ostatnio grid autosport 10. z visualem czy innymi edytorami kodu oraz pakietem office większość laptopów raczej sobie poradzi ale chciałbym też od czasu do czasu na nim pograć 11.matowy ekran ale to już prawie standard 12. acer odpada - brzydkie, msi - te z 1050 2Gb, fajnie by było gdyby stylistyka zewnętrzna była stonowana 13.asus rog GL553VD i hp omen 1DN07EA a w "drugim rzędzie" lenovo y520 i dream machines G1050Ti-15PL17 (albo inne clevo tylko które i dlaczego?) 14.na laptopy patrzałem ze specyfikacją i5 7300hq/gtx1050 4Gb/8gb ram, alternatywny opis i wątek , mam też dylemat czy olać gamingowy aspekt i lapka odbrać bardziej pod programowanie czyli teoretycznie cpu/gpu słabsze ale ogólnie jakość wykonania lepsza względem w.w. propozycji wtedy fajnie gdyby gdyby czołgi jakoś przyzwoicie dało się czasem odpalić ale jak nie będzie się dało to trudno Edytowane 19 Lipca 2017 przez sonko Cytuj
(RED) Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) Acer Helios 300 bym zdecydowanie teraz brał puki są w promocji w preorderze taniej. Te HP Omen 1DN07EA nie mają podejścia są całe plastikowe Edytowane 24 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2017 Cytuj mam też dylemat czy olać gamingowy aspekt i lapka odbrać bardziej pod programowanie czyli teoretycznie cpu/gpu słabsze ale ogólnie jakość wykonania lepsza względem w.w. propozycji wtedy fajnie gdyby gdyby czołgi jakoś przyzwoicie dało się czasem odpalić ale jak nie będzie się dało to trudno To już twoja decyzja, mógłbyś spokojnie wyrwać biznesowego Lenovo ThinkPad L470 (i rozbudować RAM) - łatwiej o biznesowego bez systemu niż ultrabooka czy gamingowego Cytuj 5c. przymierzam się już ale mam troche ponad 1 miesiąc czasu To napisz bliżej terminu bo jeszcze trochę się pojawi modeli a może już będą z procesorami AMD Ryzen Cytuj 12. acer odpada - brzydkie Które modele chyba Heliosa nie widziałeś Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2017 Cytuj fajnie by było jakby w cenie znalazła się też torba i myszka Unikaj zestawów, bo i tak są wliczone w cenę a to najtańsze modele zwykle niewiele warte. Chcesz dobry plecak na wieki kup Targusa - to prawdziwy producent, patrz na jego gwarancje Cytuj
sonko Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 9 godzin temu, Tamagotchi napisał: Unikaj zestawów, bo i tak są wliczone w cenę a to najtańsze modele zwykle niewiele warte. Chcesz dobry plecak na wieki kup Targusa - to prawdziwy producent, patrz na jego gwarancje za propozycję plecaków dzięki, a co jeśli chodzi o promocje tego typu jak jest teraz np. w komputroniku ? dorzucają plecak i myszkę a cena konkurencyjna 9 godzin temu, FxJ napisał: (...) rzuce okiem na biznesowe propozycje, piszę już teraz bo może jakieś promo w międzyczasie się trafi więc też chce wiedzieć które modele warto obserwować ;) no dobra, helios troche ładniejszy niż vx5 ale dalej "meh", omen,lnovo i asus bardziej mi się podobają, najlepiej lenovo z zewnątrz a asus ze środka 10 godzin temu, (RED) napisał: Acer Helios 300 bym zdecydowanie teraz brał puki są w promocji w preorderze taniej. Te HP Omen 1DN07EA nie mają podejścia są całe plastikowe plastikowe ale za to tańsze i poza tym omen wydaje się mieć bardziej stonowany design no a co w takim razie z lenovo y520 i asusem gl553 ? jeśli będą w jakiejś promocji/atrakcyjnej cenie są warte uwagi ? Cytuj
(RED) Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Cytuj a co jeśli chodzi o promocje tego typu jak jest teraz np. w komputroniku Jaką promocje? Tu nie ma promocji, xkom je miał w promocji z 3499zł jakieś dwa tygodnie temu. Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 Cytuj piszę już teraz bo może jakieś promo w międzyczasie się trafi Patrz poradnik - nie szukaj promocji tylko dobry model! Na promocjach się wyprzedaje mniej chodliwe sztuki zwykle najtańsze modele gamingowe, te droższe lepiej wykonane mocno trzymają swoją cenę. Cytuj helios troche ładniejszy Patrz na konstrukcje i serie ten ma już częściowo aluminiową obudowę, a typ porównujesz do modeli w całości z tworzywa Cytuj najlepiej lenovo z zewnątrz Ale nawet nie potrafi temperatury utrzymać, Asus też ma problem z chłodzeniem bo postanowili wrzucić nagrywarkę zamiast drugiego wentylatora. HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX1050 - wczoraj sie zaczęły pojawiać nowe odświeżone modele, HP jedynie zjebało nazewnictwo i teraz sie nazywają "OMEN by HP" i ciężko po nazwie je odróżnić od "HP Omen 15 2017" Cytuj no a co w takim razie z lenovo y520 i asusem gl553 Oj będą na pewno ale tych to ty unikaj Asus poza matrycą lepszą niż w innych modelach tego segmentu się nie broni. Cytuj
sonko Opublikowano 20 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 6 godzin temu, FxJ napisał: Ale nawet nie potrafi temperatury utrzymać, Asus też ma problem z chłodzeniem bo postanowili wrzucić nagrywarkę zamiast drugiego wentylatora. (...) Oj będą na pewno ale tych to ty unikaj Asus poza matrycą lepszą niż w innych modelach tego segmentu się nie broni. i o to mi się rozchodzi - czy warto przeboleć niektóre wady ze względu na inne zalety danego sprzętu, bo nie ma sprzętu idealnego więc z jakimiś wadami wrodzonymi muszę się liczyć... a poza tym znaczna większość laptopów jest plastikowa w tym przedziale cenowym dodatkowo się spytam czy te ssd montowane w laptopach przez producentów są warte różnicy w cenie ? czy lepiej osobno kupić ? Cytuj
FxJ Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj bo nie ma sprzętu idealnego nieidealny.pl Cytuj z jakimiś wadami wrodzonymi muszę się liczyć... Tu chodzi o cięcie kosztów dali dobrą klawiaturę RGB i dobrą matrycę to poszli po chłodzeniu i trwałości obudowy. Coś za coś. Cytuj za tym znaczna większość laptopów jest plastikowa w tym przedziale cenowym Do grania z częściowo aluminiową obudową od 4000-4500zł Cytuj czy te ssd montowane w laptopach przez producentów są warte różnicy w cenie ? czy lepiej osobno kupić ? Wychodzą taniej ale zwykle są z tych tańszych i wolniejszych i masz na nie gwarancje jak na laptopa na 2 lata.Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie Edytowane 20 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
sonko Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) ale ssd są chyba raczej mało psujące się, nie ? po namyśle na polu bitwy zostają omen i y520 i czekają na jakieś promo (no chyba, że co innego się trafi), btw. czy to (Y520+SSD) jest rozsądną propozycją za te pieniądze ? a coś w tej cenie (4k) o lepszym wykonaniu co by uciągło wot na przyzwoitym poziomie ? edit - czy MSI GV62 jest dobrą opcją za te pieniądze ? Edytowane 22 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj ale ssd są chyba raczej mało psujące się, nie ? Kup jakiś model z czarnej listy to jasne że może paść albo się przegrzewać. GV62 7RC - ma grafikę na poziomie pomiędzy 950M a 960M MSI GE62 6QF Apache Pro o te 10% wolniejszy tylko od GTX 1050-Ti Cytuj btw. czy to (Y520+SSD) jest rozsądną propozycją Ale musiał byś kupić podkładkę od razu, też obudowa trochę rozczarowuje, Y700 miał lepszą. Edytowane 22 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2017 Jak byś chciała o cos spytać śmiało wrzucaj linki Cytuj
sonko Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) no na msi GE62 patrzyłem ale póki nie nadarzy się super okazja to jest poza konkursem (aka poza budżetem), gadałem chwilkę z koleją który pracuje w "jednym z popularnych sklepów komputerowych" i powiedział przede wszystkim, że o ile sprzęt lenovo może i jest ok o tyle serwis to jakiś żart... mówił też, że dużo msi im ostatnio wracało ze względu na chłodzenie (nie wyjaśnił ale coś o głośność chyba chodziło) ale to były te tańsze serie teraz aktualnie mam rozkminę gv62 (nowszy, teoretycznie trochę słabszy (gpu), o którym póki co mało wiadomo) czy y700 (niby starszy, niby szybszy o którym już dużo wiadomo) bo w sumie w tej samej cenie są... Edytowane 24 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2017 Cytuj że dużo msi im ostatnio wracało ze względu na chłodzenie (nie wyjaśnił ale coś o głośność chyba chodziło) ale to były te tańsze serie Albo kultura pracy albo temperatura pracy jeśli chodzi o modele z jednym wentylatorem. Podstawa to aktualizacja BIOS-u bo on steruje wentylatorami. Z nowych z GTX 1050 HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - też potrafi być głośny ale dobrze chłodziAcer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 - często trafiają się modele ze sporym "Backlight Bleeding" czyli ulotami światła przez diody LED podświetlające matryce które są żle ustawione lub zbyt mocno zagięte przez ramkę matrycy. Cytuj
sonko Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2017 a co z gv62 vs y700 ? no te acery mi się po prostu nie podobają :( Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 A porównałeś różnicę w wydajności dla 960M/MX150 i GTX 1050/970M ? Cytuj
sonko Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2017 mx150<960m<1050<970m ale mi chodzi o laptopa jako całość - czy lepiej coś nowszego trochę słabszego czy starszego a mocniejszego + kwestie wykonania itd., wiem że cokolwiek na gtx1050 bije tamte lapki co je wymieniłem wyżej ale mi się rozchodzi co z tamtej dwójki będzie lepszym wyborem (i dlaczego) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 26 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2017 Z tych to Lenovo ale największy problem to ich serwis. Weź też pod uwagę że 960M miał premierę w 2015. Cytuj
sonko Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) zauważyłem że chyba w xkomie ceny lenovo spadły - 150zł różnicy między GV62 a Y520 więc wybór jeszcze trudniejszy :( miałem okazję pomacać gv62 przez chwilę, wykonanie wydawało się ok aczkolwiek nie jestem w tej kwestii nawet laikiem :P co do chłodzenia to 1 wentylator w środku, widziałem 2 heatpipe'y (czyli po 1 na cpu i gpu), odpalić do nie dało rady bo nie miał systemu, ogólnie wydaje mi się bliźniaczo podobny do PL62 7RC, który to daję radę uciągnąć gta 5 1080p w 80fps na normalnych ustawieniach więc dla mnie jest wystarczający, martwi mnie trochę kwestia chłodzenia - o ile na pl62 gpu się nie przegrzewa to cpu już tak ale przy ciężkim obciążeniu (źródło) którego ja poza grami raczej nie wygeneruję, raczej... więc ponieważ serwis lenovo ssie skłaniam się ku GV62 zakładając że wentylator nie będzie szalał z byle powodu jest jakaś ważna kwestia którą przeoczyłem ? jak wyglądają sprawy eventualnej wymiany pasty i gwarancji ? Edytowane 29 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2017 Cytuj jak wyglądają sprawy eventualnej wymiany pasty i gwarancji ? https://www.facebook.com/MSIPoland prawdopodobnie odpisali by że w tym modelu stracisz gwarancję, ale jeśli zrobisz to dobrze to wątpię by ktokolwiek to sprawdzał. Podbij bliżej zakupu, dopiero teraz trafiły do sklepów może niebawem jakiś lepszy przecenią z 960M Cytuj
sonko Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 w następny weekend lub po nim planuje już zamawiać, a teraz pytanie co do ssdka : m2 sata vs nvme - warto dopłacać ? na papierze jest różnica ale czy przy "normalnym" użytkowaniu będzie ona widoczna/miała sens ? bo jeśli nvme to raczej 960evo, jak zwykły to może mx300 albo 850evo (ale tu nie jestem pewien - musze doczytać), i jak z temperaturami - czy przy zwykłym użytkowaniu jest się czym przejmować ? Cytuj
FxJ Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Cytuj czy przy "normalnym" użytkowaniu będzie ona widoczna/miała sens ? To zależy tylko od tego co robisz na komputerze i czy jesteś skłonny dopłacić za jeszcze większą prędkość i płynność? Jeśli nic zaawansowanego + gierki, to lepszy będzie bardziej pojemny SATA AHCI. http://www.anandtech.com/show/8747/samsung-ssd-850-evo-review/2 Też zobacz sobie na dole jak wygląda wpływ cache w Samsungach 850 zależnie od pojemności. Cytuj
sonko Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 planuje zakup ~250gb ssd'ka, większe pojemności są znacznie droższe a mniejsze nie mają sensu(dla mnie), do 960evo mógłbym dopłacić ale właśnie nie jestem pewien czy ma to sens - czy zauważę realną różnicę... jako że mx300 i 850evo mają praktycznie identyczne ceny to 850 wydaje się być lepszym wyborem więc zostaje 960evo vs 850evo, pomijając kwestię wydajności(960 wygrywa) i różnicy w cenie(850 wygrywa) to 850 ma dłuższą gwarancję, o tbw się raczej nie martwię bo na moim 2 letnim bx100 nie jestem nawet w połowie Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 850 EVO nie tak dawno temu miał na stronię podaną jako trzyletnią gwarancję, ale widzę że już zmienili tylko dodali że 5-cio letnia ale ograniczona (150 TBW) http://www.samsung.com/pl/memory-storage/850-evo-m-2-sata-3-ssd/MZ-N5E250BW/ Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Dobrze wiedzieć to już poprawiam Cytuj
huudyy Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) a myślałeś o tym Dellu?https://www.x-kom.pl/p/.....inspiron-7567-i5-7300hq-8g-1000-win10-gtx1050.html lepiej wykonany od Omena, dużo cichszy i chłodniejszy od Asusa. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Niestety ma słaba matrycę TN, bardzo dużo osób ją wymienia samodzielnie na IPS-a. Brak mu też USB-C. Ma super baterie + świetny serwis Della. Puki Helios jest taniej w przedsprzedaży jego bym rozpatrywał. Cytuj
sonko Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 @Tamagotchi 850 evo -> 5 lat i 75 TBW z kolei 960 evo -> 3lata/100 TBW dla "normalnego" użytkownika tbw nie ma znaczenia, ja będąc "troche nienormalnym" użytkownikiem mam aktualnie niecałe 20 TBW na 2,5 letnim bx100 a gw jest na nim 3lata/72TBW, a pc odpalany praktycznie codziennie i nie tylko po to żeby zagrzać w pokoju jako że nikt nic to faworytem zostaje 850evo, jeśli ceny się nie zmienią przez następny tydzień to wsadze go do lapka @huudyy jw - gdyby nie matryca ... a kupować nowego lapka i od razu matrycę zmieniać to z leksza poroniony pomysł ... @FxJ Dnia 19.07.2017 o 23:45, sonko napisał: 4000zł Dnia 19.07.2017 o 23:45, sonko napisał: ssd Dnia 19.07.2017 o 23:45, sonko napisał: acer odpada - brzydkie zakładając kupno ssd osobno wychodzi lapek do ~3600zł + ~400zł 850evo dodatkowo patrząc na szybko heliosy tylko z systemem póki co faworytem zostaje GV62, czego idzie się spodziewać po jego ekranie ? moge założyć, że ekran taki sam jak w PL62 ? jeśli tak to z recenzji wychodzi na to że ekran jest "ok" ale kąty mogłyby by być lepsze ale z drugiej strony raczej patrzy się na ekran w miarę prostopadle Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2017 Cytuj ja będąc "troche nienormalnym" użytkownikiem mam aktualnie niecałe 20 TBW na 2,5 letnim bx100 Ja mam podobnie na Vertex4 ale już go zastąpiłem innym większym na systemowy i czeka na jakiś notebooka w potrzebie. @sonko odpisywałem huudemu jedynie. Na podstawie tego filmu nie ocenię bo wygląda i tak na lekko podrasowany (filtry), jako IPS-y kąty będzie miał na pewno dobre bo to matryce typu "wide viewing angle". Cytuj
huudyy Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) wszystko zależy od potrzeb - ja jestem w stanie "przemęczyć" się mimo wszystko ze słabą matrycą niż narzekać na wyrób plastikopodobny. MSI byłby dla mnie spoko, gdyby nie słabiutka grafika - to już Omen ma lepsze GPU (960M/1050M) Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez huudyy Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Cytuj niż narzekać na wyrób plastikopodobny Wszystkie mają obudowę z tworzywa do 4000zł ASUS ROG Strix GL553VD - kompromis pomiędzy Omenem i Dellem, nawet lepszy jest 17,3" wersja https://www.purepc.pl/notebooki/test_notebooka_asus_strix_gl553vd_z_geforce_gtx_1050 https://www.purepc.pl/notebooki/test_notebooka_asus_strix_gl753ve_z_geforce_gtx_1050_ti Cytuj
sonko Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 dziś dosłownie na 10 minut po drodze wpadłem do mediamakrtu pomacać cokolwiek tam mają na wystawie, oczywiście doradca zaraz przyleciał i mówił jakie to wszystko nie jest super ale w oczy wpadł HP Pavilion 15 z 1050/4gb vram który teoretycznie jest w tej samej cenie co GV62, przez chwile macania zrobił gorsze wrażenie niż msi (którego wcale dłużej też nie macałem) , układ klawiatury też miał taki średni jak dla mnie, z I/O msi też lepiej stoi no i niestety z w10 obowiązkowo warto w ogóle o tym hp myśleć ? @huudyy no 960M nie jest aż tak bardzo lepszy od mx150, słabiutka grafika to pojęcie względne... mx150 powinien wystarczyć na moje potrzeby patrząc na ranking gpu - nie gram codziennie po 5 godzin, ba ostatnio nawet 5h na tydzień nie wyrabiam... a za to ma znacznie mniejsze tdp co jest plusem przy innych czynnościach niż granie co do gl553vd to w proline jest bez systemu za 3650 więc mieści się nawet w budżecie tylko jak już mówiłem martwi mnie to chłodzenie i ma niepotrzebne mi dvd Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Pavilion = Pavulon, to zawsze była słaba seria pod markety która ma tylko i wyłącznie wyglądać ładnie i to tyle z zalet. Tutaj omówienie szersze MX150. Cytuj
huudyy Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) zobacz, co jeszcze dziś znalazłem https://www.x-kom.pl/p.....vivobook-pro-15-n580vd-i5-7300hq-8gb-1tb-gtx1050.html parametry bardzo spoko, cena o dziwo też. Zastanawia mnie tylko jego "grubość" - czy przez to nie będzie problemu z thermal throttlingiem. Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez FxJ 1 Cytuj
sonko Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2017 @huudyy zaciekawił mnie ten laptop tutaj całkiem świeża renenzja - chłodzenie daje rady ale laptop się nagrzewa z góry troche też odwalili manianę z tymi klawiszami (patrz strzałki) no ale lepsze to niż te od hp, no i niestety matryca TN a szkoda bo byłby to nowy faworyt gdyby nie to... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi