puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Witam. Mam laptopa Medion Akoya E6240T. Jest w nim dysk SSHD, ale chciałbym zainstalować SSD. Jaki polecacie?? O i jeszcze jedno: czy da się na takim dysku SSD wgrać Windows XP i jak będzie on funkcjonował?? (Mam wgrane do płyty z Win XP sterowniki SATA.) Czy to odpali?? Bo sterowniki do laptopa są (też do XP). I czy to będzie działać na XP?? W sensie że do dysku SSD potrzebne jest TRIM. Ten program został napisany w batch i przekonwertowany na .exe EDIT: Zrobiłem drugą wersję tego: DRUGA WERSJA Edytowane 15 Lipca 2017 przez Kuba Herrmann zrobiłem 2 wersję i chciałem dodać do tematu Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Cytuj Medion Akoya E6240T A po myślniku jakie oznaczenie? Bo inaczej nie wiem nawet jaki procesor. XP to trup, przeglądarki na nim już nie działają! Nie ma sensu go instalować, chce lekki system zainstaluj sobie Linux Mint. Z takich dobrych dysków SSD: ADATA 128GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU800 3D NAND ADATA 256GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU800 3D NAND GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO Crucial 275GB 2,5'' SATA SSD MX300 Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Instalacja XP-ka to strata czasu! Dokup sobie na ten wyjęty dysk SSHD Seagate-a kieszeń na USB 3.0. Cytuj
puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 29 minut temu, FxJ napisał: A po myślniku jakie oznaczenie? Bo inaczej nie wiem nawet jaki procesor. Nic nie ma po myślniku. Na drugiej nalepce pisze "Model No. MD99411" może to coś pomoże. Procesor Intel Celeron N2930 4 rdzenie po 1.83GHz. 31 minut temu, FxJ napisał: przeglądarki na nim już nie działają! Jak to nie?? Działają, chociaż XPka nie wspierają. 32 minuty temu, FxJ napisał: chcesz lekki system zainstaluj sobie Linux Mint. On jest po polsku?? 31 minut temu, Tamagotchi napisał: Instalacja XP-ka to strata czasu! Ale ja mam pytanie czy będzie działało, a nie czy opłaca się go instalować. 32 minuty temu, Tamagotchi napisał: Dokup sobie na ten wyjęty dysk SSHD Seagate-a kieszeń na USB 3.0. Po co mi kieszeń na USB 3.0?? Jakby co, mam jedno wejście USB 3.0. 36 minut temu, FxJ napisał: ADATA 128GB Wybacz, zapomniałem napisac że od 200GB. 38 minut temu, FxJ napisał: Crucial Ten Crucial to ja wszędzie widzę. Popularna firma! Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Cytuj Jak to nie?? Działają, chociaż XPka nie wspierają. Nawet nie zainstalujesz nowego Firefoxa czy Chrome Tak są też po Polsku dystrybucje. Co tego Celerona to aż szkoda dokupywać SSD, beznadziejny procesor. https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html Cytuj
puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Teraz, FxJ napisał: Nawet nie zainstalujesz nowego Firefoxa czy Chrome W Internecie można pobrać starsze wersje. Teraz, FxJ napisał: Co do tego Celerona to aż szkoda dokupywać SSD W poprzednim poście napisałem: "Ale ja mam pytanie czy będzie działało, a nie czy opłaca się go instalować." To samo sie tyczy dysku. 3 minuty temu, FxJ napisał: Tak są też po Polsku dystrybucje. A 64-Bitowa wersja będzie działać?? Tu znalazłem dużo wersji. Która byłaby odpowiednia?? 1. Mint MATE 2. Mint Cinnamon 3. Mint KDE 4. Mint Xfce 5. Mint Debian Edition LMDE MATE 6. Mint Debian Edition LMDE Cinnamon To która?? Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Cytuj Ale ja mam pytanie czy będzie działało Powinieneś dać radę, ale jak byś chciał sie dowiedzieć co myślę to strata czasu jedynie. Cytuj To samo sie tyczy dysku Też będzie działać ale czy warto kupować do laptopa dysk SSD który będzie droższy od tego laptopa, na to pytanie sam sobie odpowiedz! Cytuj A 64-Bitowa wersja będzie działać?? Jak masz 4GB RAM lub mniej to bierz 32-bit https://www.linuxmint.com/rel_sonya.php Wszystkie są takie same jedynie maja inny interfejs graficzny - jaki wolisz Cytuj
puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Ale mi Windows 10 64bit chodzi na 4gb ram, czemu słabszy Linux by nie poszedł??? Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Na 32-bitowym systemie działa 3,6GB RAM ok. Jak masz 4GB i więcej to tylko 64-bit. Jak 3 lub mniej najlepiej 32-bit system. Cytuj
puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 ok dzieki,.. a mozna jakos zmniejszyc partycje dysku i na drugiej zainstalowac xp??? zeby nie kupowac. bo w instalatorze xp jest że tworzyc partycje to jedna jest zajeta i jest druga i tam instaluje XP i przy starcie laptopa pokazuje mi sie który system włączyć windows xp czy 10. Cytuj
Klakier707 Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Na ten badziew instaluj Linuxa a nie XP-ka Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Zarządzanie dyskiem i zmniejsz rozmiar partycji. Cytuj
puperbelt Opublikowano 15 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 11 minut temu, Klakier707 napisał: Na ten badziew Twój telefon to zapewne Nokia 3310. 7 minut temu, FxJ napisał: Zarządzanie dyskiem i zmniejsz rozmiar partycji. Dzieki za pomoc. Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2017 Troszkę racji ma, podałem ci ranking procesorów mobilnych powyżej, wyprzedzają go Atomy z tabletów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi