James0n Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 1. Student - informatyka (Computer Science PW) 2. Z systemem 3. Coś w miarę mobilnego, ale również praktycznego. Wydaję mi się, że w okolicach 13" 4. SSD 5. W okolicach 4000zł, ewentualnie mogę zwiększyć budżet jak coś będzie tego warte. Mogą być i używane tylko wtedy proszę o danie porady gdzie takich szukać, aby się na nic nie nadziać 5b. Tak długo jak będzie działał bez doprowadzania mnie do furii :) Albo tak długo jak będę mógł pozwolić sobie na coś ciekawszego 5c Do czasu rozpoczęcia studiów (październik) 6. Żeby wszystkie detale były na w miarę wysokim poziomie. Wydajność taka, aby można było pograć w jakąś strategię od czasu do czasu i coś tam poprogramować. Bateria też, żeby na jakiś w miarę dłuższy czas wystarczała 7. Nie znam się na tym za bardzo, ale zapewne 1920. Matryca matowa. Możliwy monitor dodatkowy, ale nie wiem od kiedy by był 8. Studia+dom 9. EUIV, Civ5, CS GO i czasem coś innego od czasu do czasu 10. Poza programowaniem nic 11. - 12. - 13. Używany Macbook / jakiś Thinkpad / Acer V3 14. - Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj Student - informatyka Z systemem Powinieneś dostać system za darmo z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark) Cytuj Wydaję mi się, że w okolicach 13" Wydajność taka, aby można było pograć w jakąś Jeśli chcesz grać to zdecydowanie weź 15,6" i nie będziesz mieć problemów z chłodzeniem czy głośnością. To będzie twój jedyny komputer? ASUS ZenBook UX410UA-GV028T (nowsza partia UX410UA-GV027T) - jeden z kilku modeli które obsługują 16GB RAM + ma slot na HDD (lub drugi SSD), większość ultraboków ma wlutowany RAM. Edytowane 14 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
James0n Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 (edytowane) Mam w miarę mocną stacjonarkę w domu, ale nie planowałem zabierać jej ze sobą na studia. A te 15,6" nie będzie ograniczało trochę mobilności sprzętu? Widzę, że waga niewielka, więc to na plus, ale same rozmiary mogą trochę pogarszać. Znaczy do końca nie wiem jak to jest z tym, bo nie miałem jak dotychczas dużej styczności z laptopami, a korzystałem niemal zawsze ze swojego PCta. // Edit A jeszcze jakby były jakieś propozycje w cenach niższych, a które również uważacie za sprawdzony i wystarczający sprzęt to również nie pogardzę. Bez gier na ultra czy bardzo wysokich bym sobie zapewne poradził :D Edytowane 14 Lipca 2017 przez James0n Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 Ultrabooki nie nadają się do grani, szczególnie te 13,3" - podczas grania są bardzo gorące i głośna. Cytuj A te 15,6" nie będzie ograniczało trochę mobilności sprzętu. Do taszczenia na wykłady jeszcze w dobrym plecaku da radę ale wiadomo 1,5kg to znacznie mniej niż 2,5kg i łatwiej wrzucić do plecaka. Cytuj
James0n Opublikowano 14 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 A jakbym wziął jednak stacjonarkę do nowego miejsca zamieszkania to wtedy z ultrabooków do samego kodowania/internetu co by się nadało? Słyszałem coś o thinkpadach, że w takich celach są dobre, a ich cena w sumie nie jest wysoka. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2017 Cytuj Słyszałem coś o thinkpadach, że w takich celach są dobre, a ich cena w sumie nie jest wysoka. Tylko Serie L i T, oraz takie jak X1 Carbon - wszystko zależy od serii Cytuj
James0n Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 Budżet podniosiony. Może być coś i w okolicach 6000 zł. Najbardziej zastanawiam się na Macbookiem Pro 2017. Chyba nie powinno z nim być problemów na studiach z systemem itp. (znaczy pewnie będą, ale łatwe do rozwiązania)? Chciałbym coś raczej na cały okres studiów i do pracy podczas nich. Cytuj
FxJ Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 W podobnej cenie powinny być tańsze konfiguracje Asus Zenbook Pro UX550 (UX550VD) Najtańsze Macbooki i XPS-y kosztują ok 8 tyś. w konfiguracji czterodziałaniowej, pod koniec roku pojawią się pierwsze z czterema rdzeniami w procesorach U. Cytuj
James0n Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Mam bez vatu i w UK, czyli wyjdzie Pro z 2017 poniżej 5000 . W Polsce z tego co patrzę to 6500zł. Edytowane 31 Lipca 2017 przez James0n Dodatkowa informacja Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi