Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Student - informatyka (Computer Science PW)
2. Z systemem

3. Coś w miarę mobilnego, ale również praktycznego. Wydaję mi się, że w okolicach 13"
4. SSD
5. W okolicach 4000zł, ewentualnie mogę zwiększyć budżet jak coś będzie tego warte. Mogą być i używane tylko wtedy proszę o danie porady gdzie takich szukać, aby się na nic nie nadziać
5b. Tak długo jak będzie działał bez doprowadzania mnie do furii :) Albo tak długo jak będę mógł pozwolić sobie na coś ciekawszego 

5c Do czasu rozpoczęcia studiów (październik)
6. Żeby wszystkie detale były na w miarę wysokim poziomie. Wydajność taka, aby można było pograć w jakąś strategię od czasu do czasu i coś tam poprogramować. Bateria też, żeby na jakiś w miarę dłuższy czas wystarczała

7. Nie znam się na tym za bardzo, ale zapewne 1920. Matryca matowa. Możliwy monitor dodatkowy, ale nie wiem od kiedy by był
8. Studia+dom
9. EUIV, Civ5, CS GO i czasem coś innego od czasu do czasu
10. Poza programowaniem nic

11. -

12. -

13. Używany Macbook / jakiś Thinkpad / Acer V3

14. - 

Opublikowano (edytowane)

Student - informatyka
Z systemem

Powinieneś dostać system za darmo z Microsoft Imagine Premium (dawniej Microsoft DreamSpark)

Wydaję mi się, że w okolicach 13"

Wydajność taka, aby można było pograć w jakąś

Jeśli chcesz grać to zdecydowanie weź 15,6" i nie będziesz mieć problemów z chłodzeniem czy głośnością.

To będzie twój jedyny komputer?

ASUS ZenBook UX410UA-GV028T (nowsza partia UX410UA-GV027T) - jeden z kilku modeli które obsługują 16GB RAM + ma slot na HDD (lub drugi SSD), większość ultraboków ma wlutowany RAM.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Mam w miarę mocną stacjonarkę w domu, ale nie planowałem zabierać jej ze sobą na studia. A te 15,6" nie będzie ograniczało trochę mobilności sprzętu? Widzę, że waga niewielka, więc to na plus, ale same rozmiary mogą trochę pogarszać. Znaczy do końca nie wiem jak to jest z tym, bo nie miałem jak dotychczas dużej styczności z laptopami, a korzystałem niemal zawsze ze swojego PCta. 

// Edit
A jeszcze jakby były jakieś propozycje w cenach niższych, a które również uważacie za sprawdzony i wystarczający sprzęt to również nie pogardzę. Bez gier na ultra czy bardzo wysokich bym sobie zapewne poradził :D

Edytowane przez James0n
Opublikowano

Ultrabooki nie nadają się do grani, szczególnie te 13,3" - podczas grania są bardzo gorące i głośna.

A te 15,6" nie będzie ograniczało trochę mobilności sprzętu.

Do taszczenia na wykłady jeszcze w dobrym plecaku da radę ale wiadomo 1,5kg to znacznie mniej niż 2,5kg i łatwiej wrzucić do plecaka.

Opublikowano

A jakbym wziął jednak stacjonarkę do nowego miejsca zamieszkania to wtedy z ultrabooków do samego kodowania/internetu co by się nadało? Słyszałem coś o thinkpadach, że w takich celach są dobre, a ich cena w sumie nie jest wysoka.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Budżet podniosiony. Może być coś i w okolicach 6000 zł. Najbardziej zastanawiam się na Macbookiem Pro 2017. Chyba nie powinno z nim być problemów na studiach z systemem itp. (znaczy pewnie będą, ale łatwe do rozwiązania)? Chciałbym coś raczej na cały okres studiów i do pracy podczas nich.