Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej!

Od prawie 3 lat mam Della 3537 z i7 4500U (@1,8-2,4 GHz) + 8 GB RAMu + Radeonem 8850M. Laptop jako komputer działa OK, ale

a) do wymiany jest cała górna pokrywa;

b) trzeba kupić baterię;

c) zdarza mu się niespodziewanie wyłączyć;

d) przydałoby mu się gruntowne czyszczenie.

W sumie, naprawa kosztowałaby mnie pewnie jakichś ~700-800 złotych, czyli (z tego, co się orientowałem) ponad połowę obecnej wartości komputera i mam wątpliwości, czy się ona po prostu opłaca.

Jeżeli chodzi o nówki sztuki, strzelałbym, że ceną maksimum jest ~3500 złotych (+/- 200 zł). W pracy zdarzało mi korzystać z MacBooka Air (11" i 13") i uważam je za przewygodne komputery – bateria trzyma >6 godzin, touchpad wyborny, są lekkie, no i mają świetną klawiaturę. Byłyby OK czy jednak coś innego?

Czego konkretnie wymagam? Uzupełniłem Waszą ankietę:)

1. Dla mnie

2. Bez systemu, mam z uczelni

3. Super mi się pracowało na 13" Macbooku i mógłbym mieć laptopa tych rozmiarów, chociaż obecny (15,6") też nie jest najgorszy.

4. SSD, nie musi być superpojemny

5. Okolice 3500, +/- 200 zł (za ~3700 MacBooka Air wyrwę). Tylko nowy sprzęt wchodzi w grę.

5b. Zobaczymy, ile wytrzyma:) 

5c. Wszystko zależy od tego, czy warto inwestować w mój obecny laptop i kiedy ew. on padnie

6. Potrzebuję sprzętu mobilnego (lekkiego) i długo działającego na baterii. Musi być też zbudowany z sensownych materiałów, bo będzie często w trasie. Laptop ma być niezawodny i błyskawicznie się budzić (uwielbiam to w MacBookach). Demonem wydajności nie musi być, bo nie będę używać go do przesadnie wymagających zadań – najpoważniejszym będzie rzadkie granie w Football Managera, oglądanie filmów w HD czy korzystanie z Internetu na kilkunastu kartach

7. Nie ma to znaczenia

8. Wszędzie – w domu, w pociągu, w pracy, w samochodzie, na stadionach, w biurach, w ogrodzie...

9. Football Manager (mam PS4 do gier)

10. Nie mam jakichś konkretnych

11. –

12. Jak pisałem wyżej, mam Della 3537. Byłem z niego zadowolony, jednak po zakończeniu okresu gwarancji, czyli po dwóch latach użytkowania, zaczął sprawiać problemy. 

13. –

14. Jestem dziennikarzem – potrzebuję superwygodnej klawiatury i touchpada, więc jakieś plastiki w grę nie wchodzą

Pracuję w mediach i potrzebuję dobrego, niezawodnego komputera i proszę o poradę – czy Waszym zdaniem powinienem naprawiać obecny komputer (bo np. na rynku sprzęt porównywalny jest drogi, bo to zawsze taniej, bo cokolwiek), czy też olać go i kupić nowy sprzęt? Dzięki! 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

do wymiany jest cała górna pokrywa

Miał teksturowaną klapę matrycy więc ciężko było na niego nakleić cokolwiek by uchronić przed zdarciem, też konsumencki model z obudową z tworzywa.

Z Della ale nie z konsumenckich tylko z biznesowych z obudową z aluminium i gwarancją 3 letnią.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/1000 FHD + dysk SSD M.2 Samsung EVO 850 - tylko system instaluj w trybie UEFI.

Z konsumenckich ASUS ZenBook UX410UA-GV027T (poprzednia partia UX410UA-GV028T) z ultrabooków - cała obudowa zewnętrzna z aluminum, ma wlutowane 8GB jak przystało na ultrabooka ale też wolny slot na dodatkową kość RAM z obsługą do 16GB łącznie.

Jestem dziennikarzem – potrzebuję superwygodnej klawiatury i touchpada

Najlepsze mają biznesowe ThinkPady L i T czy Carbon lub Dell Latitude 5000 i 7000 i XPS - ale ta wszystkie > 5k

Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

Miał teksturowaną klapę matrycy więc ciężko było na niego nakleić cokolwiek by uchronić przed zdarciem, też konsumencki model z obudową z tworzywa.

Tam jest problem, że obudowa (klapa) się złamała i nie jest stabilna, a do tego na matrycy pojawiają się paski.

Godzinę temu, FxJ napisał:

Z Della ale nie z konsumenckich tylko z biznesowych z obudową z aluminium i gwarancją 3 letnią.

Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/1000 FHD + dysk SSD M.2 Samsung EVO 850 - tylko system instaluj w trybie UEFI.

Z konsumenckich ASUS ZenBook UX410UA-GV027T (poprzednia partia UX410UA-GV028T) z ultrabooków - cała obudowa zewnętrzna z aluminum, ma wlutowane 8GB jak przystało na ultrabooka ale też wolny slot na dodatkową kość RAM z obsługą do 16GB łącznie.

Ten Dell Vostro wygląda na dość dużego laptopa, poza tym nie chce mi się zbytnio bawić z dokładaniem SSD oddzielnie. Asusy spoko, jednak czy nie lepszym wyjściem byłby zakup MacBooka? Co przemawia w ich przypadku „na nie”? 

Godzinę temu, Tamagotchi napisał:

Mała podpowiedź co do MacBooków

MQD32ZE/A - najnowszy

MMGF2ZE/A - starszy

Jaka jest różnica – poza ceną:) – między jednym a drugim?

Opublikowano

Ten Dell Vostro wygląda na dość dużego laptopa

Standardowy 15,6" tylko lekki - mniej niż 2kg, jest bez nagrywarki 

Dell Vostro 5568 (15,6") seria Vostro 15 5000 - recenzja

poza tym nie chce mi się zbytnio bawić z dokładaniem SSD oddzielnie

Nie ma z tym problemu, sklepy to robią, zresztą to model biznesowy instrukcje serwisowe są na stronie Della, nie ma żadnych plomb itp.

Co przemawia w ich przypadku „na nie”? 

Krótka gwarancja, malutki dysk SSD i matryca poniżej FullHD

Jaka jest różnica ... między jednym a drugim?

Na pewno nowszy procesor i szybszy dysk SSD, oszukaj informacji bo Apple mało przekazuje konkretów o specyfikacji.

Opublikowano

Ok, rozumiem. 

Pojawia się kolejne i właściwie decydujące pytanie – czy Waszym zdaniem różnica jakościowa (szybkość sprzętu, ogólna wygoda użytkowania, etc.) jaka jest między MB Air/ww. Dellem/Zenbookiem jest na tyle dużo, że opłacać się będzie wymieniać całego laptopa? Pytam, bo na nowy sprzęt musiałbym wydać ~3700 zł, podczas gdy naprawa obecnego komputera kosztowałaby mnie 4 czy 5 razy mniej.

Opublikowano

Pewnie kupowałeś go na koniec 2013 lub na początku 2014, to jeszcze nie jest taki stary sprzęt, masz z matrycą FullHD? Niestety kupowałeś niską serie konsumencką Inspiron 3000 nie mające nawet mSATA ani M.2.

Opublikowano

Myślisz, że kogokolwiek ten sprzęt zainteresuje? Nie jest w najlepszym stanie – jak pisałem, cała górna pokrywa do wymiany włącznie z ekranem, bateria do dokupienia, napęd DVD nie działa za dobrze... :)

Opublikowano (edytowane)

Wracając do tematu, pewnie będę kupować laptopa w ten weekend (bo jest promocja na raty 0% na Allegro, a tam swój sklep oficjalny ma x-kom:). Na co zatem lepiej postawić? Ten 5468, może ten 5568, może coś innego? W skrócie: do 3500, bez systemu, koniecznie z SSD (HDD nie potrzebny w ogóle). Rozmiar najlepiej 13,3" lub 14,1", jak 15,6" to lekki (max 2 kilogramy)

Della miałem do tej pory, spisywał się bardzo fajnie, a teraz ma trzyletnią gwarancję i wygląda całkiem korzystnie cenowo, ale może jakiś inny producent daje coś fajnego? Może ten ASUS? Może coś innego polecicie?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Lenovo ThinkPad L470 jeszcze z nie wymienionych, bez systemu dostaniesz tylko biznesówki jak ten Tninkpad L czy Delle Vostro i Latitude.

5468 prawdopodobnie nie dostaniesz z matrycą FHD wiec tylko większy brak 5568, ewentualnie ZenBook UX410UA z konsumenckich ale te tylko z OS-em bo taką mają umowę z Microsoftem. Jeśli piszesz bezwzrokowo to ThinkPad ma klawiaturę z trackopintem - świetnie się na nich pisze, i ma matrycę IPS nie tak dobrą jak w Apple ale ujdzie jak na biznesówke.

Opublikowano

To jak z dwoma różnymi samochodami z takim samym silnikiem. Różnica jest w wyposażeniu i konstrukcji.

Dopiero z procesorami i5HQ (4 rdzenie) była by jakaś różnica w wydajności.

Opublikowano

To jest po pierwsze ultrabook z dobrą matrycą IPS - sporo lepszą niż w Vostro i ThinkPadzie, najlżejszy z niezłą baterią i z obudową zewnętrzna (bez środka) z aluminum.

Głównie dopłacasz za dobrą matrycę i obudowę (przynajmniej zewnętrzną).

Opublikowano

Wybieram teraz głównie między Vostro a ww. Asusem. W kwestii sprzętowej oba są podobne, mają tę samą kartę graficzną, SSD i 8-12 gb RAM-u, ale różnią się procesorem. Na ile i5 7200U jest wydajniejsze od i3 7100U? Teoretycznie różnica w taktowaniu to tylko 0,1 GHz... :)

Opublikowano

W kwestii sprzętowej oba są podobne, mają tę samą kartę graficzną

Wręcz identyczne bo grafika zintegrowana jest w procesorze (na jednym kawałku krzemu obok procesora).

mają tę samą kartę graficzną, SSD i 8-12 gb RAM-u

RAM w Asusie jest wlutowany w i3 jest zwykle 4GB - dlatego max 12GB a w modelach z i5 już 16GB bo 8GB wlutowane.

ale różnią się procesorem

Są modele z i3 i i5 a nawet i7, ale maja te same procesory.

Na ile i5 7200U jest wydajniejsze od i3 7100U?

A Turbo Boost to pomijasz :smile:?

https://ark.intel.com/pl/compare/95443,95442 - 2.50 GHz do 3.10 GHz

Opublikowano

Po to podałem ci ten filmik, bezpośrednio może działać nawet cały czas zależne jest to w praktyce od temperatury, im wyższa tym bardziej obniża taktowanie.

Zakładam, że w grach będzie lepsza wydajność?

Trochę ale w grach liczy się najbardziej karta graficzna.

Do grania się kupuje laptopy 15,6" z procesorem 4 rdzeniowym i5HQ (4 rdzenie) np. HP Omen 15 2017 z GTX 1050 + dokłada dysk SSD NVMe na system.

Opublikowano

@FxJA jak prezentuje się na tle ww. laptopów pod względem wydajności i ogólnej opłacalności? Do matrycy mogę dorzucić sobie chyba powłokę 'matową' + tam jest matryca IPS (która - popraw mnie jak się mylę - też jest barzzo spoko:)