Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o pomoc w wyborze laptopa do pracy biurowej, prostej obróbki grafiki, filmów, głównie multimedia:

1.     Laptop dla osoby pracującej biurowo 27 lat. Możliwość kupna w ciągu miesiaca, również na raty. 
2.     Dobrze by było jakby miał Windowsa.
3.     Matryca najlepiej 15'. 
4.    Dotychczas nie miałem dysku SSD, co dało się odczuć przy pracy, dlatego teraz bardzo zalezy mi na dysku SSD.
5.     Sam laptop. 3000-3800 pln.

5b.   Jedyny kamputer w domu. 3-5 lat.

5c.   W ciagu miesiąca.
6.     Wykonanie istotne - spotkania biznesowe. Ważniejsza wydajność laptopa, niż mobilność.
7.     Matryca - wszystko jedno.
8.     Głównie dom, czasem wyjazdowo.
9.     Gry raczej nie, czasem ewentualnie jakaś fifa może wiedźmin, ale to nie jest cel zakupu komputera.

10.     Chciałbym zacząć pracować przy obróbce grafiki i filmów, takze pewnie AdobePhotoshop, proste programy do montażu filmów. Filmy dla siebie nie zawodowo. A tak to internet, multimedia, praca biurowa.

11.     Aluminowa obudowa na plus, ale niekonieczna. Fajnie jakby praca na baterii min. 3h.
12.     Brak
13.     Myślałem o ściągnięciu Xiaomi Notebook, ewentualnie Macbook, chociaż na produktach Apple nigdy nie pracowałem. 

Opublikowano (edytowane)

Chciałbym zacząć pracować przy obróbce grafiki i filmów

Ważniejsza wydajność laptopa

Xiaomi Notebook, ewentualnie Macbook

Wszystkie z 2 rdzeniowymi procesorami "U" się u ciebie nie sprawdzą!

dlatego teraz bardzo zalezy mi na dysku SSD

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Teraz już wszystkie mają slot M.2 - ale to nadal dysk, tak jak i RAM, kupujesz wsadzasz i cała filozofia

Tak do 3800zł: HP OMEN i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 + dobrać dysk SSD + dobry monitor

Jeśli chodzi o dobre matryce IPS do grafiki to minimum 4500zł poniżej to są średniej klasy jedynie

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za informację. Z tego co przejrzałem to Omen jest laptopem typowo gamingowym. Tak jak pisałem planuję sporadycznie zagrać od czasu do czasu w jakąś grę ale najważniejsze kwestię to praca biurowa oraz wydajnosc pracy do obróbki grafiki czy zdjęć.

Btw. Co do dysku SSD: czy przy zamówieniu w X-kom, montują oni osobno zakupiony dysk SSD, czy trzeba to zamontować na własną rękę?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

men jest laptopem typowo gamingowym

Biznesowy z procesorem 4 rdzeniowym od 5500zł w górę, weźmy takiego XPS-a do grafiki - 8tyś., MSI z serii Prestige 5tyś.

Najsłabszy i5HQ zjada najlepszego i7U.

montują oni osobno zakupiony dysk SSD, czy trzeba to zamontować na własną rękę

Jasne że tak, to tylko odkręcenie kilku śrubek i przykręcenie dysku jedną

sporadycznie zagrać od czasu do czasu w jakąś grę

GTX 1050 nie jest wcale mocną kartą ale do renderowania filmów jak najbardziej się przyda

MSI GP62 Leopard jest bardziej klasyczny z częściowo aluminiową obudową (GL62 są całe plastikowe) i DisplayPort (do monitorów Eizo i NEC) oraz USB-C (stacja dokująca)

https://www.msi.com/Laptop/GP62-7RD-Leopard.html#hero-specification

@Kieleczek_PB taguj