baklazan Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2017 Cześć, chcę kupić nowego laptopa, w związku z tym że się nie znam na sprzęcie :D proszę Was o pomoc. Dodam może od siebie, że studiuję zaocznie informatykę, 1. Student, 23 lata. 2. Najlepiej z Windowsem 10. 3. Najlepiej 14'', laptop będzie używany głównie na uczelni oraz w mieszkaniu. Dodatkowo będę "włóczył" go ze sobą w weekendy do rodzinnej miejscowości. 4. SSD, na napędzie DVD mi nie zależy. Obecny laptop jest w moim posiadaniu niecałe 3 lata i użyłem go chyba jeden raz 0_o. 5a. Najlepiej 3-3,5k. Jeżeli naprawdę będzie warto, to mogę dołożyć do max 4k. 5b. 3 lata chciałbym żeby wytrzymał ;) Będzie to mój jedyny komputer. 5c. Ten miesiąc. 6. Obecnie posiadam biznesową serię od HP - HP probook 640 G1. Jakoś wykonania w tym laptopie jest na dobrym poziomie więc nie chciałbym odczuć bardzo dużej różnicy w jakości. Nie wymagam jednak aluminium itp. 7. Do laptopa będę chciał podłączyć monitor i pracować jednocześnie na ekranie laptopa oraz monitor, więc rozdzielczość musi być taka, żeby wygodnie pracowało się na obu monitorach na raz. Monitor dokupię w późniejszym czasie. 8. Polska. Tylko mieszkanie/uczelnia. 9. Nie gram w gry. 10. Chciałbym żeby laptop uciągnął bez problemu pracę na dwóch monitorach. Głównie będzie na nim otwarte IDE (Visual Studio/InteliJ/Android Studio) + dwie przeglądarki, każda z kilkoma kartami. Tak jak mówię, w gry nie gram więc tylko to + filmy które puszczam z laptopa na telewizorze. Chciałbym żeby laptop nie miał kłopotów z grzaniem się, oraz nie był jakoś bardzo głośny (obecnego laptopa prawie nie słychać nawet przy obciążeniu). 11. Laptop musi mieć podświetlaną klawiaturę, Fajnie jakby dało się do niego podłączyć stację dokującą, ale nie jest to wymóg konieczny. 12. Mój obecny laptop to HP probook 640 G1, wersja 4GB RAM/512 HDD, procesor to Intel(R) Celeron(R) CPU 2950M @ 2.00GHz :D Jeśli chodzi o osobiste preferencje - wiele dobrego słyszałem o ThinkPadach, podoba mi się ich design. Bardzo podobają mi się również te nowe ultrabooki od Asusa. Ogólnie podobają mi się chyba ultrabooki. 13. 14. Nie zależy mi na dużym dysku. Obecnie mam raptem 90GB danych, A mam bardzo dużo śmieci na kompie których nie używam i nie usuwam ponieważ po pierwsze, mam jeszcze przeszło 350GB na inne śmieci, a po drugie chcę kupić nowego laptopa :) Proszę o pomoc :) Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Cytuj Fajnie jakby dało się do niego podłączyć stację dokującą Teraz już będą tylko stacje dokujące na USB-C Cytuj Obecny laptop jest w moim posiadaniu niecałe 3 lata i użyłem go chyba jeden raz 0_o HP probook 640 G1, wersja 4GB RAM/512 HDD, procesor to Intel(R) Celeron(R) CPU 2950M Możesz w nim wymienić procesor na i3 lub i5 bo ma procesor na LGA, się nie dziwię że uruchomiłeś tylko kilka razy i to z 4GB RAM Cytuj obecnego laptopa prawie nie słychać nawet przy obciążeniu Ale to 15,6" z dobrą wentylacją, ultrabuki takiej nie maja Cytuj ThinkPadach, podoba mi się ich design Niestety jedyne na które cie stać to ThinkPad L470 ale nie można ich w ogóle teraz dostać a były za ok 4 tyś. Te Asusy obsługują do 16GB RAM: ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/8GB/256SSD/Win10 ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/16GB/256SSD/Win10 Edytowane 1 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
baklazan Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 Te ASUSy fajne w sumie, lekko nadwyrężają budżet ale trudno. A co moglibyście polecić z "nieutrabooków"? W sensie ze zwykłych laptopów normalnych rozmiarów. Chciałbym zobaczyć czy warto zainwestować w takiego ultrabooka. Cytuj
(RED) Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 Cytuj Chciałbym zobaczyć czy warto zainwestować w takiego ultrabooka. Ultrabooki są po to by je wszędzie zabierać, o inwestycji to można mówić jedynie w kwestii mobilności i czasu pracy na baterii, do torby i w drogę, standardowe to około 2,3kg Z modeli z dwoma wentylatorami: HP OMEN i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX960M + dobrać dysk SSD, lekki lekki ale ma mało portów (tylko HDMI) MSI GL62 i5-7300HQ/8GB/1TB/Win10X GTX960M FHD - USB-C i mini DisplayPort MSI GP62 Leopard i5-7300HQ/8GB/1TB GTX1050 - jw. + częściowo aluminiowa obudowa i podświetlana klawiatura, bez systemu Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2017 Cytuj Chciałbym żeby laptop nie miał kłopotów z grzaniem się @(RED) podał ci dobre modele pod względem układu chłodzenia Do tych modeli możesz zamontować dysk M.2 - PCIe NVMe (2280) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi