Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. 22 lata, student.

2. Mile widziany wgrany system Windows 10, ale jestem w stanie załatwić sama.

3. Matryca w zakresie 14,x"-15,6”, trochę mniejsza też okej.

4. SSD mile widziany ale nie konieczny. Napędu nie potrzeba.

5. Na sam laptop mam zaplanowane około 3-4 tysiące, przy bardzo dobrej ofercie mogę wyjść trochę poza górny limit. Będzie to jedyny komputer z jakiego korzystam przez większość roku.

5b. Jak najszybciej.

6. Ważna jest jak najlepsza wydajność, jakość wykonania i czas pracy na baterii są drugorzędne

7. 1920, najlepiej matowa ale błyszcząca też okej, czasami będzie podłączany przez HDMI do telewizora ale rzadko (i tylko przez 3 miesiące w roku kiedy mam dostęp do telewizora).

8. Używany głównie w domu na sofie/stoliczku przy sofie/w łóżku. Czasami zabierany na uczelnię, do kawiarni lub na wakacje.

9. Nowe gry (Wiedźmin 3, Dishonored 2 itp), choć niekoniecznie w najwyższych detalach.

10. Poza graniem - normalny codzienny użytek (internet, filmy), programy biurowe (głównie excel), programy inżynierskie: NX, Autocad, CATIA, ANSYS itp. Używane raczej na sposób studencki (niewielkie ilości części, wersje studenckie blokujące np. ilość elementów w analizie MES).

11. Mile widziana podświetlana klawiatura.

12. Wszystkie moje laptopy do tej pory były kupowane ze względu na małą cenę, ponieważ miałam dostęp do gamingowego pc. A potem wyniosłam się na studia.

Kolor najlepiej czarny/szary ale nie jest to bardzo istotne.

13.  Rozpatruję obecnie:

• warianty Omen 15 do 4 tysięcy, z procesorem i5 i kartą GTX 1050.
  • warianty Lenovo Legion Y520, jak wyżej.
  • promocję (do końca czerwca!) w x-komie na Acer VX5-591g.

14. Słyszałam zarówno o HP i Lenovo że są problemy z serwisem, nie wiem czy tak jest faktycznie?

Najdroższy laptop x-koma w tej promocji ma i7 i GTX 1050 Ti, ale jest bez SSD. Jeżeli zdecyduję się na tą promocję to który z modeli wybrać? Jestem w stanie wyjść te 300 złotych poza limit jeżeli kombinacja i7 i GTX 1050 Ti robi sporą różnicę w stosunku do modeli tańszych.

Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem liczysz na większą wydajność kosztem wykonania?

Acer VX5-591G (15,6") seria Aspire VX 15 (GTX 1050/1050Ti)

Poczytaj podlinkowane testy, szczególnie ten od MobileTechReview

Słyszałam zarówno o HP i Lenovo że są problemy z serwisem, nie wiem czy tak jest faktycznie?

HP ma nie najlepszą opinie przez serie Pavilion a z dobrych to jedynie są chwalone jego serie biznesowe.

Co do Lenovo to jednak sporo osób ma jednak złe doświadczenia.

Acer ma za to serwis w PL i szybko realizują serwis - Aspex (filmy)

Acer VX5-591G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050
Acer VX5-591G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Wybierał bym jednak spośród tych Acerów, wszystkie wymienione z tych mają obudowę z tworzywa ale najlepiej z nich prezentuje się Acer, może i najcięższy ale najbardziej sztywną ma konstrukcję.

Jestem w stanie wyjść te 300 złotych poza limit jeżeli kombinacja i7 i GTX 1050 Ti robi sporą różnicę w stosunku do modeli tańszych.

http://laptopmedia.com/highlights/laptop-gpus-battle-nvidia-geforce-gtx-1050-ti-vs-gtx-1060-gtx-1070-and-gtx-1080-specs-and-benchmarks/

Tak realnie jest to do 30%

Nowe gry (Wiedźmin 3, Dishonored 2 itp)

Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach

A co do dysku SSD to warto pomyśleć nad zakupem dysku PCIE NVMe do i7, co prawda są aktualnie nieco drogie ale choćby EVO 960  już powoli tanieją bo kosztowały ponad 50zł drożej a w trakcie wakacji być może będą jeszcze tańsze.

Plextor M8Pe 128GB

Samsung 960 EVO 250GB

https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc