Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ młodsza córa rozpoczyna w tym roku studia i miała w związku z tym obiecanego nowego laptopa mam prośbę o jakieś wskazówki, podpowiedzi, sugestie dla laika

Kwota do wydania, to ok. 2000 zł (jest pewna szansa na podniesienie do 2500 zł)
Przeznaczenie to ogólnoużytkowy sprzęt dla studenta, ale także z okazjonalnym wykorzystaniem do niewyszukanych gier np. typu The SIMS 4, MineCraft
Zainstalowany WIndows 10

Córka wynalazła "promocyjne na neonet wyprzedaże" te 2 modele:
1. Laptop ASUS X540YA-XO106T (2 199 zł - w promocji 1998 zł)
2. Laptop LENOVO 100-15IBD 80QQ01EUPB (2399 zł - w promocji
2198 zł)

W sumie jednak rozważamy:
Lenovo IdeaPad 310-15ISK
ASUS X540YA-XO106T (ten jest priorytetem, ale czy nie bać się AMD?)
Laptop LENOVO 100-15IBD 80QQ01EUPB
Lenovo E50-80 (80J201XPPB)
ASUS X554LJ-XX1472T
Dell Inspiron 15 5567

Możecie coś podpowiedzieć albo polecić coś ciekawszego
Dziękuję w imieniu córki

1. Dziewczyna 18 lat
2. Windows 10
3. 15,6”
4. Bez różnicy (SSD czy HDD)
5. 2000 zł (z ew. opcją do 2500 zł)
5b. Jak najszybciej
6. Ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze (baterii)
7. Matryca matowa, rozdzielczoąść dowolna (1366/1600/1920)
8. Dom biurko, Uczelnia
9. Średnie wymagania (typu: The SIMS 4, MineCraft)
10. Amatorko/okazjonalnie/nauka - głównie korzystanie z internetu
11. Matowa matryca
12. Bez różnicy, do tej pory był Samsung R580
13. ASUS X540YA-XO106T (ten jest priorytetem, ale czy nie bać się AMD?)

Lenovo IdeaPad 310-15ISK
ASUS X554LJ-XX1472T
Dell Inspiron 15 5567
14. Brak

Opublikowano (edytowane)

ASUS X540YA-XO106T - za 1300zł to bym nawet powiedział ze drogo bo jest na beznadziejnych starych procesorach AMD z około 2015 r.

LENOVO 100-15IBD - odradzam, najniższa seria Lenovo wiele zabawek ma lepszą jakość plastiku niż obudowa w nich

Nowe z matowymi matrycami:

ASUS VivoBook R541UA-DM1404T i3-7100U/4GB/256SSD/DVD/Win10 | 8GB RAM - matryca FullHD i fabryczny dysk SSD

Acer Aspire E5-575 i5-7200U/4GB/500/Win10 | 8GB RAM - matowa HD, slot M.2 na dysk SSD M.2 - aktualnie 120GB ok 250zł

Dell Vostro 3568 i5-7200U/4GB/500/Win10X - model biznesowy z 3 letnią gwarancją (serwis na miejscu) model wyżej jest Dell Vostro 5568

ASUS VivoBook R558UA-DM966T i5-7200U/4GB/1TB/DVD/Win10 - matryca FHD, świetna bateria

Ale różnica jest odczuwalna i nie są im drożne ani wstrząsy ani upadki (jak kością RAM).

Ważniejsza jest długość pracy na akumulatorze

Ile godzin w takim trybie mieszanym podczas korzystania z internetu?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

ASUS X540YA-XO106T 
Lenovo IdeaPad 310-15ISK
ASUS X554LJ-XX1472T
Dell Inspiron 15 5567

100-15IBD 80QQ01EUPB ma procesor i5-4288U rok rozpoczęcia produkcji (która trwa 12 miesięcy nie dłużej) więc model z Q3'13-Q3'14

Pierwsza zasada kupowania elektroniki? Omijać szerokim łukiem markety a jak już jesteś w jakimś nie rozmawiać z obsługą tylko korzystać ze smartfona ;)

Opublikowano (edytowane)

FxJ, serdeczne dzięki za konkrety :-)

42 minuty temu, FxJ napisał:

ASUS X540YA-XO106T - za 1300zł to bym nawet powiedział ze drogo bo jest na beznadziejnych starych procesorach AMD z około 2015 r.

Jedna z porad i stąd nasze nastawienie na tego Asusa

Cyt: "Jesli chcesz cos w tej cenie to lepiej ASUS X554LJ-XX1472T
Napewno córka bedzie zadowolona. Najlepszym wyborem bylby dell tylko ze z dyskiem 500gb ale to juz wydatek rzędu 2800zl.
"

Ale różnica jest odczuwalna i nie są im drożne ani wstrząsy ani upadki (jak kością RAM).

O upadkach nie doczytaliśmy, ale chyba przy SSD to chyba coś za coś, czyli w zależności od pojemności (przy wyższej cena też idzie nieźle w górę?)

Córa planował Dysk HDD 1000 GB, jednak pewnie 500 GB, też by ją zadowoliło

RAM myślę, że standardowe 4 GB na razie wystarczy

Ile godzin w takim trybie mieszanym podczas korzystania z internetu?

Trudno określić, bo dziewczę do tej pory korzystało z laptopa wyłącznie w domu.

Teraz zacznie studia i pewnie na uczelnię będzie go zabierać, ale na jaki czas użytkowania? "Czarna magia" dla nas - 1-2 dziennie ???

Nowe z matowymi matrycami:

Dzięki bardzo za propozycje, jak "dziecię" wróci po południu, to dam jej do przejrzenia i oceny ;-)  :-)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
31 minut temu, Tamagotchi napisał:

100-15IBD 80QQ01EUPB ma procesor i5-4288U rok rozpoczęcia produkcji (która trwa 12 miesięcy nie dłużej) więc model z Q3'13-Q3'14

Pierwsza zasada kupowania elektroniki? Omijać szerokim łukiem markety a jak już jesteś w jakimś nie rozmawiać z obsługą tylko korzystać ze smartfona ;)

Dziękuję :-)

Jw. niech córka oceni po powrocie ;-)

Planujemy raczej zakup przez internet i chyba w jakiejś dużej market'owej firmie :-(

Zresztą dla nas (ja i córka) laików, rozmowa taka czy taka niewiele wniesie, bo ilość informacji przerasta i przytłacza :-(

Dlatego też, pozwoliliśmy sobie wysłać takie posty na 3 fora, w nadziei na pomoc :-)))

Opublikowano

X554LJ-XX1472T - i3-5005U tez rocznik 2015 i grafika 920M

Najlepszym wyborem bylby dell tylko ze z dyskiem 500gb ale to juz wydatek rzędu 2800zl.

Jaki Dell, jaka seria jaki model :D ? Na podstawie pojemności dysku to nic nie da się ustalić.

O upadkach nie doczytaliśmy, ale chyba przy SSD to chyba coś za coś, czyli w zależności od pojemności (przy wyższej cena też idzie nieźle w górę?)

Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice - są aktualnie drogie po prostu bo wszyscy się na nie rzucili. Przez upadki miałem na myśli nawet rzucenie włączonego z kilkunastu centymetrów na łóżko.

Wystarczyło by żeby miał slot M.2 na dysk pod system właśnie, wtedy wystarcza nawet 120-128GB. A dysk ustawia się by się wyłączał po 2-5 min. braku aktywności.

4GB może na pewien czas ale 8GB to aktualnie standard więc i tak by dokupowała kość.

Teraz zacznie studia i pewnie na uczelnię będzie go zabierać

Najlepiej by miał 14,1" lub mniej jeśli chce go nosić a na pewno poniżej 2kg (bez nagrywarki)

Opublikowano

Jw. niech córka oceni po powrocie ;-)

Niech sama napisze, ona sama wie najlepiej co jej potrzebne

chyba w jakiejś dużej market'owej firmie

Lepiej niech w xkom kupi bo mają najmniej starych modeli

pozwoliliśmy sobie wysłać takie posty na 3 fora

Podsyłaj więc wszystkie linki i nazwy modeli które wam podrzucą ;)

Opublikowano (edytowane)

Dziękujemy :-)

Pamiętajcie Panowie, że macie doczynienie z laikami!

6 godzin temu, FxJ napisał:

Jaki Dell, jaka seria jaki model :D ? Na podstawie pojemności dysku to nic nie da się ustalić.

Chodziło o tego z pierwszego posta Dell Inspiron 15 5567

Ale z Della, rezygnujemy ze względów finansowych

6 godzin temu, FxJ napisał:

Najlepiej by miał 14,1" lub mniej jeśli chce go nosić a na pewno poniżej 2kg (bez nagrywarki)

Będziemy się trzymać przekątnej 15,6".

Być może laptop nie będzie w ogóle opuszczał stancji.

Córka od paru lat prowadzi "pokemonowe" forum, to jej "zjada" wiele czasu, zwłaszcza nocnego.

6 godzin temu, Tamagotchi napisał:

Niech sama napisze, ona sama wie najlepiej co jej potrzebne

Namawiam ją, ale chyba chyba czuję pewną nieśmiałość, zażenowanie (może uda mi się ją przekonać) ;-)

Lepiej niech w xkom kupi bo mają najmniej starych modeli

Z pewnych względów x-com nam odpada (chodzi o możliwe gratisy związane z Orlen-Vitay)

Podsyłaj więc wszystkie linki i nazwy modeli które wam podrzucą ;)

Nie bardzo jest co podrzucać, bo tu na forum spotkaliśmy się z największym zainteresowaniem :-) Dziękujemy :-)

Może to:

"Z powyższych - ASUS X554LJ lub Dell.
Ja polecam w tej cenie HP 250 G5 i Acer E5-575. Przy większej kwocie - HP ProBook 450 lub Dell Vostro 5568."

Moja panna wynalazł jeszcze:

https://www.x-kom.pl/p.....e5-575-i5-6267u-8gb-500-win10-iris.html i

https://www.x-kom.pl/p.....e5-575-i5-6267u-8gb-240-win10-iris.html

Wszystko przez cześć posta dotyczącego HDD i SSD w wykonaniu FxJ :-P

Czy naprawdę warto, bo 200 zł to dla mnie dosyć znaczna różnica? ;-)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Chodziło o tego z pierwszego posta Dell Inspiron 15 5567

To jest model ale jeszcze jest z setka wariantów z różnymi procesorami, matrycami itp.

Mają lakierowane na połysk klapy matrycy i tutaj by trzeba było od razu jakąś nalepkę (sticker) ochronny.

Namawiam ją

prowadzi "pokemonowe" forum

Nie powinna więc się wstydzić konwersacji poprzez forum :biggrin:

możliwe gratisy związane z Orlen-Vitay

To może ja się czegoś w zamian dowiem, bo jak mam bony np. Sodexo to wymieniam przy kasie w Kauflandzie jak ktoś raczy zrealizować nimi płatność.

HP 250 G5 - unikać to najtańsze badziewie pod markety.

HP robi dobre tylko biznesowe, na ten rok jest HP ProBook 450 G4 - jak by co G3 na 2016 itd.

Niestety te Acery są aktualnie (jakieś pół orku) nie do dostania, nie wiem czemu nawet Intel przestał dostarczać te procesory z grafiką zintegrowana Iris Pro :mellow:

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, FxJ napisał:

Nie powinna więc się wstydzić konwersacji poprzez forum :biggrin:

Nie wiem czy znasz świat Pokemonów (nie licząc minionej fali światowego zauroczenia).

W swoim gronie są niesamowici, i za to ich cenię; córkę też :-)

Pokemony, to istoty waleczne, może nawet empatyczne (bo z tego co wiem, to one nie zabijają) - dla mnie nie zrozumiały kosmos, ale pozytywny :-)

To może ja się czegoś w zamian dowiem, bo jak mam bony np. Sodexo to wymieniam przy kasie w Kauflandzie jak ktoś raczy zrealizować nimi płatność.

Nie mam pojęcia, ale w Vitay i powiązanych z nim firmami mogę dostać (ja) bardzo, bardzo dużo punktów przekładających się na jakieś "badziewie (?)"

HP 250 G5 - unikać to najtańsze badziewie pod markety.

HP robi dobre tylko biznesowe, na ten rok jest HP ProBook 450 G4 - jak by co G3 na 2016 itd.

Niestety te Acery są aktualnie (jakieś pół orku) nie do dostania

Ja się chyba "wyłączę" i jak córka dojdzie do wniosku, że warto rozmawiać, pytać i mieć coś lepszego, to niech się sama odezwie.

Jak nie nie, to tatuś daje na Asusa za 2k i ma dalej głęboko w d...pie.

Serdecznie Panom dziękuję za poświęcony czas i niezwykle istotne wskazówki :-)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jeszcze jestem z tego pokolenia które się na takich produkcjach wychowało z tym że ja się uczyłem przy okazji Angielskiego (Carton Network) i Niemieckiego (RTL II).

Vitay i powiązanych z nim firmami mogę dostać (ja) bardzo, bardzo dużo punktów

https://www.vitay.pl/zbieraj-punkty/partnerzy.html - a to już się dowiedziałem wszystkiego lojalnościowa po prostu.

Kiedyś sporo kupowałem przez allegro (ogólnie od 10 lat to wszystko przez net) ale jak zaczęły mi punkty przepadać i właśnie sam badziew dostałem, to tak się na nich wypiłem że za każdy razem dogaduję się ze sprzedawcą i kupuję poza allegro i jestem o koszt przesyłki do przodu. Więc tak to mogę powiedzieć że niby coś zyskujesz a tak naprawde to jest wliczone w cenę i taniej by było gdyby nie było takich programów.

Ma 2 tyś i wakacje ile sobie dorobi w tym czasie to tyle lepszy dostanie ;)

Opublikowano
12 minut temu, FxJ napisał:

i taniej by było gdyby nie było takich programów.

To jest "jeżdżenie" ma naszej psychice, zachłanności :-(

Niby dostajesz COŚ, za NIC.

Bo jak niby dają "za darmo" , to jak się nie skusić?

Kiedyś bardzo, bardzo dużo sprzedawałem na Allegro książek, siedzenia po 20h na dobę - efekt tragicznie okulistyczny :-(

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla studentki - prośba o podpowiedzi (2000 - 2500)
Opublikowano (edytowane)

efekt tragicznie okulistyczny

Zły monitor zapewne, jakaś tani TN-ka bez "Flicker-Free" brak zachowania odpowiedniej odległości, brak oświetlenia w postaci lampki doświetlającej wieczorem/nocą i zbyt krótki czas snu i można popsuć wzrok

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dobry wieczór, z tej strony córka ;)

Wyłapałam jeszcze pięć ciekawych (według mnie) laptopów. Co o nich sądzicie?

Acer E5-575 i5-7200U/6GB/240+500/Win10 - https://www.x-kom.pl/p.....e5-575-i5-7200u-6gb-240500-win10.html

Dell Vostro 3568 i5-7200U/8GB/500/Win10X - https://www.x-kom.pl/p.....vostro-3568-i5-7200u-8gb-500-win10x.html

Te dwa interesują mnie najbardziej, ale nie wiem, który byłby lepszy. Pod względem danych technicznych są prawie identyczne. Różnica jest taka, że w Acerze mamy 6GB, a w Dellu 8GB, ale za to Acer oprócz dysku 500 GB SATA 5400 obr. posiada również 240 GB SSD M.2, czego brak w Dellu (a nie ukrywam, że po przeczytaniu artykułu nt dysków podesłanego przez FxJ, napaliłam się na ten SSD ;>). Bateria też jest nieco lepsza w Acerze, ale z drugiej strony to zawsze Dell wydawał mi się jedną z lepszych marek (jeśli o laptopach mowach), a nie Acer.

Oprócz powyższych wynalazłam jeszcze takie:

ASUS X555LB-XO647T - http://www.euro.com.pl.....5200u-4gb-1tb-gf940m-15-6-w10.bhtml

ASUS X555LJ - http://www.euro.com.pl.....asus-x555lj-xo182t-w10.bhtml

Lenovo Z51-70 - http://www.euro.com.pl.....1tb-sshd-r9-m375-w10-bialy_1.bhtml

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dlaczego warto kupować dyski SSD do laptopów samodzielnie

Lepiej samodzielnie dobrać

Pod względem danych technicznych są prawie identyczne.

Ale jeden jest z serii biznesowej do pracy i stąd 3 letnia gwarancja z serwisem DomowaNaprawaDell ale dla zwykłego użytkownika najlepiej Dell Vostro 5568

Acerze mamy 6GB

4+2 i brak dual channel

wynalazłam jeszcze takie

Ten rok 2015 to jakoś specjalnie ci zapadł w pamięć? Nie no żartuję ale, zapoznaj się z listą procesorów 7-gen jest na 2017 :cool: Bo te które podałeś to właśnie takie modele które nie schodzą już drugi rok z rzędu.

Opublikowano (edytowane)

Ten rok 2015 to jakoś specjalnie ci zapadł w pamięć?

Heh, nie, nie. Po prostu tata upierał się na wybraniu sprzętu z którejś ze stron będących partnerami Vitaya, żeby zdobyć te punkty, o których wspominał. A tam takich ciekawszych modeli z procesorami siódmej generacji to nie za wiele. Ale chyba udało mi się go w końcu przekonać do x-kom'a ;)

Aktualnie walka stanęła między poniższymi dwoma modelami. Może nie są jakieś najlepsze z możliwych, ale w sumie nie potrzebuję wypasionych sprzętów, więc trochę szkoda tracić więcej pieniędzy na laptopy, których wszystkich opcji i możliwości nie wykorzystam.

1. Acer E5-575 i5-7200U/8GB/500/Win10

2. Dell Vostro 3568 i5-7200U/8GB/500/Win10X

Opłaca się dodać te dwie stówy do Della, czy aż tak wybitnie lepszy od Acera nie jest?

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Dla gwarancji (3 letniej) i serwisu można by to rozważyć niestety boli tutaj brak slotu M.2 na dysk SSD i choćby USB-C. Właśnie wybitnie nie jest ale pod wieloma względami lepszy jako model biznesowy, wybitnie dopiero Vostro 5568 i do tego warto dołożyć.

To z tych prędzej Acer + dysk  pod system ADATA SU800 128GB

Opublikowano
28 minut temu, Boguslaw napisał:

Istnieje coś takiego jak apostrof :-)

Z góry przepraszam za off-top, ale MUSZĘ! Nie sądziłem, że taki będzie mój pierwszy post na tym forum...

Owszem, istnieje coś takiego jak apostrof, ale używamy go tylko wtedy, gdy nie czytamy ostatniej litery odmienianego słowa. Jeśli VITAY jest zapisem polskiego "witaj", to (moim zdaniem) poprawną formą jest jednak Vitaya, a najbezpieczniej byłoby chyba napisać: partnerami programu VITAY - bo z odmianą polskich wyrazów takiego problemu nie ma ;)

Przepraszam, musiałem zareagować na błędne (moim zdaniem) poprawianie. Moim zdaniem, bo specjalistą nie jestem. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić, może to ja się tu czegoś nauczę :)

Opublikowano

FxJ, ja wyszedłem z propozycją w granicach 2000 zł, a dzięki Wam ;-) córka "rozhuśtała" się w  zapotrzebowaniach. W sumie chyba dobrze, ale mój portfel to jedno, a zapotrzebowanie (córki), to drugie!

Po tych Waszych cennych podpowiedziach mam wrażenie, że x-com jest liderem w nowych sprzętach, ale czemu nie współpracuje z Vitay, na którego punktach szczerze mi zależy?

Opublikowano

córka "rozhuśtała" się w  zapotrzebowaniach

To niech się trochę "polata" przy roznoszeniu ulotek, zbieraniu owoców itp., to sobie sama dołoży, ma wakacje w końcu, pieniądze na drzewach nie rosną

Spoiler

.... a właściwie to rosną nawet są z nich robione, ale raczej mówmy o stanie konta :blush:

ale czemu nie współpracuje z Vitay, na którego punktach szczerze mi zależy?

A to już pytanie do nich, za pewno chodzi jak zwykle o pieniądze, musieli by się z nimi podzielić pewnie ... zapytaj - może ci odpowiedzą 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

FxJ, Tamagotchi, bardzo serdecznie dziękujemy za okazaną pomoc i poświęcony czas :-)))

Dziś odebraliśmy w salonie ASUS R558UA-DM966T
Co do finansów, to udało mi się wyrwać z oszczędności córy 300 zł (dobre i to) :-D

oraz przyrzeczenie, że w starym laptopie wymieni pastę pod procesorem (z rok temu robiła to pod moim okiem, teraz ma to zrobić całkowicie samodzielnie) ;-)

Opublikowano

Od córki:

W instrukcji laptopa znalazłam następującą informację: "przed pierwszym użyciem laptopa należy ładować go przez 3 godziny". Zastanawia mnie, czy mam go podłączyć do ładowania na te 3h, ale nie włączać przez ten czas, czy normalnie mogę go w tym czasie używać? Skoro napisali "przed pierwszym użyciem", to wydaję mi się, że ta pierwsza opcja, ale wolę się dopytać ;)

PS  W swoim imieniu także ślicznie dziękuję za pomoc :)