Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Będę wdzięczny za każdą pomoc, chcę kupić laptop "na dniach", do pacy z projektami 3D. Mam nadzieję ankieta pomoże.

Odp:
1. Mężczyzna, ~30 lat, do profesjonalnych zastosowań, na firmę
2. W zestawie z Windows, najlepiej wersji PRO
3. Przekątna w granicach 14,x"-15,6”, waga nie jest istotna
4. Dysk koniecznie SSD, o jak najlepszych parametrach
5. Budżet: 7000-8000 zł brutto, nowy w leasing na firmę, używany będzie jako drugi, jedynie do projektowania. Na co dzień posiadam ultrabooka.
5b. Zakup jak najszybciej.
6. Jakość wykonania jest ważna, z kolei nie będzie to bardzo mobilny komputer, więc długość pracy na baterii nie jest bardzo istotna. Oczekuję wysokiej wydajności procesora i grafiki (najlepiej coś z pogranicza i7 7700HQ, 32GB DDR4, GTX 1070)
7. Rozdzielczość UHD/4K jeśli się uda w budżecie, zdecydowanie matowa
8. Głównie będzie używany w biurze
9. Nie będę używał laptopa do gier.
10. Używam programów: Oprogramowanie CAD (głównie mechanical w 3D), Rhino, Blender, Keyshoot do renderingu, później 3dsmax itp.
11. Z wymagań specjalnych, to przydałby się port thunderbolt
12. Lubię klasyczne modele Dell, niemniej teraz pracuję na ultrabook Samsung serii 7 (ma ponad 4 lata) i jest niezastąpiony w codziennej pracy (głównie internet i maile)
13. Rozpatruje modele: ASUS ROG Strix GL502VS, MSI GE62VR ApachePro, Acer VN7-793G, Lenovo Legion Y720-15 itp.

14. Chciałbym uniknąć ultra game'ingowych laptopów ze względu na ich "drapieżny" wygląd

Dzięki za wszelką pomoc!

Opublikowano (edytowane)

Z grafikami Quadro do racy z tymi programami się kupuje

Lenovo ThinkPad P50 

HP ZBook 15 G3

Rozpatruje modele

To ma być konkretna stacja robocza do pracy?

MSI GT62VR Dom. Pro i7-7700HQ/16/1TB+256/Win10 GTX1070 - poniżej tego bym nie schodził nawet i rozbudowa do 32GB RAM ma 4 sloty na RAM.

Ma slot MXM ale już nowszego typu.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, FxJ napisał:

To ma być konkretna stacja robocza do pracy?

Podałem przykładowe modele, które spełniają moje wymogi- nie znam się zbytnio na szczegółach paramertów itp.

ThinkPad jak najbardziej mi pasuje, tyle, że wersje z 32GB kosztują już ponad 10 tys. brutto.

Pytanie czego ten ASUS nie ma, a co ma ThinkPad?

https://www.x-kom.pl/p.....strix-gl502vs-i7-7700-32g-512ssd-win10-gtx1070.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

@FxJ

Dzięki za podpowiedzi. Szukałem laptopów z grafiką Quadro, ale są poza budżetem. Zdecyduje się na któryś z GeForce 1070, myślę, że do moich projektów i tak nieźle się nada (nie rysuje mega złożonych modelów 3D).

Czy ten ASUS z i7-7700hq, 32GB, GF 1070 będzie ok? GL502VS-GZ128T

Wydaje mi się, że jedynie rozdzielczość ekranu stanowi jakieś zaniżenie standardu.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Strix-GL502VS-Notebook-Review.171567.0.html

Niestety brak mu Thunderbolt 3, troszkę za słaby zasilacz, nieco mała pojemność akumulatora, słabe audio i będzie dość głośny. Taniej ale nie lepiej a co do konkretów to masz niemal wszystko w recenzji poza zasilaczem.

https://www.purepc.pl/notebooki/oficjalna_prezentacja_kart_quadro_p3000_p4000_i_p5000_mobile

Lub myśl ze złączem MXM i właśnie by wymienić w przyszłości kartę - ale też nie tak łatwo jest je dostać.

Opublikowano

Ten model ma 4 sloty na RAM, łatwiej rozbudować niż narzekać na grafikę która jest wlutowana.

Poza ZBookiem HP jeszcze Fujitsu Celsius H760 ale będzie słabsza dostępność