Balakai Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Witam serdecznie. Szukam pomocy w dopasowaniu laptopa -główne zamierzenie to Diablo 3 - Reaper of Souls. Tak to wyglada na moim netbooku MSI Wind U270:https://www.youtube.com/watch?v=93o8j5bGUcI&feature=youtu.be 1- Facet 30+ 2- Z systemem. Najlepiej Win 7 jakby była możliwość 3- matryca 15,6 4- Chciałbym jakiś dobry SSD do 250GB. Tylko o nich zawsze czytałem :) Nie zależy mi na nagrywarce, itp. Jak starczy pieniędzy to i HDD mógłby być na muzykę i filmy. 5- Nowe. Cena orientacyjna 2-3,5k. Sam laptop. Mógłbym zrezygnować z lepszej matrycy, bo i tak podłączany będzie pod monitor 6- Oczekuje najwyższej wydajności. Długość pracy na akumulatorze nie istotna, 90% czasu laptop będzie podłączony pod 220v 7- Rozdzielczość FHD lub HD (zależy od ceny końcowej). Matryca może być gorsza, jeśli inny podzespół dałoby radę podciagnąc kosztem tego. Mam monitor Dell P2414H 24'.(DVI-D, DP) 8- Używany głównie w domu, ale zdarzają sie wyjazdy za granicę 9- Gram tylko w Diablo 3 - Reaper of Souls. W niedalekiej przyszłośći zdarzyć sie oczywiście może jakaś inna, bardziej wymagająca gra, także fajnie jakby grafiak była mocna 10- Tylko fb, muzyka , filmy online. Żadnych programów "żrących" procek 11- Chyba żadnych wymagań specjalych 12- ---- Obecnie używam (od wielu lat) MSI U270, z 4GB RAM, Win7 64. Marzę o tym, aby wreszcie pograć z normalnym fps a nie 1-13 13- ---- 14- ---- Edytowane 21 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2017 (edytowane) Cytuj Najlepiej Win 7 jakby była możliwość Od 2017 tylko z 10-tką - nie ma wsparcia dla starszych systemów Cytuj Obecnie używam (od wielu lat) MSI U270 To jest netbook tylko do internetu, aż się dziwię że instalowałeś na nim jakieś gry 3D Z procesorami 4 rdzeniowymi: Lenovo Ideapad 700-15 i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX950M + dobry SSD M.2 HP OMEN i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX960M + SSD M.2 HP OMEN i5-6300HQ/8GB/256SSD/Win10 GTX960M (z fabrycznym dyskiem SSD ale bez zamontowanego HDD) Edytowane 10 Lipca 2017 przez FxJ Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2017 https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-960M.134976.0.html https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-950M.134977.0.html Wystarczy do Diablo III https://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GTX-1050-Notebook.178712.0.html Ale aktualnie dokładał bym do nowych modli z GTX 1050 1 Cytuj
Balakai Opublikowano 22 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedzi. Ten HP Omen (bez dysku SSD) wygląda fajnie. Tylko dysk SSD 250GB dokupić to około 600zł zapewne. Drugi HP Omen z wbudowanym SSD, to nie wiadomo jaki konkretnie, musiałbym zapytać. Lubią wkładać gorszej jakości. A potem dokupić HDD. Może ta opcja taniej wyjdzie? Jeśli dokupiłbym SSD, to oni wtedy zainstalują mi system na tym SSD czy jak to jest? Czy lepiej kupić bez systemu i samodzielnie się tym zająć? Cytuj
FxJ Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2017 (edytowane) Cytuj Tylko dysk SSD 250GB dokupić to około 600zł zapewne. Nawet nie bo typu SATA AHCI to 400zł ok. 850 EVO, ale już PCIe NVMe np. 960 EVO to już ok 550zł Cytuj Drugi HP Omen z wbudowanym SSD, to nie wiadomo jaki konkretnie Jeden z modeli OEM które montują, a producent montuje różne. Nie wkładane przez sklep. Cytuj Może ta opcja taniej wyjdzie? A chcesz taniej czy lepiej - porównaj SATA AHCI i PCIe NVMe ? Jeśli dokupisz od razu to jasne że bez problemu ci zamontują, cały czas to pracownicy robią. System też przenoszą a właściwie klonują programami darmowymi na SSD. Zobacz sobie ile kosztują legalne systemy operacyjne, podpowiem ze te poniżej 400zł to piraty. Samodzielnie też możesz dysk M.2 zamontować bez utraty gwarancji, każdy producent na to pozwala Edytowane 10 Lipca 2017 przez FxJ 1 Cytuj
Balakai Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2017 @FxJ Brałbyś osobiście z zainstalowanym już systemem? Zapewne będzie kupa niepotrzebnych programów i nie wiadomo jak partycje podzielone. Pytałem o ten SSD zamontowany. Oni nie wiedzą jaki dokładnie :) Nie chcę mieć jakiegoś gorszego. Czy to nie odczuję i tak? Cytuj
FxJ Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2017 Cytuj Brałbyś osobiście z zainstalowanym już systemem? Tak bo tak masz tanio oryginalną licencję ale bym na czysto przeinstalował już stawiając w trybie UEFI system. Cytuj Zapewne będzie kupa niepotrzebnych programów i nie wiadomo jak partycje podzielone. Dysku SSD 120GB-275GB nie warto dzielić na partycje, tylko HDD Cytuj Czy to nie odczuję i tak? Dobierz samodzielnie dysk, zdecydowanie warto jak już bierzesz to dobry SSD taki przetrwa dłużej niż laptop tak samo jak kości RAM. Więc kupuj narazie bez SSD i dokup dobry NVMe w najbliższym czasie lub od razu z tych które podałem powyżej https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc Cytuj
Balakai Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2017 Dzięki bardzo za pomoc :) Temat myślę, że rozwiązany. Cytuj
Balakai Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2017 Witam ponownie. Zakupiłem ten laptop HP OMEN z systemem i dokupiłem SSD 960 EVO, który polecił @FxJ. Moje pytanie brzmi: czy to karta graficzna tak głośno może działać? Gram chwilę i strasznie chuczy wentylator :) Szybko się także nagrzewa klawiatura po prawej stronie. Patrząc na HWMonitor, maksymalna temperatura karty graficznej osiągnęła 74 C, po godzinie grania. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2017 Nie karta graficzna a wentylatory od grafiki i procesora, dlatego masz max 75 stopni, a przegrzewać się zacznie dopiero powyżej 100 stopni. https://support.hp.com wejdź na stronę wsparcia HP i obierz najnowszy BIOS ;) Cytuj
Balakai Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2017 Przecież napisałem, że chuczy wentylator. Myślę nad podkładką chłodzącą a co do BIOSu czy on coś może poprawić? Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2017 Cytuj BIOSu czy on coś może poprawić? Przecież to oprogramowanie BIOS steruje wentylatorami, powinieneś mieć zawsze najnowszy wgrany - tak ustrzeżesz się problemów sprzętowych. Możesz też spróbować użyć jakiegoś oprogramowania do ręcznego sterowania obrotami. 74 stopnie podczas grania to naprawde dobry wynik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi