Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mężczyzna, student.

2. System Windows jest mile widziany, byle nie 8 i 8.1. Jeżeli nie będzie systemu lub będzie tylko z Linuksem to się przyjrzę modelowi.

3. 14.x-17.3

4. SSD nie jest mi niezbędny, wiec opcjonalnie.

5. Nie chciałbym wydawać więcej niż  3000zł, chyba że naprawdę będzie warto..Mogą być powystawowe lub używane (ale z pewnego źródła). Może to być zarówno zestaw jak i sam laptop. Posiadam już PC ( i5, 6GB ram, GT 430)

5b. Maksymalnie będę kupował w okolicach połowy/końca września.

6. Mile widziana jest dobra jakoś wykonania, nie oczekuję cudów, ale żeby się trzymał.

7. Nie mam specjalnych wymagań, ale jeżeli w tej cenie się znajdzie FHD, IPS, matowa matryca to będzie miło. Raczej praca bez zewnętrznych monitorów.

8. Uczelnia/mieszkanie.

9. Klasy 0.

10. Programy używane na mechatronice - autoCAD, matlab, itp, nie wiem dokładnie :)

11. Raczej nie mam

12. Raczej odrzucam Apple. Do tej pory korzystałem głównie z PC.

13. Czytając tematy z poprzednich lat polecany był Lenovo z70-80, ale nie rozglądałem się jakoś specjalnie.

14. Żeby służył i po studiach :)

Opublikowano

System Windows jest mile widziany

Czyli w razie czego masz dostęp do licencji?

Uczelnia/mieszkanie

Rozumiem że istotny jest aspekt mobilności (waga).

Czytając tematy z poprzednich lat polecany był Lenovo z70-80

Każdy laptop jest produkowany tylko przez 12 miesięcy nie dłużej i zastępują go nowe modele, niekiedy tylko są odświeżone z nowszymi procesorami (nową generacją intel tick-tock).

SSD nie jest mi niezbędny, wiec opcjonalnie.

Szczerze to jeśli jakiś zamontujesz to już nie zainstalujesz na HDD systemu.

Z tych które mogę polecić śmiało z biznesowych (3 lata gwarancji):

Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/1000 FHD (informacje) i dołożyć dysk SSD M.2 z dobrych np. ADATA Ultimate SU800 128GB (w dowolnej chwili bez utraty gwarancji)

Opublikowano
16 godzin temu, FxJ napisał:

Czyli w razie czego masz dostęp do licencji?

Mam płytkę z win 7 z PC i naklejkę z kodem, ale jak sądzę Microsoft się zabezpieczył przed takimi metodami? :)

Co do wagi - raczej nie będzie on ważył 5kg, więc to sprawa drugorzędna.

Opublikowano

Mam płytkę z win 7 z PC i naklejkę z kodem, ale jak sądzę Microsoft się zabezpieczył przed takimi metodami?

I tak nowe laptopy z 2017 mają wsparcie tylko dla 10-tki i żadnego innego, można zainstalować system ale brak sterowników (chipset) i trzeba by rozbić aktualizacje do 10-tki

Dysk SSD się dobiera samodzielnie np. NVMe jak Intel 600p

Do przeczytania: https://www.purepc.pl/felietony/dlaczego_dyski_ssd_z_m2_pcie_30_x4_i_nvme_to_przyszlosc

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, FxJ napisał:

I tak nowe laptopy z 2017 mają wsparcie tylko dla 10-tki i żadnego innego, można zainstalować system ale brak sterowników (chipset) i trzeba by rozbić aktualizacje do 10-tki

Aktualizacja to raczej nie jest duży problem (gdzieś czytałem, że można jeszcze wymusić darmową aktualizację do 10 za darmo) - pytanie tylko czy zaakaceptuje klucz z PC.

A co do drugiego pytania:

6 godzin temu, Fallen98 napisał:

Edytowane przez Fallen98
Opublikowano (edytowane)

gdzieś czytałem, że można jeszcze wymusić darmową aktualizację do 10 za darmo

Może w tym linku co podałem :biggrin: ?

pytanie tylko czy zaakaceptuje klucz z PC

Aktywacje telefoniczną musiał byś zrobić najprawdopodobniej, i nie włączał bym PC puki nie zrobi się upgrade do 10-tki - warto od razu nagrać ją na pendriva 

Lenovo 700-15 (15,6") seria Ideapad 700 15 (700-15ISK)

Pod wzgledem wydajności i chłodzenia może być, choć jakościowo nie jest jakiś mocno super jeśli chodzi o obudowę.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano
15 godzin temu, FxJ napisał:

Lenovo 700-15 (15,6") seria Ideapad 700 15 (700-15ISK)

Pod wzgledem wydajności i chłodzenia może być, choć jakościowo nie jest jakiś mocno super jeśli chodzi o obudowę.

Nie można mieć wszystkiego :D

Czy może trochę dopłacić, zrezygnować z głośników JBL, ale mieć i7?
Może jakieś inne mdele byś polecił jeszcze? Mogą być bez systemu.