ogarogara Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) 1. Student, 21 lat. 2. Wolałbym bez systemu,ale nie jest to ważne. 3. 14”, najlepiej ok. 1.5 kg. 4. SSD ~250 GB. 5. 4000 (max 4200) 5b. Kupno w tym/nastepnym tygodniu 6. Wykonanie jak najbardziej jest ważne. Zalezy mi na stosunkowo długim czasie pracy baterii. 7. Matowy, FHD 8. Dom,uczelnia,pociąg/autobus. 9. Czasami League of Legends,Hearthstone 10. Głownie programowanie, tzn. jakies IDE+terminal, prócz tego pewnie przęgladarka ze sporą ilością kart otwartych. Prócz tego jakies standardowe rzeczy jak spotify,filmy, czasami jakas gierka. 11. Dobry touchpad i klawiatura. 12. Nic gamingowego. 13. Wydaje mi sie, że 8 GB RAMu mi wystarczy, tak więc znalazłem dwa modele, które spełniają moje oczekiwania.https://www.x-kom.pl/p.....7200u-8gb-256ssd-win10.html orazhttps://www.x-kom.pl/p.....7200u-8gb-256ssd-win10.html Czym te modele tak naprawdę sie różnią? Czytałem, że UX430UA ma lepszego touchpada. Który z nich będzie lepszy ( a tak naprawde czy warto dokładać do ux430ua?) Zdaje sobie sprawe z tego ze ani dysku ani ramu nie zmienie/dołożę w UX430UA, jak chodzi o dysk na pewno nie będzie takiej potrzebny. Co do RAMu, sam nie wiem. Wydaje mi sie, że 8GB RAMu wystarczy, ale nigdy nic nie wiadomo. Co uważacie? Edytowane 13 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 Cytuj 2. Wolałbym bez systemu,ale nie jest to ważne. Lenovo ThinkPad L470 jeszcze ale prawdopodobnie zbyt szybko ich nie zobaczymy ZenBook UX410UA zdecydowanie ma slot na dodatkową kość RAM - jako jeden z nielicznych naprawde modeli oraz dodatkowy slot na dysk 2,5" SATA. Nie wiem czy dopracowali już bios ale jeśli nie to warto użyć jakiegoś programu do "softwerowego" sterowania obrotami wentylatora. Cytuj Wydaje mi sie, że 8GB RAMu wystarczy, ale nigdy nic nie wiadomo. Co uważacie? Zdecydowanie warto mieć możliwość dołożenia dodatkowej kości. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 Latitude 5480 jeszcze jest warty polecenia i można w nim zamontować modem WWAN (3G/4G). https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-5480.209504.0.html Test wersji z procesorem 4 rdzeniowy, ten z linku ma 2 rdzenie. Cytuj
ogarogara Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 54 minuty temu, FxJ napisał: Lenovo ThinkPad L470 jeszcze ale prawdopodobnie zbyt szybko ich nie zobaczymy ZenBook UX410UA zdecydowanie ma slot na dodatkową kość RAM - jako jeden z nielicznych naprawde modeli oraz dodatkowy slot na dysk 2,5" SATA. Nie wiem czy dopracowali już bios ale jeśli nie to warto użyć jakiegoś programu do "softwerowego" sterowania obrotami wentylatora. Zdecydowanie warto mieć możliwość dołożenia dodatkowej kości. Myśłałem o thinkpadzie, niestety x-kom odpisuje, że nie ma pojecia kiedy się pojawią... 48 minut temu, Tamagotchi napisał: Latitude 5480 jeszcze jest warty polecenia i można w nim zamontować modem WWAN (3G/4G). https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-5480.209504.0.html Test wersji z procesorem 4 rdzeniowy, ten z linku ma 2 rdzenie. Czy warto dla tego della zwiekszyc budżet o 400 zł + cena jakiegos sensownego SSD? Jest na tyle lpeszy niż zenbook? Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 Piszesz bezwzrokowo z użyciem touchpada? Zależy ci na dobrym chłodzeniu i dobrej klawiaturze? Trzy letniej gwarancji? W przyszłości zamontujesz modem WWAN? Czytnik linii papilarnych to dla ciebie plus? Masz kogoś znajomego kto prowadzi firmę ewentualnie? Niestety matryce IPS są w wyższych wersjach. Sam musisz ocenić czy będzie to dla ciebie opłacalne. Cytuj
ogarogara Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Czytnik lini papilarnych jak najabardziej jest ok, ale nie jest to nawet troszke must-have. Chłodzenie i klawiatura są oczywiscie ważne (chociaz w zenbooku wydają się te rzeczy w miare ok). Problemem jest cena, bo jednak ten Dell podchodzi juz pod 5k, a nie chce aż tak bardzo zwiększać swojego budzetu ( który poczatkowo był 3,5k). Nie wspominam już o cenach Dellów z IPS. Niestety nie mam nikogo znajomego, który prowadzi firme, a co do modemu WWAN nie planuje. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 Ok, no niestety co do ThinkPadów raczej szybko się nie pokażą znów. Więc zostaje ZenBook UX410UA-GV028T - pierwsza partia UX410UA-GV027T - nowsza partia Oczywiście nie wiadomo jakie zaszły zmiany ale trochę za duża różnica w cenie by dokładać do nowszego, gdyby to było 50zł to jeszcze. Cytuj
ogarogara Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2017 Chyba wybiore zenbooka. Bardzo dziekuje za pomoc przy wyborze! Zyczie mi szczescia w uzytkowaniu zenbooka :P . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi