Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, szukam laptopa, wydaje mi się, że w ankiecie wszystko opisałem :)

1. na firmę, dorosły 26 lat

2. z systemem

3. 15,6 cali

4. albo SSD 512+ albo  SSD 256 + HDD 512+

5. max 5500 brutto, najlepiej nowy, chyba, że jakiś super pewniak powystawowy gdzieś jest ;)

5b.Będzie to jedyny komputer + muszę go kupić jak najszybciej (do końca miesiąca)

6. Jakość wykonania trochę istotna, aczkolwiek bateria wydaje się ważniejsza, tak żeby chociaż 4h light użytku utrzymała. Ale co dla mnie jest istotne, to żeby wyglądał normalnie/biznesowo - z góry eliminuję wszystkie gamingowe laptopy, które mają typowo gamingowy design.

7. Matryca matowa, raczej FHD, lepiej IPS. Fajnie by było jakby była możliwość podpięcia drugiego monitora. Na przykład do pracy w przyszłości by się przydało, może przez stację dokującą używającą usb 3.1 type c?

8. Używany głównie w domu, ale też poza raz na jakiś czas. Za granicą! Bo wyjeżdżam niedługo (Kanada)

9. Jak chodzi o gry to fajnie by było, żeby na średnich/low uciągnęło te z grupy "wysokie wymagania". A powiedzmy te z średnich wymagań już spokojnie w dużej jakości.

10. Brak konkretnych oczekiwań.

11. Nic o czym jeszcze nie wspomniałem, może żeby nie był jakiejś słabej jakości odbiornik WiFi.

12. Tylko nie Lenovo, bo straszne rzeczy o nich czytałem.

13. Podoba mi sie XPS 15, ale pomarzyć można :D Oglądałem MSI z serii prestige, ale podobno z baterią słabo... Zastanawiałem się nad dell inspiron 7560, ale trochę słaba grafika (na granicy) + dobiła mnie ta matryca błyszcząca... Zastanawiałem się nad VN7 ale trochę drogi + podobno się grzeje mocno ... eh ciężko ze mną chyba :(

14. Chciałbym, żeby nie był zbyt ciężki, na pewno poniżej 2,5kg.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc! :)

Opublikowano

Bo wyjeżdżam niedługo (Kanada)

Zamiast przejściówki kup na allegro lub na miejscu przewód zasilający cały - przejściówki zwykle są to iluś amper projektowane.

https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

Fajnie by było jakby była możliwość podpięcia drugiego monitora.

Najprostrze rozwiazania to HDMI i miniDisplayPort a w drugiej kolejności USB-C bezpośrednio do najnowszych monitorów lub przez stacje.

chyba, że jakiś super pewniak powystawowy gdzieś jest ;)

Tu masz taki problem że nigdy nie wiesz czy jest powystawowy, zwrócony w ciągu 14 dni czy po serwisie.

9. Jak chodzi o gry to fajnie by było, żeby na średnich/low uciągnęło te z grupy "wysokie wymagania". A powiedzmy te z średnich wymagań już spokojnie w dużej jakości.

A jakieś konkretne tytuły?

MSI PE62 7RD nie są projektowane pod gry i maja grafikę z 2GB.

Acer VN7-593G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti + dokupienie dysku NVMe

Ale im grubszy i cięższy tym lepsze chłodzenie - MSI "GT"

Opublikowano
39 minut temu, FxJ napisał:

Zamiast przejściówki kup na allegro lub na miejscu przewód zasilający cały - przejściówki zwykle są to iluś amper projektowane.

https://en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets

Chodzi Ci o to, żeby kupić listwę z wejściami europejskimi  z końcówką Kanadyjską? Nie bardzo rozumiem.

A jakieś konkretne tytuły?

GTA V/Overwatch/Witcher 3 na średnich~? Diablo III, CS:GO, Dota 2 na wysokich? Ale tak jak mówię, jeżeli byłby jakiś fajnie wyglądający laptop z dobrą baterią, ekranem i lekki ale z grafiką np gtx950m , ewentualnie , granicznie gtx940mx to też jestem w stanie to rozważyć - gry to nie jest priorytet.

Ale im grubszy i cięższy tym lepsze chłodzenie

Powiem tak - niby temperatura mi nie przeszkadza jako taka, jedynie w momencie jak ma wpływ na dużo szybsze zużycie się sprzętu / jak przez to jest wieksza podatność na awarie.

Zastanawiałem się nad tym MSI PE62 ale szukając jakichś review tego laptopa nic nie mogłem znaleźć sensownego.

VN7 podobno bardzo się grzeje i słaba bateria :(

MSI GT Dominator, który podesłałeś stanowczo ma zbyt gamingowy wygląd :P

Dzięki za pomoc dotychczasową!

Opublikowano

Nie no kupujesz sam przewód do zasilacza laptopa, wyjdzie tyle co sama przejściówka a dużo wygodniejsze bo nie musisz taszczyć obu.

Ale tak jak mówię, jeżeli byłby jakiś fajnie wyglądający laptop z dobrą baterią, ekranem i lekki ale z grafiką np gtx950m

Laptop z pojemną baterią nie będzie nigdy lekki

Lekki nigdy nie będzie mieć dobrego chłodzenia

https://www.x-kom.pl/p.....7700hq-16gb-1000-win10-gtx1050.html

https://www.x-kom.pl/p.....b-18-seria-960-evo-m2-2280-nvme.html

Możesz zrobić taki zestaw, bardziej pojemna bateria pozwoli na dłuższą prace na baterii. Z GTX 1050 będzie mniej się nagrzewał.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Aaa, przewód :) wszystko jasne.

Chyba są długo trzymające, lekkie laptopy - tylko pewnie mają gorsze wnętrze. Chociaż jest XPS 15 z GTX 1050 - ale to już wysoka cena.

W sumie ten HP omen jest jednym z nich, też ma dobrą baterię ale ta czerwona klawiatura to juz typowo gamingowy wygląd :( Wiem, że pewnie za bardzo się czepiam i trzeba zrezygnować z czegoś, bo nie moze być cienkie, szybkie , mocne z dobrym ekranem i nie przegrzewające się :P

Jak bym miał uporządkować rzeczy na których mi zależy od najbardziej do najmniej to było by to: Normalny, biznesowy wygląd -> mobilność -> bateria -> grafika -> chłodzenie (nie będe go zbytnio przeciążać).

Cały czas przyjmuję wasze propozycje i się zastanawiam (dzięki za pomoc tak wgl) :) Ale być może jeszcze są jakieś modele, które przyjdą komuś do głowy?

Opublikowano

Chyba są długo trzymające, lekkie laptopy - tylko pewnie mają gorsze wnętrze

Posłużę się analogią liczy się pojemność akumulatora, jak byś jechał tirem bez załadunku to byś spalił znacznie mniej niż z obciążeniem, im większe obciążenie (akumulatora - praca dodatkowo SSD, praca karty graficznej, wyższa jasność, wł. głośniki, wł. wifi) tym krócej na jednym tankowaniu (ładowaniu) przejedziesz

Patrz ze w testach podają często nawet wyłączone wifi. Nawet modele trzymające do 13 godzin na baterii podczas grania rozładują się w 2 godz.

1234.PNG

Nie wiem czy ci ktoś mówił że warto wyłączyć w przeglądarkach i innych programach używanie karty graficznej by wydłużyć czas pracy na baterii.

Normalny, biznesowy wygląd -> mobilność -> bateria -> grafika -> chłodzenie (nie będe go zbytnio przeciążać).

Dodaj jeszcze trzy letnią gwarancje na firmę i masz Dell Latitude 5480

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Latitude-5480.209504.0.html

VN7 podobno bardzo się grzeje

Ale wiesz testy są przeprowadzane pod benchmarkami które utrzymują przez pół godziny pełne obciążenie procesora i grafiki - gry nawet nie maja tak wysokiego. Większą plagą jest ostatnio słabo dopracowane bios u wielu producentów i za mało stopni regulacji dla obrotów wentylatorów do obciążenia. Ale można sterować programami i samodzielnie ustawić. Seria VN7 jest jedna z lepszych jeśli chodzi o laptopy.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

No dobra, wydaje mi się, że przekonałeś mnie do tego VN7 :) Dzięki.

Teraz pare pytań:

1) widziałem post w którym opisujesz, że najlepiej dysk ssd kupic osobno - jaki polecasz powiedzmy do 400 zł (bo i tak będę już ponad mój budżet) - i czy ze strony nie-speca to nie problem go zamontować?

2) czy rzeczywiście najlepiej dokonać zakupu przez x-kom? czy jakieś inne opcje są lepsze? I jak osobno kupię dysk ssd to najlepiej zrobić format i zainstalować system z powrotem na dysku ssd? czy myślisz, że zamontowaliby od razu ssd i zrobili preinstalkę systemu? btw. nie da rady już zainstalować win 7, nie? jakoś zawsze cierpię jak muszę się przestawiać na nowsze systemy... ;)

Opublikowano (edytowane)

http://laptopmedia.com/highlights/inside-acer-aspire-v-15-nitro-be-vn7-593g-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/

To nie jest wcale trudne ;) Wystarczy mieć dobry śrubokręt by nie uszkodzić gwintów śrubek.

2) czy rzeczywiście najlepiej dokonać zakupu przez x-kom?

Ja tam polecam też tam kupuję

I jak osobno kupię dysk ssd to najlepiej zrobić format i zainstalować system z powrotem na dysku ssd?

Najlepsza opcja bo pozbywasz się zbędnych dodatków od producentów

czy myślisz, że zamontowaliby od razu ssd i zrobili preinstalkę systemu?

Zamontować mogą a co do systemu to robią programem kopiowanie z HDD na SSD

btw. nie da rady już zainstalować win 7, nie?

Nawet nie warto, zmiany nie są wielki od strony interfejsu.

Edytowane przez Tamagotchi
  • reaction_title_1 1
Opublikowano

No niezły odczyt i zapis ma ten 960 EVO :) W czym oprócz przegrywania plików i instalacji programów widać różnice pomiędzy takim zapisem/odczytem  1600/3200  a 500/500?

Nie bardzo ogarniam tę porównywarkę, no i z tego co widzę tylko 3 benchmarki były na gtx 1050 ti

Opublikowano

Ostatnie pytanie na dziś - jak z x-kom'a zamówie osobno ssd i komputer i w domu podepnę ssd i niefortunnie okaże się, że coś nie tak z kompem to i tak mam te 14 dni na zwrot? Żeby nie okazało się, że muszę ściągnąć warranty stickers, żeby podpiąć ten dysk...

I ogólnie dzięki wielkie FxJ i Tamagotchi za te informacje wszystkie! :) Na pewno trochę ciekawych rzeczy się dowiedziałem a propos laptopów :)

Opublikowano

Hej, mam już laptopa :)

Mam pytanie - w x - komie zamontowali mi ssd i sklonowali system z dysku hdd na ssd- pytanie: czy warto robić format i reinstalować system, żeby pozbyć się bloatware'ów, czy wystarczy je pojedynczo jakoś deinstalować? Jak byś proponował? I czy jest coś jeszcze co powinienem sprawdzić albo zrobić?

Dzięki! :)

Opublikowano

x - komie zamontowali mi ssd i sklonowali system z dysku hdd na ssd

Na 100% wystarczy poprosić

I czy jest coś jeszcze co powinienem sprawdzić albo zrobić?

Aktualizacja biosu itp. co tam jest w dziale support

Uwarzywszy że mamy już Windows "10.3" to warto zrobić na czysto instalacje 

A możesz zainstalować wtedy nawet w trybie UEFI :happy:

Opublikowano

System niby mam już zainstalowany - pytanie czy rzeczywiście robić format, żeby nie było syfu na nim.

Rzeczywiśćie opłaca się robić instalację przez UEFI? Ogólnie nie jestem jakiś mega ogarnięty w tym :P

Czy najłatwiej jest w biosie przeprowadzic format a później z usb zainstalować nową wersję systemu?

Opublikowano

Na razie postanowiłem spróbować użyć nową opcję Windowsa - Fresh Start, słyszałeś o tym? Zobaczymy co z tego wyjdzie i najwyżej jak będzie średnio to wtedy zainstaluję to Twoją metodą.

Dzięki za pomoc! :)

Opublikowano (edytowane)

Cześć, przepraszam, że tak męczę ale wydaje mi się, że temperatura procesora jest dosyć niepokojąca :( czy tak może być przy średnim użytkowaniu...? Załączam fotkę, te maxy na prawo były przy stress teście

temps.JPG

Edytowane przez stormgetter
dodanie info
Opublikowano (edytowane)

Acer Aspire V15 593 Nitro, 1050ti , 7700hq. A 60-70 stopni podczas zwyklego uzytkowania, to okej?

Może podkładkę chłodzącą dokupić i używać podczas wiekszego stresu? Chociaz od spodu nie widze dużo wyjść którymi można by nawiewac :P

Edytowane przez stormgetter
dodane info