Krl1 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) 1. 19 lat, studia informatyczne, 2. Bez systemu, Linux 3. 15,4-15,6 4. Albo 2 dyski - jeden większy HDD(ok. 1TB), drugi mniejszy SSD(ok 256GB), albo tylko HDD z miejscem na samodzielne zamontowanie dysku SSD, albo pojemny SSD(przynajmniej 500GB), albo mniejszy SSD, z miejscem na dodatkowy dysk 5. do 4000 tyś złotych, nowy, posiadam Laptop HP 250 G1 5b. do końca września 6. Ważne: Jakość wykonania, długość pracy na akumulatorze 7. Rozdzielczość 1600/1920, IPS matowa 8. uczelnia, biurko, łózko, autobus, 9. Średnie wymagania co do gier 10. programy do programowania, raczej nic graficznego 11. matowa matryca, IPS, trackpoint (nieobowiązkowo, ale fajnie jakby był), 4 rdzeniowy procesor, bateria przy internecie ok 5h 12. Do tej pory tylko HP 13. Myślałem o Lenovo Y700, ale słyszałem, że przed matową częścią ekranu jest szkło, co nie sprawdza się zbyt dobrze, oraz o Lenovo ThinkPad L570, ale ten ma tylko 2rdzeniowy procesor. Ale czy 4 rdzeniowy jest mi w ogóle potrzebny? 14. Słyszałem, że ma pojawić się fajny laptop Asus VivoBook Pro N850. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Cytuj do 4000 tyś złotych, nowy, posiadam Laptop HP 250 G1 4 miliony zł ;) ładnie, strasznie słaba ta seria 250 od HP - współczuję Cytuj 5b. do końca września Najlepiej napisz jeszcze bliżej premiery bo pojawią się jeszcze np. nowe Asusy na rynku. Cytuj 9. Średnie wymagania co do gier A tak bardziej konkretnie? Patrząc ze pod Linuxa. Cytuj trackpoint (nieobowiązkowo, ale fajnie jakby był) Tylko w biznesowych, myślałeś o mniejszych 14,1" jak ThinkPad L470? Cytuj oraz o Lenovo ThinkPad L570, ale ten ma tylko 2rdzeniowy procesor. Ale czy 4 rdzeniowy jest mi w ogóle potrzebny? A jak bardzo zależy ci na wydajności? Procesory U są nastawione na długą prace na baterii, stąd niższe taktowanie mniejsza ilość rdzeni. Cytuj Słyszałem, że ma pojawić się fajny laptop Asus VivoBook Pro N850. Tutaj o nich np. wspomniałem. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
Krl1 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) Godzinę temu, FxJ napisał: 4 miliony zł ;) ładnie, strasznie słaba ta seria 250 od HP - współczuję Jak już coś kupować, to porządnego :D Pochwalę się, że wygrałem w konkursie, a darowanemu koniu nie zagląda się w zęby :) Godzinę temu, FxJ napisał: Najlepiej napisz jeszcze bliżej premiery bo pojawią się jeszcze np. nowe Asusy na rynku. A kiedy planowana premiera? Godzinę temu, FxJ napisał: A tak bardziej konkretnie? Patrząc ze pod Linuxa. W sumie to nie będę grał w gry. Godzinę temu, FxJ napisał: Tylko w biznesowych, myślałeś o mniejszych 14,1" jak ThinkPad L470? Też biorę pod uwagę, ale wtedy myślałbym nad dodatkowym monitorem. Godzinę temu, FxJ napisał: A jak bardzo zależy ci na wydajności? Procesory U są nastawione na długą prace na baterii, stąd niższe taktowanie mniejsza ilość rdzeni. Czymże ta wydajność jest? Czym jest procesor U gorszy od innych, jeżeli nie biorę pod uwagę gier? Edytowane 9 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Cytuj Pochwalę się, że wygrałem w konkursie To są jeszcze jakieś nie ustawione ;) ? Premiera już była teraz czekać na dostawę do sklepów. Cytuj Też biorę pod uwagę, ale wtedy myślałbym nad dodatkowym monitorem. Kwestia dobrej konfiguracji stanowiska, czy musi mieć DisplayPort lub USB-C? Cytuj Czym jest procesor U gorszy od innych, jeżeli nie biorę pod uwagę gier? Wydajność, ilość wątków, większa płynność - im więcej kart i zakładek przeglądarki i programów na raz uruchomionych tym lepsze są procesory HQ. Aktualny HP masz z jakim procesorem? i3/i5/i7 U? Z biznesowych można np. Dell Vostro 5568 i5-7200U/16GB/1000 FHD + Samsung 500GB M.2 SSD 850 EVO Niestet najtańsze z procesorami HQ mają mocno zaporowe ceny ale to konkretnie sprzęt dla firm, maja też najlepsze baterie Dell Latitude 5480 i5-7440H/8GB/256/10Pro GT 930MX FHD Cytuj
Krl1 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 (edytowane) 27 minut temu, FxJ napisał: To są jeszcze jakieś nie ustawione ;) ? Regionalny konkurs z matematyki dla gimnazjalistów, polecam :D 27 minut temu, FxJ napisał: Kwestia dobrej konfiguracji stanowiska, Teraz to mnie zachęciłeś do 14 calowych ekranów 27 minut temu, FxJ napisał: czy musi mieć DisplayPort lub USB-C? lepiej żeby miał, na studiach pewnie często będę podpinał laptopa pod np rzutnik, a co do USB-C, to bardzo przyszłościowe wejście, więc też dobrzy by było mieć jedno, ale nie jest to wymóg konieczny 27 minut temu, FxJ napisał: Aktualny HP masz z jakim procesorem? i3/i5/i7 U? i3-3110M - nauczył mnie cierpliwości Edytowane 9 Czerwca 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Cytuj i3-3110M Znacznie bardziej dysk HDD tutaj robił swoje niż procesor, więc nie wiem czy i5U będzie dla ciebie odpowiedni nawet z SSD. Cytuj
Krl1 Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 Dlaczego uważasz, że i5U z SSD może być nieodpowiedni? Czy to znaczy, że lepiej coś mocniejszego wziąć? Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2017 http://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-7200U-vs-Intel-Core-i3-3110M/m153577vsm844 https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html Wydajność 3-cia gen M vs 7-ma gen U nie jest nawet dwukrotnie wydajniejszy Cytuj
Krl1 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 A co z laptopami Dream Machines, albo Hyperbook. W tej cenie nie spotkałem nigdzie lepszej specyfikacji, jednak nie spotkałem się też z poleceniami tych laptopów, jako najlepszych w swoich cenach, w tym również w twoim zestawieniu najlepszych laptopów ich nie znajdziemy. Cytuj
Tamagotchi Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Kupił jednego w swoim życiu laptopa i poleca, zresztą polecają też Lenovo puki się nie popsuje lub nie wyląduje w ich serwisie. DM czy Hyperbook i jakieś 5-6 jeszcze innych sprzedaje to samo tajwańskie kadłubki Clevo z własnym znaczkiem. Tanie nigdy nie będzie dobre, przemyśl sobie że zarabia na nich producent, firma która wlepia znaczek (importer) i jeszcze sprzedawca. Lepszej chińszczyzny może nie znajdziesz ale to nadal chińszczyzna. Cytuj
Krl1 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Ale co teraz nie jest chińszczyzną :3 Ale dzięki za przybliżenie tematu. Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Cytuj Ale co teraz nie jest chińszczyzną :3 Produkowane w chinach to nie to samo co projektowane i produkowane przez chińczyków. Wystarczy wspomnieć o seriach biznesowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi