Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,
poszukuje nowego monitorka do sprzętu kupionego w lipcu ubiegłego roku. Aktualny ma już ok 10 lat i ma problemy z podświetleniem matrycy. Dlatego poszukuje monitora 144Hz. Budżet to tak ~1700zł ale nurtuje mnie kwestia G-Synca. Zainteresował mnie model AOC G2460PG. Naczytałem się o tym, że jest to niby fake i bardziej chodzi o sterowniki niż sam moduł. Pytanie tutaj jest jaka będzie różnica przy Takim monitorze G-Sync, a innym 144Hz, 1ms nawet z tym freesync, który nie działa z kartami nvidia. Większość gier działa w ponad 100fpsach i nie wiem jak to się będzie zachowywało na zwykłym monitorze 144Hz. Czy jest sens dopłacać do G-synca?

Czy w przypadku wypaśnych gier poniżej 100fpsów nie będzie tearingu, ghostingu na takim np. Samsung C24FG70?

Czy może lepiej kupić IPS/27"/60Hz/2k
Jakieś propozycje, doświadczenia? Z góry dzięki

Opublikowano

Hmm z ważniejszych podzespołów to Intel Core i7-6700K @4.4GHz, 16GB Ramu, MSI Geforce GTX 1070 Gaming X.
Kwestia tego samego 144Hz bez Gsynca, czy ma to sens w grach? Jak ma się 144Hz czy jednak super nowe tytuły nie będą działać przy 144Hz.

Opublikowano

Dużo gram w dynamiczne gry. BFy, CoDy itp. GTA V, WoT itd. Masa gier gdzie sprzęt na luzie wyrabia ok 100-120fpsów. Gry/internet = 70%/30%.

Aktualnie mam 60Hz i często widuje te irytujące pasy następnej klatki.

Opublikowano

To przydał by się G-sync, niestety strasznie mało jest z nim modeli a fajnych jeszcze mniej, może po wakacjach jakieś fajne się pojawią, nowe powinny mieć już złącza USB-C (jako wyróżnik).

Opublikowano

No niestety sporo się dopłaca za G-sync, a to już od ciebie zależy, zawsze zamawiając przez internet masz sporo czasu na zwrot. Aktualnie 120-144Hz na IPS-ie są nadal bardzo drogie :/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Wracam bo jednak nie mogłem się zdecydować. Postanowiłem więc zwiększyć nieco budżet. Teraz mam +/- 2500zł na wydanie. I zastanawiam się nad tymi:
https://www.x-kom.pl/p.....acer-predator-z271bmiphzx-curved-czarny.html

https://www.x-kom.pl/p.....lenovo-y27g-curved-gaming-monitor.html

Acer kusi, ale internety piszą, że AMVA to słabe do gier bo smuży jak szalona, a ja właśnie szukam do gier bardzo dynamicznych. Lenovo to jedyny IPS z G-syncem w tej cenie więc trafił na listę. Masz jakąś opinie tutaj i jakoś ją uzasadnić?

Z góry dzięki :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Tak ale ten Acer Predator XB252QBMIPRZX to TN a właśnie po to dozbierałem aby było coś lepszego. 27cali i FHD nie jest dla mnie aż tak problemem bo widziałem takie monitory, ale czy ten jakby wybierać między tymi dwoma, to który lepszy?

Opublikowano

No właśnie kurcze co czytam i czytam to jednak zależy mi na tym G-syncu. @FxJ ten niemiecki test jest ok (pomimo iż nie czaje go) i nawet spoko wygląda jak koleś gra w bf'a. Hmm nie wiem co wybrać...

Opublikowano (edytowane)

Mam 1080ti i wiem, że w najnowsze tytuły w 4k nie da rady przy 144Hz. Ale wiesz monitor zawsze kupuje na lata. Aktualny Samsung SM 2232bw ma już 8 lat i pora na niego :) Wiesz z chęcią przytulę takiego samego ale w 2k albo WQHD, ale kurcze nie ma.

Edytowane przez Xaross
Opublikowano
Dnia 22.07.2017 o 10:47, Tamagotchi napisał:

W Electro.pl jeszcze jest za 2918zł

A masz jakieś doświadczenia z tą firmą? Bo czytać, że te panele IPS w AOC to takie spore RNG. Trafi się dobrą lub z dziwnym podświetleniem i zmieniająca kolory ;>

Opublikowano

Wszędzie taka sama cena w xkom też 3449zł

Mam nadzieję, że pozwolą sprawdzić czy ma bad pixele

Bad pixel lub zawieszony pixel - dopiero się może pojawić w ciągu pierwszych kilku tygodni używania. Więc zamawiaj przez net a jeśli byś miał problem to wtedy odeślij.