Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

muszę w pracy zaproponować laptopa dla siebie do zakupu. Zajmuje się głównie Administracją serwerami wirtualnymi, ale też programowaniem (Visual Studio 2017) i pod to właśnie chciałbym się dobrze nastawić. VS jest bardzo ciężkim środowiskiem i na aktualnym sprzęcie (HP EliteBook 840 G1 - wersja z i5, 8GB ramu) miewałem problem przy kompilacji i emulacji projektów. Pracuję głównie w stacji dokującej (2 monitory + otwarty laptop). Zdarza mi się biegać po spotkaniach, więc bateria musiałaby być dobra.

Ankieta personalna jak napisać prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu laptopa

1.     Laptop firmowy, dla programisty.
2.     Nie ma znaczenia - nie interesuje mnie cena a fajny zestaw.
3.     ok. 15'' (najlepiej 15.6, ew. przeżyje 14.1)
4.     Laptop z SSD minimum 250GB
5.     Koniecznie nowy sprzęt w granicach 4500zł.

5b.   Jak najszybciej.
6.     Musi to być dobrze zbilansowane.
7.     Rozdzielczość FULL HD, najlepiej matowa matryca. Będę pracował pod stacją dokującą (2 monitory + otwarty laptop)
8.     Głównie biuro
9.     Gry - określ jakie według podanych wymagań (pomiń jeśli w nic nie grasz) - podaj inne tytuły przykładowe albo określ ich wymagania. Podaj detale na jakich chcesz grać

nie dotyczy

10.     Programy

■ Visual Studio 2017, duża ilość otwartych połączeń RDP

11.     Modem GSM, złącze stacji dokującej

Dziękuję za pomoc :)

Kobi55

Opublikowano (edytowane)

Zdarza mi się biegać po spotkaniach, więc bateria musiałaby być dobra.

https://laptopmedia.com/laptops-with-the-best-battery-life/

Z modeli z procesorami HQ zwykle Delle mają bardzo pojemne baterie

Laptop firmowy, dla programisty.

Model z gwarancją 3 letnią na firmę wpływa jakoś na budżet? Np. Dell Latitude 5580 / 5480 (wariant modelu z matrycą IPS).

Jak duze widełki?

Będę pracował pod stacją dokującą (2 monitory + otwarty laptop)

Zależy ci na HP (Elitebook/Zbook) pod aktualną stację czy też dowolne jakie będzie mieć złącze stacji?

Oraz czy wchodzą w grę modele konsumenckie bez złącza stacji dokującej (stary typ) a mające USB-C (nowe stacje)? Lub samo Displayport z Daisy Chain?

5b.   Jak najszybciej.

Trochę słaby okres bo komunijny, chociaż dolar jest najniższy od roku aktualnie ;)

Z takich ciekawszych MSI miedzy konsumenckimi a biznesowymi Workstation - serie Prestige

MSI PX60 6QE

MSI PE62 7RD

Oba z USB-C + miniDP, oraz wolny slot M.2 na dysk SSD - nie radzę brać zestawów.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Cześć,

Przy gwarancji 3 letniej budżet może być wyższy o wartość takiej gwarancji :)

Chciałbym żeby jednak była to stacja dokująca (mega wygoda z podłączeniem/podłączeniem lapka bo wszystkie inne rzeczy są(ładowanie, klawiatura,mysz, etc.) sa już podlaczkne). Jeżeli inne są lepsze to nie musi to być HP. Stacja nie wlicza się w koszt lapka xD

Wiem że słaby okres, ale mój Elitebook dzisiaj dokonał żywota :(

Opublikowano

Szczerze to na biznesówke z i7 nową to tak 8k w górę, np. ThinkPad T460p, ThinkPad P50 z i7-6820HQ (te mają złącza S.D.), aktualnie w tym to te Latitude z i5HQ. Niestety USB-C już wypiera inne złącza od tego roku.

Nie wiem czy nie lepsze dla ciebie były by te MSI-ki Prestige, ze względu na HT w i7HQ.

Samodzielnie dobrał byś dysk SSD M.2 - SATA AHCI z tych pojemniejszych lub PCIe NVMe z wydajniejszych plus stacja na USB-C nawet szukając takiej ze złączami DP czasem można trafić na allegro ściąganą z outletów ze sklepów zachodniej europy.

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop dla programisty 4500zł