Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Co do podłączania dodatkowo monitora, to jeszcze o tym nie myślałem, ale z powodu ograniczonego miejsca ta opcja pojawi się dopiero za min. 3 miesiące i wtedy zobaczę po pracy z laptopem, czy przejdę na PC, czy też dany laptop wystarczy, ale dodam do niego monitor (jednak jest to wygoda przy pracy w programach graficznych).

1. mężczyzna 20+
2. posiadam własny klucz do Win7 (z poprzedniego laptopa) / szukam raczej bez systemu, by zbić cenę
3. 15,6 (w 17,3 w tej cenie jest mało dobrych modeli) / waga nie istotna
4. SSD / HDD - bez znaczenia - wiem, że SSD są lepsze, ale tutaj liczy się ograniczony budżet
5. 3000 (raczej max) / nieużywane (z pełną gwarancją) / bez dodatków (ew. mysz / podkładka chłodząca w przypadku mocno grzejących się laptopów) / jeśli o wiele lepszy model będzie kosztował np. 3100 mogę dołożyć / obecnie posiadam Sony Vaio VGN-NW21MG
5b. Jak najszybciej
6. wydajność > długość pracy na baterii > wygląd
7. 1366 / 1920, typ matrycy mało ważny (bardziej chodzi mi o wydajność) raczej IPS/matowa, bo większość gier i tak raczej nie pójdzie w 60+ FPS
8. dom / biurko
9. niskie wymagania (LoL) / największe wymagania (o ile w tej cenie to możliwe)
10. Sony Vegas / Hitfilm / Photoshop / Corel / AutoCAD 2D / 3DS max / Bledner / OBS
11. Brak / mile widziany modem LTE
12. wydajność > wygląd/inne / dobre chłodzenie (przy graniu w bardziej wymagające gry) / laptopy z małą awaryjnością (wysyłanie na gwarancje jednak trochę trwa) / mój wcześniejszy laptop: Sony Vaio VGN-NW21MG
13. już było pisane
14. W przypadku laptopa z 1 wejściem dla mikrofonu/słuchawek (jak w laptopie Lenovo) sposób na oddzielne podłączanie mikrofonu - słyszałem, że przejściówki psują jakość, więc może mikrofon USB w dobrej cenie? Chodzi mi o jakość dźwięku / brak problemów ze sterowaniami na poziomie słuchawki-mikrofon np. to, że laptop wykrywa tylko 1 rzecz np. tylko słuchawki (przy podłączeniu obydwu rzeczy) / ewentualnie dobry jakościowo wbudowany mikrofon.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

2. posiadam własny klucz do Win7 (z poprzedniego laptopa) / szukam raczej bez systemu, by zbić cenę

Ale oczywiscie wiesz że musisz w przypadku procesorów Kaby Lake (7-gen) wgrać 10-tkę bo starsze systemy nie są obsługiwane, np. intel nie wydał sterowników do chipsetu i sami producenci dla nich nie oferują wsparcia. Pozostaje ci tylko aktualizacja 7 do 10-tki.

7. 1366 / 1920, typ matrycy mało ważny (bardziej chodzi mi o wydajność) raczej IPS/matowa

10. Sony Vegas / Hitfilm / Photoshop / Corel / AutoCAD 2D / 3DS max / Bledner / OBS

Ewidentnie IPS

większość gier i tak raczej nie pójdzie w 60+ FPS

Zleży od gry i ustawień detali - zestawienie

11. Brak / mile widziany modem LTE

Tylko zewnętrzne modemy lub routery, no i uważaj bo operatorzy mówią w swoich ofertach "bez limitu danych" a tak naprawdę po 100GB ograniczają ostro transfer, niekturzy też w roamingu jeśli jesteś aktualnie na nadajniku innego operatora.

14. W przypadku laptopa z 1 wejściem dla mikrofonu/słuchawek (jak w laptopie Lenovo) sposób na oddzielne podłączanie mikrofonu

Dwie opcje karta dźwiękowa jak Creative Sound Blaster X-FiAudiotrak Prodigy Cube Black lub słuchawki z dołączoną kartą dźwiękowa np. HyperX Cloud II

słyszałem, że przejściówki psują jakość

Nie każda też działa liczy się ilość pinów

Lenovo Ideapad 700-15 wersje białą - głównie za układ chłodzenia, dwa wentylatory + okleić klapę matryce np. czarnym carbonem lub nakleić jakiś sticker (gotową naklejkę 15,6").

MSI GL62 6QE - niestety ma tylko jeden wentylator + zaślepkę z drugiej strony, dopiero model z 960M ma podwójny, ale przez wbudowaną nagrywarkę trochę słabiej wypada.