Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, liczę na waszą pomoc :D

1. Laptop dla kobiety na studiach
2. Laptop z systemem operacyjnym 
3. 14,x"-15,6”, 17,3”-18”.
4. SSD
5. Maksymalna kwota na laptopa to 2,5k, ucieszył bym się gdyby wyszło nieco mniej :D Nowy. Może być sam laptop, jeśli by się trafił jakieś dodatkowe akcesoria - niech będzie. Ten laptop będzie służył tylko studentce. 
5b. Czerwiec
6. Długość pracy na akumulatorze jest dla mnie najważniejsza
7. Nie rozmyślałem na ten temat, jest mi to obojętne. 
8. Uczelnia, dom
9. Klasa 0
10. Oglądanie filmów, wszelkiego rodzaju programy do tworzenia prezentacji, programów do pisania. 
11. Brak informacji.
12. Bez różnicy
13. Lenovo IdeaPad 310-15ISK | HP 250 G5 i5-7200U 8GB SSD MAT

14. Brak, w razie potrzeby pytać ;)

Edytowane przez Pinecha
Opublikowano (edytowane)

2. Laptop z systemem operacyjnym

A twój kierunek ma dostęp do darmowego systemu operacyjnego z programu Microsoft DreamSpark?

4. SSD

Przy aktualnych cenach to trochę cie rozczaruję

13. Lenovo IdeaPad 310-15ISK

Niestety to tania chińszczyzna z matrycami lustrzanymi (glere)

Dell Vostro 5568 i3-6006U/4GB/500/Win10X
Dell Vostro 5568 (15,6") seria Vostro 15 5000

A myślałaś o laptopach biznesowych? Aluminiowa obudowa, 3 lata gwarancji, podświetlona klawiatura, lekki tylko 2kg - smukły ultrabook więc bez nagrywarki (ale zwykle to nie stanowi żadnego problemu).

Wliczając dokupienie w przyszłości kości 4GB RAM i dołożenie dysku SSD M.2 na system - oczywiście bez utraty gwarancji, klapa serwisowa jest przykręcona tylko na jedną śrubkę.

Pojemne baterie mają jeszcze

ASUS R541UA z i3 + SSD, 3300mAh

ASUS R558UA z i5,  5000mAh

Oba z matowymi matrycami FullHD i USB-C

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

A twój kierunek ma dostęp do darmowego systemu operacyjnego z programu Microsoft DreamSpark?

Nie. 

A co powiesz o tym: HP 250 G5 i5-7200U 8GB SSD MAT ?

Opublikowano

Potwierdzam co do Lenovo naprawdę nie warto, serwis jest na prawdę fatalny.

HP lubi postarzać elektronikę by się popsuł po gwarancji, 250 to chyba najtańsze co mają i ostro słaba. Nie kupisz dobrego laptopa za 2500zł - takiego wydajnego i z dobrej jakości wykonaniem, przy aktualnych cenach to nie realne, lepsze ultrabooki jak Swift 3 to prawie 3 tyś.

Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

A myślałaś o laptopach biznesowych? Aluminiowa obudowa, 3 lata gwarancji, podświetlona klawiatura, lekki tylko 2kg - smukły ultrabook więc bez nagrywarki (ale zwykle to nie stanowi żadnego problemu).

Wliczając dokupienie w przyszłości kości 4GB RAM i dołożenie dysku SSD M.2 na system - oczywiście bez utraty gwarancji, klapa serwisowa jest przykręcona tylko na jedną śrubkę.

Nie myślałem a znajdzie się coś lepszego niż ze zwykłych laptopów?

Postraszyliście mnie trochę :D 

Za 2,5k będzie naprawdę tak ciężko o laptopa dla studenta? Podzespoły nie muszą być jakieś wygórowane, bo widzieliście do czego będzie najbardziej wykorzystywany.

Opublikowano

HP 250 G5

Od HP tylko serie ProBook, EliteBook i Zbook są dobre

Nie myślałem a znajdzie się coś lepszego niż ze zwykłych laptopów?

A co znaczy dla ciebie "lepszy" - wydajniejszy, lepiej wykonany, łatwy w rozbudowie/czyszczeniu/serwisowaniu? Lepszy to pojecie względne.

Za 2,5k będzie naprawdę tak ciężko o laptopa dla studenta?

Nie chodzi o wydajność bo kupić byle co z i3 to i w biedronce można - własnie takich nie polecam

Podzespoły nie muszą być jakieś wygórowane, bo widzieliście do czego będzie najbardziej wykorzystywany.

Dlatego podałem Vostro który ma dobrą konstrukcje skoro chcesz zabierać na uczelnie.
Jest też 14" model ale cenę ma chyba nie zaktualizowaną bo jest o 100zł droższy nie wiem czemu Dell Vostro 5468

Jak byś miała jakieś pytania o inny model daj linka lub kod producenta, laptopy które mają procesory Kaby Lake (7-ma generacja Intel Core) są z rocznika 2017, Skylake z 2016, jak byś widziała ze starszym to unikaj bo to już przeżytki.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Za 2,5k będzie naprawdę tak ciężko o laptopa dla studenta? Podzespoły nie muszą być jakieś wygórowane, bo widzieliście do czego będzie najbardziej wykorzystywany.

Warto dopłacić za matrycę matową żeby ci się nigdy nie odbijało w matrycy dosłownie wszystko, chyba że nosisz okulary to ponoć redukuje refleksy ale nie wiem dokładnie bo sam nie noszę.

Napisz po okresie komunijnym może będzie wtedy taniej ;)

Opublikowano
3 godziny temu, FxJ napisał:

A co znaczy dla ciebie "lepszy" - wydajniejszy, lepiej wykonany, łatwy w rozbudowie/czyszczeniu/serwisowaniu? Lepszy to pojecie względne.

Wydajność przede wszystkim

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak laptopy z procesorami i5HQ (4 rdzeniowe) zaczynają się od 3 tyś. w górę i to bez systemu. Poniżej tylko 2 rdzeniowe i5U i i7U.

A nawet trochę lepsze modele z i5U jak R558UA jednak trochę wykraczają poza ustalony budżet i to jeśli chodzi o wersję bez SSD.

No właśnie okres komunijny też trochę tutaj koliduje, całe szczęście kurs dolara teraz ma tendencje spadkową.

W razie czego jesteś skłonna dokupić RAM czy jesteś w stanie dołożyć żeby nie musieć dokładać go w przyszłości?

Edytowane przez FxJ
  • reaction_title_1 1
Opublikowano
10 godzin temu, FxJ napisał:

Pojemne baterie mają jeszcze

ASUS R541UA z i3 + SSD, 3300mAh

ASUS R558UA z i5,  5000mAh

Oba z matowymi matrycami FullHD i USB-C

Tak właśnie tego Asusa podałem jako opcję, choć radził bym nieco wyższą serie R550 zamiast R540 - o ile by dokupiła (podmieniła) dysk 240GB w ciągu kilku miesięcy, nawet z opcją HDD Caddy.

• reaction_title_1 1