Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

1.Student, informatyka

2.O systemie pare słów niżej.

3. 14,1"

Waga jak najbardziej istotna. Szukałbym raczej czegoś o wadze mniejszej niż 2kg

4. Tylko i wyłącznie SSD ( ~256 GB)

5. ~3500zł

5b. Na początku czerwca

6. Zależy mi mocno, żeby laptop 5-6h średnio wymagającej pracy (pare kart + IDE) wytrzymał, ale mimo wszystko zależy mi na dobrym wykonaniu.

7. Tylko i wylącznie matowa

8. Biurko/łóżko/uczlenia

9. Najbardziej wymagającymi grami, w które czasami zagram to Diablo3/League of Legends (dosyć rzadko)

10. przede wszystkim IDE+terminal, głównie nauka, prócz tego jakieś seriale/filmy + przeglądarka.

11. Dobrej jakosci trackpad

12.

13. numer1 numer2

Główny kandydat to ThinkPad.

14. Parę tygodni temu założyłem tutaj oddzielny temat, ale wtedy jeszcze nie bylem w pełni pewny, kiedy laptopa będe kupywał ( i szczerze czy w ogóle będzie to miało miejsce). Tym razem przychodzę z samymi konkretami, więc postanowiłem założyc nowy temat. Na początku kilka słów o systemie. Windows jak najbardziej jest dla mnie zbędny, niestety jak zauważyłem na rynku królują laptopa z systemem.

1)Czy jest sens brać pod uwagę laptopy z Windowsem mimo, że jest on mi niepotrzebny?

2)Czy przy zwiększeniu budżetu do MAX. 4k dostane coś lepszego niż dwa modele podane w punkcie 13? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za jakieś linki.

W przypadku gdybym nie znalazł czegoś innego mam dwa pytania co do L470, na które mam nadzieje będziecie wstanie mi odpowiedzieć:

3) Czy L470 ma zewnętrzną (usuwalną/wyciągnalną) baterie? Nie moge niczego na ten temat znaleźć na necie.

4) Czy to normlane, że laptop znika z x-komu? Czy można szacować kiedy wróci? A jak już wróci to czy raczej w tej samej cenie?

5)Jaka jest wasza opinia o podświetlanej klawiaturze? Czy powinienem zwracać na takie coś uwagę? Aktualnie korzystam z laptopa z podświeltanymi klawiszami, ale czy jest funkcja "must-have"? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Matryce w laptopach do filmów lepsze są matryce IPS

3) Czy L470 ma zewnętrzną (usuwalną/wyciągnalną) baterie? Nie moge niczego na ten temat znaleźć na necie.

Dlaczego nie warto wyciągać / odłączać baterii z laptopa

Zachęcam do przejrzenia instrukcji ;)

https://ok1.de/thinkpad/ug/l470_ug_en.pdf

https://ok1.de/thinkpad/HMM/l470_hmm_en_sp40m11960.pdf
https://www.lenovo.com/shop/americas/content/user_guides/l440_l540_ug_en.pdf

4) Czy to normlane, że laptop znika z x-komu? Czy można szacować kiedy wróci? A jak już wróci to czy raczej w tej samej cenie?

Nic dziwnego, co dobre szybko się sprzedaje (jak świeże bułeczki). Trzeba czekać na nową partie, a to pytanie do obsługi sklepu czy znają przewidywaną date dostawy. Co do ceny może być nawet trochę niższa bo jednak kurs dolara spadł w ostatnim czasie.

Opublikowano

Co do baterii chodziło mi przede wszystkim o ewentaulną zmiane po pewnym czasie/ kupno większej itd.

Że też nie pomyslałem o sprawdzeniu instrukcji.....

Znajdzie się coś lepszego  w przedziale cenowym 3600-4100 niż L470 ?

Jest sens szukania czegoś z Windowsem mimo faktu, że systemu kompletnie nie potrzebuje?