jakubby Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) 1.Student, informatyka 2.O systemie pare słów niżej. 3. 14,1" Waga jak najbardziej istotna. Szukałbym raczej czegoś o wadze mniejszej niż 2kg 4. Tylko i wyłącznie SSD ( ~256 GB) 5. ~3500zł 5b. Na początku czerwca 6. Zależy mi mocno, żeby laptop 5-6h średnio wymagającej pracy (pare kart + IDE) wytrzymał, ale mimo wszystko zależy mi na dobrym wykonaniu. 7. Tylko i wylącznie matowa 8. Biurko/łóżko/uczlenia 9. Najbardziej wymagającymi grami, w które czasami zagram to Diablo3/League of Legends (dosyć rzadko) 10. przede wszystkim IDE+terminal, głównie nauka, prócz tego jakieś seriale/filmy + przeglądarka. 11. Dobrej jakosci trackpad 12. 13. numer1 numer2 Główny kandydat to ThinkPad. 14. Parę tygodni temu założyłem tutaj oddzielny temat, ale wtedy jeszcze nie bylem w pełni pewny, kiedy laptopa będe kupywał ( i szczerze czy w ogóle będzie to miało miejsce). Tym razem przychodzę z samymi konkretami, więc postanowiłem założyc nowy temat. Na początku kilka słów o systemie. Windows jak najbardziej jest dla mnie zbędny, niestety jak zauważyłem na rynku królują laptopa z systemem. 1)Czy jest sens brać pod uwagę laptopy z Windowsem mimo, że jest on mi niepotrzebny? 2)Czy przy zwiększeniu budżetu do MAX. 4k dostane coś lepszego niż dwa modele podane w punkcie 13? Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za jakieś linki. W przypadku gdybym nie znalazł czegoś innego mam dwa pytania co do L470, na które mam nadzieje będziecie wstanie mi odpowiedzieć: 3) Czy L470 ma zewnętrzną (usuwalną/wyciągnalną) baterie? Nie moge niczego na ten temat znaleźć na necie. 4) Czy to normlane, że laptop znika z x-komu? Czy można szacować kiedy wróci? A jak już wróci to czy raczej w tej samej cenie? 5)Jaka jest wasza opinia o podświetlanej klawiaturze? Czy powinienem zwracać na takie coś uwagę? Aktualnie korzystam z laptopa z podświeltanymi klawiszami, ale czy jest funkcja "must-have"? Edytowane 8 Maja 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 Matryce w laptopach do filmów lepsze są matryce IPS Cytuj 3) Czy L470 ma zewnętrzną (usuwalną/wyciągnalną) baterie? Nie moge niczego na ten temat znaleźć na necie. Dlaczego nie warto wyciągać / odłączać baterii z laptopa Zachęcam do przejrzenia instrukcji ;) https://ok1.de/thinkpad/ug/l470_ug_en.pdf https://ok1.de/thinkpad/HMM/l470_hmm_en_sp40m11960.pdfhttps://www.lenovo.com/shop/americas/content/user_guides/l440_l540_ug_en.pdf Cytuj 4) Czy to normlane, że laptop znika z x-komu? Czy można szacować kiedy wróci? A jak już wróci to czy raczej w tej samej cenie? Nic dziwnego, co dobre szybko się sprzedaje (jak świeże bułeczki). Trzeba czekać na nową partie, a to pytanie do obsługi sklepu czy znają przewidywaną date dostawy. Co do ceny może być nawet trochę niższa bo jednak kurs dolara spadł w ostatnim czasie. Cytuj
jakubby Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 Co do baterii chodziło mi przede wszystkim o ewentaulną zmiane po pewnym czasie/ kupno większej itd. Że też nie pomyslałem o sprawdzeniu instrukcji..... Znajdzie się coś lepszego w przedziale cenowym 3600-4100 niż L470 ? Jest sens szukania czegoś z Windowsem mimo faktu, że systemu kompletnie nie potrzebuje? Cytuj
FxJ Opublikowano 8 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2017 HP Elitebook 1040 G3 / G4, Dell Latitude 5480, ThinkPad X1 Carbon 5 - ale to już droższe AsusPro P5430UA ale to też z systemem Więc najlepiej opcja z 2x większym dyskiem SSD w L470 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi