smiley34 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) 1.Kobieta, laptop będzie brany na firmę. 2.musi być system, W10 3.matryca 15,6 4. najlepiej by był dysk SSD 5. Cena około 2500zł, 5b. planuję zakupić maksymalnie w ciągu 2 tygodni. 6. Jakość wykonania jest ważna ale nie jest priorytetem 7. Zależy mi by matryca była dobra, nie wybitnie dobra ale po prostu dobra, wiem ze najlepiej by był to IPS, ale w tej cenie to chyba ciężko. 8. będzie używany głównie w biurze, czasem na zewnątrz. 9.- 10.- 11.- 12.- 13.- 14.- Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :) Edytowane 7 Maja 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Cytuj 1.Kobieta, laptop będzie brany na firmę. Dell Vostro 5568 tutaj warto rozważyć ze względu na jakość wykonania, slot dysk SSD M.2 i gwarancję 3 letnią (też na firmę) i jej typ serwis na miejscu (DND/NBD). Cytuj 7. Zależy mi by matryca była dobra, nie wybitnie dobra ale po prostu dobra, wiem ze najlepiej by był to IPS, ale w tej cenie to chyba ciężko. Matryce w laptopach - dokładnie, tutaj raczej kompromis czyli matowa matryca FullHD, modele biznesowe zasadniczo w tym przedziale tylko z HD ewentualnie ProBooki od HP ale oni kosztem dobrej jakości wykonania oferują raptem 12 miesięcy gwarancji, oczywiscie można dokupić ale to wiadomo dodatkowe koszta. ASUS R558UA-DM966T i5-7200U/8GB/1TB/DVD/Win10 z HDD ASUS R558UA-DM966T i5-7200U/8GB/256SSD/DVD/Win10 z SSD (fabryczny) https://www.nieidealny.pl/forum/topic/880-asus-r558ua-r558uq-156-seria-vivobook-r558-940mx/ Cytuj
smiley34 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Ten Dell faktycznie prezentuje się całkiem dobrze, ale z tego co widzę co cenowo trochę mi nie odpowiada bo to jest jak ok. 400zł więcej niż zakładałem, a średnio mogę sobie pozwolić na rozciąganie budżetu , bo sporo innych sprzętów jeszcze trzeba kupić :) Asus wygląda równie dobrze szczególnie opcja bez SSD bo lepiej wpisuje się w budżet, tylko teraz czy lepiej takiego Asusa czy HP 250 G5 z i5 7200u 8GB Ramu 256 SSD z systemem w cenie 2500 Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Są ale z matrycami HD poza tym że są ładne to koniec plusów, słabe modele konsumenckie. Występują w 2 wariantach HP 250 G5 X0Q78ES - bez nagrywarki kosztem slotu na dodatkowy dysk, na DDR4 HP 250 G5 W4N21EA - z nagrywarką, na DDR3 To w podobnej cenie z biznesowych masz jeszcze Asus Pro P2540UA też z 3 letnią gwarancją, z matrycą HD i dyskiem SSD fabrycznym. Zawsze możesz pomyśleć o monitorze zewnętrznym. Cytuj
smiley34 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Czyli rozumiem, że Hp250G5 lepiej odpuścić ? Asus Pro P2540UA wyglada równie dobrze ale tam jest procesor i3, czy spora róznica jest miedzy i3 a i5 7200? Ten Dell Vostro wyglada super i parametry tez całkiem przy cenie do około 2500 (2600) bo mozna już mieć bo z tego co widzę, mogę wziąć tego z matrycą FHD dyskiem zwykłym 4 gb ramu z procesorem i5 lub matryca HD i 8 GB ramu. dochodzi jeszcze ten ASUS R558UA-DM966T z dyskiem HDD no i ma tez matryce FHD jeszcze muszę dodać, że nie zależy mi na dodatkowej karcie graficznej wręcz wolałbym, zeby jej nie było bo cena znacznie spada lub w ten samej cenie można miec wiecej ramu lub lepszy dysk i teraz już zupełnie nie wiem w którą stronę iść.. wszystkie wydają się super, a obawiam się, że jeszcze masz coś z zanadrzu :D Edytowane 7 Maja 2017 przez smiley34 Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Tak raczej bym unikał, a co do wydajności porównaj procentowo https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html https://ark.intel.com/pl/compare/95442,95443 Cytuj że nie zależy mi na dodatkowej karcie graficznej wręcz wolałbym, zeby jej nie było bo cena znacznie spada lub w ten samej cenie można miec wiecej ramu lub lepszy dysk Wszystkie warianty które podlinkowałem maja jedynie kartę zintegrowaną (w procesorze). Cytuj a obawiam się, że jeszcze masz coś z zanadrzu :D Nie no jest jeszcze sporo innych ale to już bardziej konsumenckie z nastawieniem na gry jak E5-575 w wariancie pozbawionym grafiki dedykowanej, za to ze slotem M.2 Cytuj
smiley34 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Niestety, niewiele mi mówi takie porównanie, tak w praktyce jest spora różnica na tych procesorach ? no tak, dlatego też się nastawiam na kartę zintegrowaną. Czy mógłbyś mi doradzić co z tego najlepiej wybrać? według mnie na ten moment na prowadzenie wychodzi ten ASUS R558UA z FHD, ale inne też się wydają niczego sobie, więc dla mnie jako osoby która nie za wiele kojarzy to nie jestem w stanie sensownie wybrać. Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Wyższe o ok 25-30% taktowanie co się przekłada na trochę szybszą prace, jeśli coś by zajmowała 10 sekund to na i5 o 10-30% szybciej. To tak w teorii jak by to ująć. W zasadzie to się różnią tylko taktowanie a konkretnie opcją Turbo Boost która je podbija. Jeśli masz dobry wzrok bez problemu FullHD, jeśli będziesz podpinać do monitora może być z HD + lepsza gwarancja, lepsza konstrukcja. Minus Asusa bardzo utrudniony dostęp do dysku jak byś chciała go w przyszłości podmienić na SSD, i tu najlepiej poprosić o montaż przy zakupie. Cytuj
smiley34 Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Raczej nie będzie on podpinany do monitora, a jeśli już to nie docelowo. Który laptop masz na myśli mówiąć HD+ lepsza gw. i kostrukcja ? Asus Pro P2540UA ? Wszystkie te Asusy mają utrudniony dostęp ? Dell Vostro w tej cenie (2600-2700) raczej nie w porównaniu do tych asusów jeśli dobrze wszystko rozumiem :) Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2017 Cytuj Który laptop masz na myśli mówiąć HD+ lepsza gw. i kostrukcja ? Asus Pro P2540UA ? Tak ten. Cytuj Wszystkie te Asusy mają utrudniony dostęp ? Nie wszystkie ale ten ze względu na cenę własnie ma, klapa serwisowa ogranicza sie do slotu na RAM. Biznesowe maja normalnie dużą klapę serwisową, Vostro ma idealny dostęp bo cała jest tak zaprojektowana by ją odkręcić jedną śrubką. Vostro 5000 ze względu na wykonanie to wyższa klasa, niższa serial Vostro 3568 już takiego wrażenia szału nie robi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi