Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Niedługo wybieram się na PWr, prawdopodobnie WiZ lub WPPT. Tak czy inaczej, będzie to mocno związane z informatyką i teraz stawiam pytanie: Czy warto kupić laptopa na studia informatyczne? Czy będzie on użyteczny na uczelni?

Zależy czy chodzi ci o ultrabooka czy pełnowymiarowy laptop 15,6" z procesorem 4 rdzeniowym i5/i7 HQ.

Z tego co wiem, to sporo ludzi, nawet na innych kierunkach, posiadają jakieś komputery przenośne - czy to ultrabooki, czy to laptopy, więc zakładam, że jeśli jest on potrzebny, to równocześnie programista czy inny koleś od IT powinien mieć mocniejszy sprzęt do swojej nauki/pracy/roboty. Nie wiem czy nie wystarczy po prostu wziąć komputer do mieszkania we Wrocławiu z mojego miasta, czy jednak wygoda jaką daje laptop na uczelni jest nieoceniona i warto posiadać coś takiego.

Na pewno pozwala zająć czas jeśli chodzi o okienka, a czy tobie akurat będzie potrzebny to sprawa indywidualna, niektórzy w końcu notują tylko na komputerach.

Jeżeli tak - to warto czekać z kupnem laptopa do września, przed studiami, czy też już teraz w maju, ponieważ wyjeżdżam do Anglii do pracy i tam mógłby mi się też przydać

A kiedy wyprzedzasz? Aktualnie w wielu segmentach taniej kupisz w Polsce niż za granicą laptopa

lecz wytrzymam i bez niego jeżeli rynek laptopów jest na tyle dynamiczny, by ceny spadły lub wyszły ciekawsze modele zmieniając stosunek ceny do jakości.

Dynamiczny to jest kurs dolara, modele dzielimy na konkretne serie pod konkretny segment, te typowo premium są często droższe niż MacBooki.

I końcowe pytanie - jeżeli laptopa na studiach IT warto mieć, a w ciągu 4 miesięcy nic znacznego na rynku się nie stanie co miałoby zmienić zawrotnie ceny - to czym się sugerować i na co zwracać uwagę przy kupnie laptopa na takie studia?

Musiało by dojść do wojny z Koreą, a tak na poważnie to trump musiałby mocno zbijać kurs własnej waluty by być bardziej konkurencyjnym.

Myślę, że budżet to byłoby jakieś +-3000zł (wiadomo, że jak można kupić coś o niebo lepszego w stosunku cena/jakość o te np.: 4 stówy wyżej czy coś takiego, no to no), ale może być więcej, jeżeli to miałoby odblokować jakieś znacznie lepsze opcje. ...i jeżeli tego laptopa warto kupić, to czy w ogóle opłaca się brać komputer do mieszkania we Wrocku?  No chyba, że coś w stylu laptop od studiowania, a komputer od gier.
Przepraszam za tyle pytań i długi post, ale chciałem po prostu zapytać się ekspertów na temat tego co mi w głowie siedzi. Cheers!

Zacznij od wypełnienia ankiety.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1. Student / Informatyka (programowanie, zapewne) + w pokoju będę miał klocek blaszak (gtx770, i5-4690 @3.5ghz, 8gb ram, 126gb ssd) do gier czy cięższych spraw, więc laptop najprawdopodobniej będzie na uczelnie i na tzw. "łóżko", prace, czy nie wiem co tam jeszcze.
2. Nie musi posiadać wgranego OS
3. Raczej nie będę narzekał na wagę (a tym bardziej jak ma to wpłynąć na wydajność czy cene), ale wiadomo, że mobilność to przyjemny plus. W sumie nie miałem nigdy laptopa na oczy, ale to już chyba ktoś powinien wiedzieć jaka wielkość jest optymalna do programowania :)
4. Obojętne, pewnie SSD + HDD, ale brakującą część po prostu dokupię kiedyś tam w przyszłości
5. 3000 jako kwota orientacyjna, ale będę w stanie wydać więcej, jeżeli będzie to tego warte (eg. cena/jakość, a do tego patrzę na ten zakup jako zakup na prawdopodobnie całe studia, czyli 5/6 lat)
5b. Zakup albo do ~25 maja (żeby zdążył przyjść przed moim wyjazdem do pracy za granicę) lub przed studiami (czyli we wrześniu)
6. Heh, trudne pytanie
7. Rozdziałka 1920x1080 do miejsca na okienka czy 'ładne' filmy w full hd to dla mnie taki podstawowy warunek.
8. Zależnie od punktu 5b. - ale mam zamiar go zabierać ze sobą, jak będę gdzieś właśnie wyjeżdżał do pracy oczywiście, a tak to większość czasu uczelnia + łóżko, bo blaszak po coś w pokoju też będzie
9. Przykładowo gram w Hearthstone'a, Europe Universalis IV, Mount&Blade: Warband, sporo gier indie (jak Undertale, The Binding of Isaac, więc tutaj spokojnie) i jakieś starsze gry typu Gothic, Twierdza itp. Raczej do gier jak Wiedźmin 3 to mam komputer, ale patrzę na tytuł Divinity: Original Sin jako coś ciekawego, ale też wydaje mi się, że to nie jest coś bardzo wymagającego.
10. Nie wiem jak będzie wyglądało dokładnie środowisko pracy dot. programów jakich będzie trzeba używać, ale możliwe, że na boku będę się bawił np.: Unity, a tak to znowu mam komputer od Sony Vegasa i wątpie, ze będę na gwałt potrzebował od renderingu czy montowania używać mobilnego sprzętu
11. Jestem zielony jeżeli chodzi o laptopy/ultrabooki... :(
12.
13.
14. -

Opublikowano

Trudna decyzja, z jednej strony laptop 14-calowy z wagą ok 1,5kg najlepiej by się sprawdził a już szczególnie ThinkPad L470 ze swoją legendarną klawiaturą idealną do pisania bezwzrokowego lub nawet mniejsze zenbooki.

No a z drugiej chcesz by nie odstawał zbytnio wydajnością na wyjazdach.

Ja bym kupił ultrabooka bo przecież mocnego kompa już masz, trudno w gry sobie nie pograsz za bardzo ale taki Hearthstone czy  LOL chodzą na wszystkim, no i po pracy nie będziesz mieć za dużo czasu na granie no i będziesz mieć dużo mniej do taszczenia ;)

43 minuty temu, Luzkan napisał:

a do tego patrzę na ten zakup jako zakup na prawdopodobnie całe studia, czyli 5/6 lat

Dell Inspiron 7567 tylko nie ma co żadne Lenovo czy Asusy tyle nie przetrwają co Delle to moje zdanie + mają serwis z naprawą domową. No i mają super baterie więc można się naprawdę przez 8 godzin obyć bez ładowarki. Z 950M czy 960M  bym nie kupował to jednak grafiki z 2015.

Opublikowano

No i jw. na czym ci bardziej zależy? Wydajności+gry czy mobilność/waga i czas pracy na baterii? 

Programować można nawet na 10 letnich laptopach, tym bardziej jeśli na razie to nauka i dopiero zaczynasz i nawet nie wiesz w jakim języku czy na frameworkach itp. Tu wystarczy dobra klawiatura, RAM 8-16GB i trwała konstrukcja obudowy jeśli ma być ciągle noszony.

Z wydajnych to Ideapad 700-15 (biały z JBL) +  dokupić dysk  SSD M.2 na system i programy (między 120 a 240-275GB).
Z tańszych ultrabooków Ideapad 710s-13 (RAM wlutowany jak w MAC-ach). Tak z dwoma slotami to tylko ThinkPad L470 i ZenBook UX410UA (8GB wlutowane + slot, tańsze są wersje z 4GB wlutowanym)

5. 3000 jako kwota orientacyjna, ale będę w stanie wydać więcej, jeżeli będzie to tego warte (eg. cena/jakość, a do tego patrzę na ten zakup jako zakup na prawdopodobnie całe studia, czyli 5/6 lat)

Na ile wyjeżdżasz do pracy? Miesiąc, dwa? Bo możesz kupić używanego z gwarancja na wyjazd i sprzedać po powrocie.

Opublikowano

Wyjeżdżam na 2,5 miesiąca, ale nie wiem czy to warto bawić się w takie kupna/sprzedaże laptopów, bo różne słyszałem historię o ludziach na takim olx. 

Myślę, że jednak wydajność przeważa ponad mobilność i wagę, ale już czas na baterii stoi jednak na wyższym priorytecie. O ile (mimo braku obciążania przez grę, tylko przy normalnym użytkowaniu) czas pracy baterii jest krótszy w laptopie/ultrabooku, który nie posiada karty graficznej do takiego, który ją posiada?

Oraz po co urządzeniom mobilnym sporo ramu i dobry procesor, jeżeli nie mogą go wykorzystać w pełni bez karty graficznej (poza oczywiście jakimś tam szybszym czasem kompilowania programu ewentualnie). Wykorzystam Was i się też sporo nauczę o laptopach przy tym zakupie :D

Opublikowano

czas pracy baterii jest krótszy w laptopie/ultrabooku, który nie posiada karty graficznej do takiego, który ją posiada?

Jeśli by była wyłączona to nie, ale w dzisiejszych czasach wiele programów korzysta z grafiki do akceleracji jeśli nie ma jej domyślnie wyłączonej, jak przeglądarki Firefox/Chrome czy nawet Dropbox itp. Liczy się też to co robisz o ile serfowanie w internecie i praca email/word bez problemy wytrzyma pół dnia to pełne obciążenie procesora i grafiki (zintegrowanej lub dedykowanej) bardzo szybko rozładuje baterie.

gpu.PNG'

Oraz po co urządzeniom mobilnym sporo ramu i dobry procesor, jeżeli nie mogą go wykorzystać w pełni bez karty graficznej

Bo nie wszyscy tylko grają, niektórzy też pracują na wielu aplikacjach webowych (współdzielonych) + dropbox do synchronizacji plików lub stosują przy wirtualizacji, albo po prostu pracują na wielu odpalonych programach na raz.

Opublikowano

Hej, jeżeli mimo karty graficznej potrafi wytrzymać pół dnia na internecie/wordzie to na pewno czas, który mi wystarczy bez podładowywania. A co z tym MSI, który też proponowałeś na innej stronie?

Opublikowano

GL62 7QF jest z 960M ale wersją 2GB więc bez rewelacji ale ma plusy w postaci dużej ilości złącz USB-C/HDMI/DP. Modele MSI z 950M mają tylko jeden wentylator za to z 960M już dwa, mimo to gdyby nie zbędna nagrywarka to miały by jeszcze lepsze chłodzenie.

Opublikowano (edytowane)

Słyszałem też, że Lenovo ma słabą opinie, nie wiem z czego ona wynika, ani o co chodzi. Po prostu takie losowe gadanie?

https://www.x-kom.pl/p/340539-notebook-laptop-156-dell-inspiron-7567-i5-7300hq-8g-1000-win10-gtx1050.html

4100zł to już wydaje mi się, że będzie za drogą opcją, bo nie wiem ile tak na prawdę uda mi się zarobić w tej Anglii, ani czy też chciałbym tyle przeznaczyć na laptop. Pewnie sam OS dołączony też sporo kosztuje, więc średnio mi ta opcja odpowiada :/

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Słyszałem też, że Lenovo ma słabą opinie, nie wiem z czego ona wynika, ani o co chodzi.

Sprzedają najwięcej aktualnie laptopów, a ze to w pełni chińska firma idzie masówka pełną parą i nie zwracają uwagi na kontrole jakości. Więc trafia się sporo bubli a serwis jest oblężony i nie daje rady.

Pewnie sam OS dołączony też sporo kosztuje, więc średnio mi ta opcja odpowiada :/

System zintegrowany przez producenta jest znacznie tańszy od oryginalnego systemu OEM który można kupić samodzielnie.

https://www.instalki.pl/aktualnosci/internet/25303-rekordowa-kara-piractwo-w-polsce.html

Na allegro to tylko pirata można kupić poniżej 400zł

Opublikowano

Bardzo mi się podoba, że do wszystkiego dorzucasz od razu linki :)

Ale chodzi o to, że jak OS jest dołączony to nie szkodzi, aż tak bardzo jak produkt będzie już w dobrej cenie/jakości, ponieważ posiadam 2 albo 3 klucze Win7 Home Premium, dlatego tutaj mogę zaoszczędzić wykorzystując je.

Czyli to w sumie rezygnując z rozwiązań lekkich i mobilnych na rzecz wydajności i optymalnej baterii to zostały mi opcje na Lenovo Ideapad 700-15 oraz GL62 7QF, z tym że one prawdopodobnie się szybko zestarzeją, tak (oraz dokupienie SSD)? Czy to wszystko co jest koło tej oferty?

Opublikowano

ponieważ posiadam 2 albo 3 klucze Win7 Home Premium, dlatego tutaj mogę zaoszczędzić wykorzystując je

Tylko puki jest jeszcze opcja zrobienia darmowej aktualizacji do 10-tki

Niestety mamy rok 2017 i modele od Kaby Lake posiadają wsparcie tylko dla Window 10 który jest już dojrzałym systemem. Więc np. sterowników do chipsetu nie dostaniesz.

Tańsze są Omeny 15 2017 oraz ASUS ROG Strix GL553VD ale nie radzę pojedynczy wentylator + nagrywarka, słabo takie połączenie wyszło.

Opublikowano

Dzięki! Tylko pozostało ostatnie pytanie - czy warto brać takiego laptopa za 3500zł? 

Może przy tym co ja chcę robić, to nie lepiej jest postawić na łowienie okazji używanych laptopów do 1000 złotych na cokolwiek ciekawego z olx / allegro, a reszte pieniędzy doinwestować w rozbudowę komputera? W końcu, jak sam napisałeś, w sumie jadę tylko na 2,5 miesiąca, a potem znowu będę miał dostęp do swojego komputera - wtedy laptop przyda mi się tylko na tej uczelni, a jeszcze nawet nie wiem czy dobry sprzęt będzie mi potrzebny w okienkach, by móc się zajmować uczelnią lub "zabijaniem czasu". Jakbyś Ty to widział?

Opublikowano

nie lepiej jest postawić na łowienie okazji używanych laptopów do 1000 złotych na cokolwiek ciekawego z olx / allegro, a reszte pieniędzy doinwestować w rozbudowę komputera?

Bez sensu, możesz kupić jakiś fajny model biznesowe ale to też nie za 1000zł bliżej 1700-2000zł za modele z 3-4 generacji Intel Core.

by móc się zajmować uczelnią lub "zabijaniem czasu"

Ja jestem zwolennikiem posiadania takiego ultrabooka ale inni wolą spędzać czas na browarze, jak kto woli ;) Za to nie jestem zwolennikiem hybryd (2w1) czy tabletów na Windows. No i jest przecież wirtualizacja możesz odpalić każdy system w VMware.

Opublikowano

HP Elitebooków 820 G1/G2/G3

HP ProBook 650 G1/G2

Dell Precision M4700

Dell E7240, E7250, E7270, E5250, E7440, E5440, E5450, E6440

Lenovo Thinkpad x260

Z matrycami FullHD

Lubię sobie zmieniać, ale osobiście to głównie biznesówki Leatitude EliteBooki + to wszystko co mi przyniosą z prośbą o reanimacje :D