Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Mężczyzna 26 lat, na firmę. Laptop ma służyć do nauki programowania, początków zabawy w Unity, internet, yt, sporadycznie filmy. 
2. Windows 10 na pokładzie (chociaż to się może zmienić jeśli przekonam się do Linuxa), na chwilę obecną z W10
3. Matryca 15,6 cala,
4. Dysk HDD 500GB + złącze M.2 na późniejszy montaż dysku SSD, ewentualnie opcja SSHD ale skłaniam się do pierwszego rozwiązania.
5.  Maksymalna kwota 3500 brutto, laptop nowy.
5b. Zakup w okolicach czerwca 2017
6. Skłaniam się do solidnego wykonania, miło gdyby był w stanie pracowań na akumulatorze min 4h i baterię dało się wyjąć.
7. Matryca matowa FHD, o dobrych parametrach. Wolałbym uniknąć matryc TN. Na chwilę obecną nie zamierzam pracowań na zewnętrznym monitorze ale to z biegiem lat może ulec zmianie.
8. Miejsce używanie 80% dom, 20% podróż. Wszystko w Polsce. 
9. Gry raczej nie, jeśli coś wchodziło by w grę to małowymagające tytuły np. Warcraft 3, Diablo 2, Hearthstone. (czas przeznaczone na gry >5%)
10. Unity, Visual Studio, IntelliJ IDEA. Sam nie wiem co jeszcze, to się okaże w przyszłości :)
11. Matowa matryca, podświetlana klawiatura - niekonieczna ale mile widziana. 
12. Stonowane kolory. Miło gdyby laptop był elegancki. Czarny / srebrny. 
13. 

- Dell Vostro 5568 (słaba matryca mnie sredecznie zniechęca, poza tym bomba)

- ASUS UX510UX

- Lenovo ThinkPad E560

14.

Opublikowano (edytowane)

baterię dało się wyjąć

Każdą sie da wyjąć (wymienić) ale oczywiscie większość jest zabudowana ale samo odłączenie nie ma większego sensu.

5b. Zakup w okolicach czerwca 2017

Jeszcze sporo może się zmienić przy ruchomej cenie dolara, lepiej napisz jeszcze za miesiąc lub półtora.

HP Omen 15 2016 z modeli konsumenckich (serie gamingowe) z procesorami 4 rdzeniowymi HQ.

Lenovo ThinkPad E560 jako model biznesowy jest z serii E czyli najniższej w ThinkPadach i prędzej dokładał bym do serii L/T dal lepszej konstrukcji obudowy.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Asus p4540, dołożysz trochę i będzie dobra matryca i wykonanie  oraz cisza. O ile nie boisz się dysku ssd montowanego fabrycznie bo nie wiadomo co tam wsadza,ciężko jest się tego dowiedzieć nawet, bo sklepy takie jak morele nie mają fizycznego kontaktu ze sprzętem by podać nr seryjne. 

Opublikowano (edytowane)

W obliczu tego wszystkiego korzystnie wypada HP Omen który poleciłeś, poczytam co i jak i możliwe że na niego padnie mój wybór. Chociaż do czerwca jeszcze trochę czasu jest.

W tym HP obawiam się jedynie jakości wykonania (tanich plastików itd)

Edytowane przez TronCienia
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, podbijam temat i dorzucam najświerzsze info 

planowany zakup: 10-15 maj

budżet 3700zł 

w grę wchodzę jeszcze laptopy z matrycą 17` ale mimo wszystko wolę 15,6

Obecnie rozważam 

https://www.x-kom.pl/p/341971-notebook-laptop-173-dell-inspiron-5767-i5-7200u-8gb-2751000-win10-r7-fhd.html

https://www.x-kom.pl/p/362859-notebook-laptop-156-dell-vostro-5568-i5-7200u-16gb-1201000-win10x-fhd.html

Pomożecie? A może coś całkiem innego? :)

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jeśli kupujesz dopiero w przyszłym miesiącu to może się załapiesz na VX5-591G nawet w podobnej cenie i to z IPSem i GTX 1050. Jest gruby i ciężki, ale ma mocną konstrukcję i jest chłodny nawet podczas grania. Skoro to ba być komputer bardziej stacjonarny to naprawdę te cztery rdzenie ci się naprawdę przydadzą i wystarczy na znacznie dłużej.

Opublikowano (edytowane)

Tak tak czerwiec :D 

Mam jeszcze pytanie, czy jest opcja by w sklepie przy zakupie (załóżmy x-kom) zmontowali mi od razu dysk SSD i na niego przerzucili system operacyjny a w późniejszym czasie dołożyli ramu? Osobiście nie podjąłbym się takich rzeczy, po prostu nie umiem. 

I kolejne pytanie, co wtedy z gwarancją? Czy taka ingerencja  w bebechy laptopa jakoś na nią wpływa czy mogę spać spokojnie? 

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Tak ale cała klapa serwisowa jest na jedną śrubkę, a dysk SSD M.2 też przykręca się tylko jedna, sam system można sklonować przy użyciu darmowych programów lub na czysto zainstalować. To biznesowy model bez problemu możesz ingerować o ile fizycznie nie uszkodzisz nie ma problemu.

Opublikowano (edytowane)

Dzieki wielki za cenne info :) 

Mam jeszcze pytnie o ten RAM. Myślisz, że cena poleci tak drastycznie w dół po wakacjach? 

Patrząc na model laptopa z 8GB a 16GB jest różnica cenowa 230zł. Stąd bardziej korzystne wydaje mi się branie wersji od razu z 16GB niż babraniem się później z dokładaniem kości. Co myślisz?

8GB - https://www.x-kom.pl/p/348616-notebook-laptop-156-dell-vostro-5568-i5-7200u-8gb-1000-win10x-fhd.html

16GB - https://www.x-kom.pl/p/348618-notebook-laptop-156-dell-vostro-5568-i5-7200u-16gb-1000-win10x-fhd.html

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Jako że ceny RAM i SSD ze względu na dostępność kości pamięci są mocno zawyżone, radzę dokupić większy dysk SSD bo po wakacjach mogą ceny RAM-u być znacznie tańsze.

Opublikowano (edytowane)

Cześć rozkmin ciąg dalszy ale już powoli zmierzam do końca. 

Co byście wybrali

Zestaw 1. 

https://www.x-kom.pl/p/344580-notebook-laptop-156-lenovo-thinkpad-edge-e570-i5-7200u-8gb-1000-win10p-fhd.html + Samsung Evo 850 250GB

Zestaw 2. 

https://www.x-kom.pl/p/348618-notebook-laptop-156-dell-vostro-5568-i5-7200u-16gb-1000-win10x-fhd.html + Samsung Evo 850 250GB

Edytowane przez FxJ