Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Laptop będzie użytkowany przede wszystkim w domu, do codziennej pracy oraz do grania w najnowsze tytuły, a także jako "konsola" - po podłączeniu do telewizora.

1.     Laptop dla mnie - dorosły 26lat, Nie mam możliwości wzięcia laptopa na fakturę.
2.     Win10 najlepiej box (nie jest to priorytet).
3.     17,3". Waga im mniejsza tym lepiej (nie jest to priorytet).
4.     HDD + SSD (dokupiony oddzielnie).
5.     Kwota orientacyjna - około 6000zł, kwota maksymalna 6500zł (z dyskiem SSD i Win10). Same laptopy, tylko nowe.

5b.   W przeciągu tygodnia (z powodu planowanych podwyżek cen laptopów w Q2).
6.     Priorytety: Wydajność>jakość konstrukcji>wygląd (Nie jestem wybitnym estetą, ale nie przemawiają do mnie wszystkie typowo "gamingowe" laptopy.). 
7.     minimum 1920x1080, IPS mat
8.     Głównie fotel (na podkładce/stoliku na nogi), biurko. Tylko w Polsce.
9.     Gry - moje minimum to wysokie ustawienia.

10.    Programy:

■ AutoCad (2D/3D), Adobe Photoshop, After Effects (wszystko hobbystycznie). 

11.    Wymagania specjalne: USB-C, matowa matryca, podświetlana klawiatura, dobre połączenie Wi-Fi (praca tylko na internecie bezprzewodowym). Ewentualnie chciałbym, żeby bateria była zewnętrzna (nie ufam tym wbudowanym do laptopa, nie tracą one wydajności przez ciągłe podłączenie do zasilania?).
12.    To będzie mój pierwszy laptop na poważnie. Patrząc na serwisy gwarancyjne najbardziej ciągnie mnie do della i acera, a później to już obojętne.
13.    Aktualnie rozpatrywane modele:

1050Ti: Acer VN7-793G

Bardzo ładny laptop, w testach wypada całkiem nieźle, jednak w xkomie będzie dopiero 21 kwietnia, nadal mało wiem o tym laptopie, boję się wysokich temperatur i martwi mnie ta wewnętrzna bateria. Ponadto zastanawiam się, czy 1050Ti wystarczy na kilka dobrych lat wysokich ustawień, czy lepiej dołożyć 20% i mieć o 50% bardziej wydajną 1060.

1060: ASUS ROG Strix GL502VM

Także bardzo ładny laptop, z lepszą kartą graficzną (ale droższy). Posiada jednak mniejszą matrycę - 15,6".

14.     Ogólnie waham się pomiędzy 1050Ti i 1060. Wydaje mi się, że dysponuję budżetem umożliwiającym zakup 1060, ale zaczynałem szukanie laptopów od 4000, a teraz nagle kwota urosła do prawie 7000. Zależy mi na płynnej grze w takie tytuły jak Wiedźmin, GTA V oraz Fifa i jakieś świeże bijatyki (po podłączeniu do telewizora). Do telewizora laptop będzie podłączany sporadycznie (~2 razy w miesiącu). Chciałbym, żeby laptop wystarczył na około 4 lata użytkowania, aczkolwiek nie muszę mieć wszystkich ustawień na ultra 4k... Ważne, żeby trzymał standard wysokich ustawień. Czy w związku z tym najlepiej wziąć Acera z 1050Ti?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

nie ufam tym wbudowanym do laptopa, nie tracą one wydajności przez ciągłe podłączenie do zasilania?

Tracą pojemność jak wszystkie ale przecież robi za UPS-a, można ją odłączyć od płyty głównej ale czy jest sens tak naprawdę? Nie.

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/64-dlaczego-nie-warto-wyciągać-odłączać-baterii-z-laptopa/

Ponadto zastanawiam się, czy 1050Ti wystarczy na kilka dobrych lat wysokich ustawień, czy lepiej dołożyć 20% i mieć o 50% bardziej wydajną 1060.

Zdecydowanie dołuż jeśli zamierzasz grać na wysokich a nie na średnich+

Acer VN7-593G i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1060 + SSD - 2,6kg

https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-V15-Nitro-BE-VN7-593G-7700HQ-GTX-1060-Laptop-Review.207344.0.html

MSI GT62VR 6RD Dominator z fabrycznym dyskiem SSD, ma tutaj spory plus w postaci grafiki wymiennej na złączu MXM i układu chłodzenia który radzi sobie nawet z mocniejszymi grafikami

https://www.notebookcheck.net/MSI-GT62VR-6RE-Dominator-Pro-Notebook-Review.171215.0.html (ta konstrukcja z mocniejszą grafiką)

nie muszę mieć wszystkich ustawień na ultra 4k

Do 4K to tylko SLI :)

• FxJ zmienił(a) tytuł na Laptop 15"-17" do użytku codziennego i gier ~6000zł