FxJ Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Cytuj 1. Jestem prawnikiem - potrzebuję sprzętu głównie do pracy. Jednak jestem z młodszej generacji i lubię sobie czasami na sprzęcie pograć w jakieś pierdoły i starocie vel klasyki czy też gry indi ze steam'a, do których wystarczy zapewne dobre, zintegrowane gpu od intela. Dodatkowo moja narzeczona lubi bawić się moim sprzętem, więc byłoby świetnie gdyby miał dobrą matrycę i ekran FHD (oglądanie filmów/przeglądanie web). 2. Bez różnicy (mam aktualnie kupionego w7), ale i na 10 mogę pracować. Byłoby miło gdyby był zawarty w zestawie z laptopem, ale nie jest to dla mnie deal breaker. 3. Minimum 13! 4. SSD koniecznie (ewentualnie jakiś zwykły 7200 - nic poniżej). 5. Około 4 tysięcy (jeżeli można kupić coś taniej, a przy tym stosunek jakość/cena jest na dobrym poziomie to również proszę o takie propozycje modeli). Kwota uwzględnia sam sprzęt (bez akcesoriów). 5b. 1-3 miesiące 6. Jakość wykonania powinna iść w parze z ceną sprzętu. Czas pracy na baterii jest dla mnie ważny (minimum 6 godzin). Słowem aby wyglądał stylowo, a przy tym był dość wytrzymały i praktyczny. 7. FHD i wzwyż (chociaż rozważam Air'a z mniejsza rozdzielczością). Matowa/błyszcząca - w sumie obojętnie mi to :) Matowa jest praktyczniejsza, ale nie każdy ją poleca z tego co widzę. 8. Miejsce pracy + dom, fajnie gdyby był lekki i mógłbym go zabrać do łóżka by coś obejrzeć z narzeczoną przed snem. 9. Gry? Patrz punkt 1. Ogólnie niskie/średnie mam wymagania w tym segmencie. 10. Czasem zdarzy mi się praca Vegasie Pro 11 czy Adobe:AE (wolałbym aby sprzęt miał minimum te 8gb ramu i przynajmniej i3/5) 11. Nie mam w sumie żadnych konkretnych :) 12. Myślałem o Macu, ale nie jestem "za pan brat" z system apple ;/ Zresztą z tego co czytam w cenie Air'a mogę mieć lepszego zenbooka. 13. Air, Zenbook 14. Dzięki za chęć pomocy :) Cytuj
FxJ Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Cytuj Matowa jest praktyczniejsza, ale nie każdy ją poleca z tego co widzę. Matryce w laptopach - jaką wybrać do grafiki a jaką do grania? Nie myl typu matrycy z typem powłoki Dell Vostro 5568 i5-7200U/8GB/256+1000/10Pro FHD - od strony zawodowej najlepiej kupować model biznesowy ze względu na serwis DND/NBD (na miejscu) 3 letni nawet przy zakupie na formę, czytnik linii papilarnych (w razie kradzieży). Plus nagrywarka na USB bo to na pewno nadal niezbędne w tym zawodzie. Z dyskiem SSD na system i HDD na dane - w systemie warto ustalić wyłączenie HDD po 1-2 minutach nie aktywności. Asus ma takową w modelach AsusPro pod nazwą OnSite. Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD/Win10X FHD Lenovo ThinkPad L570 i5-7200U/8GB/256SSD/Win10X FHD TninkPady mają matryce IPS ale mają zwykłą gwarancje w standardzie ale można u nich dokupić rozszerzenie i zmianę typu (kwestia pakietu), co prawda serwis maja inny niż modele konsumenckie dużo szybszy ale zawsze. ASUS ZenBook UX410UA i5-7200U/16GB/256SSD/Win10 ASUS ZenBook UX410UA i7-7500U/8GB/256SSD/Win10 ZenBooki to typowe modele konsumenckie z nastawieniem na wygląd i matryce, klawiatura nie za specjalna nieco miękka i bywają dosyć głośne przy większym obciążeniu (niewielkie otwory wentylacyjne skierowane na matryce). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi