Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Skłaniam się do kupna laptopa, ale przed samym szukaniem konkretnych modeli, które mnie zadowalają chciałbym otrzymać odpowiedź na pare pytań, które są dosyć podstawowe, ale jak chodzi o rzeczy sprzętowe to niestety moja wiedza jest znikoma. Szukam laptopa, dla studenta,  13-14", minimum 8GB RAM'u, BEZ systemu,który wytrzymałby więcej niż 2 godziny na baterii (najlepiej 3-4h), najlepiej z matową matrycą i będzie działać pod jakąś dystrybucją Linuxa (Mint 18 albo jakiegos Archa wrzuce, ale nie wykluczone, że będzie dualboot z jakimś Windowsem).

1.Aktualnie korzystam z laptopa Lenovo i czesto podczas pisania z wlączonym touchpadem "zahaczam"  o niego, co skutkuje irytacją i częstym używaniem skrótu klawiszowe Ctrl+Z. Czy są touchpady/laptopy, w których takie cos by nie występowało? NIe wiem czy chodzi tu o to, aby touchpad interpretował czy dotyk był celowy czy też nie albo po prostu o usytułowanie touchpada. A może to ja po prostu w zły sposób na laptopie pisze?

2. Jak to jest z tym dyskiem SSD? Mam w starym laptopie HyperX'a Savage i zastanawiam się co powininem z nim zrobić. Kupić nowego laptopa z HDD i przepiąć sobie dysk, czy np. kupić nowego z jakimś szybkim SSD pod M.2 ? Czy fabrycznie do tych laptopów dodawane są porządne/szybkie dyski SSD czy są to "szroty", które jedynie w nazwie mają SSD, żeby laptop był atracyjniejszy dla potencjalnego kupca? Czy różnica jest odczuwalna między dyskiem pod M.2, a SATA?

3.Chodzi mi przede wszystkim o jakiegos laptopa lekkiego, cienkiego, głównie do programowania, filmów, internetu. Zdaje sobie, że nie da się wymagać wszystkiego, ale można dostać takiego laptopa, na którym dałoby się od czasu do czasu zagrać w jakąś gierke typu League of Legends albo Hearthstone/Diablo ? Oczywiście na detalach. Nie poszukuje laptopa do grania i jeżeli będe musiał wybrać między możliwością grania, a rozmiarem,wagą i długością pracy na baterii to oczywiście wybiore to drugie, ale wolałem sie dowiedzieć czy takie cos jest możliwe. Czy ewentualnie do takich gier wystarczy jakas lepsza zintegrowana karta ( czy w ogóle w laptopach są takie karty) czy konieczna jest już jakas dedykowana?

4. Chyba najważniejsza kwestia, czyli cena. Nie mam zielonego pojęcia ile na takie laptopa powininem wydać.Z laptopa korzystam cały czas i to raczej sie nie zmieni, bo pracuje przyszłość w branży IT. Ile powininem wydać, aby dostać porządnego laptopa, który jest stosunkowo nowy, ale nie musi być najnowszy. Czy 3-3.5k PLN wystarczy?

Z góry dziękuje za poświęcony czas i pozdrawiam :) .

Opublikowano

Na poczatku chce przeprosic, ze zamiast edycji postu wrzucam odpowiedź na niego, przez ostatnie 2 minuty szukalem mozliwosci edycji i nie znlazlem.

Co do ceny podjąłem decyzje, że więcej niż 3500 zł nie che wydać. C do karty graficznej. Raczej wolalbym laptopa biurowego, tzn. cienkiego, lekkiego, który tak z 4-5h wytrzyma na baterii. Zastanawiam się czy majac takeigo laptopa, w takim przedziale cenowym bede wstanie zagrac np. w League of Legends (lub gre o podobnych wymaganiach sprzetowych) posiadajac jedynie karte zintegrowaną (bo wydaje mi sie, ze laptopów takiego typu, które mnie interesują raczej nie ładują dedykowanych kart). 

Rozdzielczość minimum HD/FHD. Kiedy najlepiej takiego laptopa kupić? Aktualnie mam na czym pracować, tak więc nie śpieszy mi się. Lepiej poczekać np. do lipca/sierpnia, czy moze lepiej poczekać do września/października?

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie korzystam z laptopa Lenovo

A konkretnie to którym?

HyperX Savage - ten model? Jeśli tak to trochę przepłaciłeś bo to to samo co Goodram Iridium Pro o 100zł tańszy bez dodatków.

Kupić nowego laptopa z HDD i przepiąć sobie dysk, czy np. kupić nowego z jakimś szybkim SSD pod M.2 ?

Jeśli kupujesz ultrabooka to te zazwyczaj są z dyskami SSD fabrycznymi aktualnie, niemal wszystkie. Zależy od modelu niektóre mają tylko slot SATA 2,5" inne tylko M.2.

na którym dałoby się od czasu do czasu zagrać w jakąś gierke typu League of Legends albo Hearthstone/Diablo 

W te na grafice zintegrowanej można grać bez problemu.

Jeśli masz problem z touchpadem przydał by ci się model wypatrzony w TrackPoint nie wiem czy pisałeś już kiedyś na jakimś modelu biznesowym w ten sposób?

Lenovo ThinkPad E470 i5-7200U/16GB/256 GF940MX FHD - tańszy z dedykowaną grafiką

Lenovo ThinkPad L470 i5-7200U/8GB/256SSD FHD - wyższy model bez dedykowanej

Z biznesowych można nawet dostać z procesorami HQ

Dell Latitude 5480 z 4 rdzeniowym i5-7440HQ

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odpowiedź!

27 minut temu, FxJ napisał:

A konkretnie to którym?

Korzystam z Lenovo Y510p, kupilem jak bylem mlodszy, nie podeszło mi za bardzo wykonanie i dochodze do wniosku, że laptop gamingowy nie jest dla mnie, skoro gram jedynie pare godzin tygodniowo w "Lol'a". 

HyperX Savage - ten model? Jeśli tak to trochę przepłaciłeś bo to to samo co Goodram Iridium Pro o 100zł tańszy bez dodatków.

Tak ten, kompletnie nie pamietam ile zapłaciłem, ale zdecydowalem się na ten dysk, bo miałem okazje dorwać go troszkę taniej, wiec raczej różnica między nim, a Goodram'em była mała (o ile w ogóle była).

Jeśli kupujesz ultrabooka to te zazwyczaj są z dyskami SSD fabrycznymi aktualnie, niemal wszystkie. Zależy od modelu niektóre mają tylko slot SATA 2,5" inne tylko M.2.

A są to dobre SSD? Spotkałem się z opinią, że lepiej kupić lapka z HDD i dokupić porządnego SSD, jest w tym chociaż odrobina prawdy?

Jeśli masz problem z touchpadem przydał by ci się model wypatrzony w TrackPoint nie wiem czy pisałeś już kiedyś na jakimś modelu biznesowym w ten sposób?

Zastanawiam się własnie czy mam ten problem czy nie. Zastanawiam się jak np. ludzie korzystają z MacBook'ów, skoro tam te touchpady są ogormne... Musze chyba poużywać jakiegos innego laptopa i zobaczyć czy tam ten mój problem, będzie występował. Możliwe, że będzie ok, bo niestety touchpad w moim y510p jest TRAGICZNY.

Skoro w jakiegos Lol'a/hearthstone'a bede mógł spokojnie grac na zintegrowanej, to chyba nie ma sensu zebym kupywał laptopa z dedykowaną kartą. 

Jeżeli korzystasz aktualnei z jakiegos laptopa, masz też podobny problem jak chodzi o touchpada, czy tylko ja przez takiego cos przechodze :D ?

Jak wyglada sytuacja z czekaniem, warto poczekac do lipca/sierpnia? Tzn. chodzi mi o to, ze czasami są jakies konferencje, gdzie firmy przezentują nowe modele, co skutkuje spadkami cen staszych modelów itd. Jak chodzi o Lenovo ThinkPad L470, jak wyglada sytuacja z wykonaniem? A jest cos wartego uwagi, prócz Lenovo?

EDIT.

Szukałem jakis postów o różnicach między serią E i L ThinkPadów i ludzie mocno sugeruja, żeby trzymac się z daleka od serii E, wiec chyba faktycznie lepiej już tego z zintegrowaną kartą brać :).

Edytowane przez jakubby
Opublikowano

A są to dobre SSD? Spotkałem się z opinią, że lepiej kupić lapka z HDD i dokupić porządnego SSD, jest w tym chociaż odrobina prawdy?

https://www.nieidealny.pl/forum/topic/2-dlaczego-warto-kupować-dyski-ssd-do-laptopów-samodzielnie/

Tak ale tyczy się to gamingowych i dysków SSD dokładanych przez sklepy (najtańsze modele).

Zastanawiam się jak np. ludzie korzystają z MacBook'ów, skoro tam te touchpady są ogormne...

Tak są bardzo precyzyjne i inaczej działają

https://youtu.be/jb7p3VkQCOo

W kwestii touchpadów zobacz sobie ten film tutaj jest dobrze zobrazowane przez Louisa jak używać

Jak wyglada sytuacja z czekaniem, warto poczekac do lipca/sierpnia? Tzn. chodzi mi o to, ze czasami są jakies konferencje, gdzie firmy przezentują nowe modele, co skutkuje spadkami cen staszych modelów itd.

Targi CES były 5-8 Stycznia a nowe modele się pojawiały przez luty-marzec, czy coś nowego przed wakacjami sie pojawi na pewno ale tu nie będzie żadnej rewelacji nowe Delle na pewno ale będą droższe od ThinkPadów a na pewno mogą jeszcze zdrożeć.

Kilka tematów temu pisałem o E i L 470 to poszukaj, serie Edgee to sprzęt pod małe i średnie przedsiębiorstwa, bardziej na cenę niż na jakość nastawione, w przeciwieństwie do L i T.

Opublikowano

Dzieki za kolejną odpowiedź. Na podanym przez ciebie filmiku Louis dosyć wyrażnie tłumaczy co i jak, wiec dobrze ze z tego co widze te Lenovo serii L mają starą budowe touchpada/trackpada. Skoro Delle droższe to niestety odpadają, a co jeśli chodzi o Acer'y, Assusy? Warto czegos szukac, czy zawsze będą wychodzić blado na tle Lenovo? Pytam bo dosyc drogi ten Thinkpad, celowałem bardziej w 3400 niż 3600, ale skoro nie ma nic lepszego w tym przedziale cenowym to chyba jednak nie mam wyboru :) .

Opublikowano (edytowane)

Acer mają serie TravelMate ale nie są tak popularne u nas, a od Tajwańczyków biznesowe to AsusyPro ale na tą chwilę są z matrycami TN.

Na pewno większość modeli jest z systemem z biznesowych, więc w twoim przypadku to jego brak jest na plus.

Jak byś o jakiś konkretny chciał spytać to napisz model lub podaj link.

Edytowane przez FxJ