FxJ Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Cytuj Witam potrzebuje małej pomocy . Posiadam laptopa Asus x540Lhttps://www.x-kom.pl/p/281637-notebook-laptop-156-asus-r540la-xx020t-i3-4005u-4gb-1tb-dvd-rw-win10.html I od razu musze powiedzieć ze chodzi strasznie ;) Podjąłem decyzje o zakupie dysku SSD coś w okolicach 240 gb mam na okuhttps://allegro.pl/dysk-ssd-240gb-goodram-iridium-pro-2-5-sata-iii-i6448747493.html czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym ? i druga część pytania.To mój pierwszy laptop zawsze siedziałem całe życie na centrum dowodzenia ;) (komp stacjonarny ) i w nim nie było problemu wymienić dysk,karte itd ale w lapku jeszcze tego nie robiłem w tym Asusie odkrecam śrubki na dole i już mam dysk czy musze jeszcze klawiature wyciągnąć ? Kurcze moze ponumeruje te pytania bo tego troche jest ;) 1. To było o wybór dysku 2.O montaż dysku 3.Czy coś muszę dokupić aby dysk podłączyć czy np. kabelek jest w zestawie 4.Czy ten dysk bedzie z pełną predkością chodził przy tym laptopie. 5.Skoro nie mam plomb a jest na gwarancji laptop to spokojnie moge w niego ingerować ? bez utraty gwarancji 6.I tu chyba najważniejsze pytanie windowsa 10 mam na dysku który byl podczas zakupu.Jak moge przegrać lub sklonować ten dysk ? Jakiś specjalny kabel kupic ? I zrobić klona jakimś programem ? Sorry za tyle pytań ale wole zapytać przed a nie w trakcie jak już kupie dysk :) Cytuj
FxJ Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Cytuj czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym ? Samsung EVO 850 250GB ale ten Goodram jest naprawdę niezły. Cytuj w tym Asusie odkrecam śrubki na dole i już mam dysk czy musze jeszcze klawiature wyciągnąć ? https://youtu.be/DfbSqXKfgrk Nie ma w tych łatwego dostępu, mniej więcej tak jak na tym filmie. Cytuj 3.Czy coś muszę dokupić aby dysk podłączyć czy np. kabelek jest w zestawie Obudowę USB na wyjęty dysk 2,5" HDD lub HDD Caddy jeśli chcesz wyjąć nagrywarkę 4. Tu się liczą IOPS-y a nie transfer liniowy to nie HDD 5. https://www.facebook.com/ASUS.Polska/ - warto spytać każdy model ma inaczej, też by mieć podkładkę. 6. Klonowanie programem zdecydowanie 1 Cytuj
Batata Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Co do odp nr 3 Obudowa Dysku może być ten ? I teraz mam jeszcze pytanie odnośnie pytania nr 6.Robię klon mam rozumieć że obraz instalki również przechodzi ?A w pozniejszym czasie chce zrobić format partycji gdzie jest windows i bez problemu to zrobię a potem zainstaluje tego windowsa który gdzieś tam będzie ukryty na dysku SSD tak jak miało to miejsce w poprzednim dysku który był w zestawie ? Fakt zmiany dysku muszę zgłosić MS ? Cytuj
FxJ Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Ja bym na USB 2.0 nie kupował, ogranicza wydajność transferu mocno ;) To jak z kopiowaniem pliki - będzie w obu miejscach taki sam. Nie musisz nic zgłaszać ważna jest licencja a ta jest w biosie laptopa. 1 Cytuj
Batata Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 A wiec tak dzwoniłem do serwisu Asus Polska podałem model i po chwili Pan powiedział mi ze aby się dostać do dysku muszę odkręcić z tyłu wyciągnąć klawiaturę i "płyte" a np. na danych komponentach sa plomby i to juz naruszy gwarancje producenta ? Na filmiku widać ze płyty nie bede ruszał wiec o co chodzi ? Zadzwoniłem również na infolinie sklepu w którym kupiłem i popatrzyli do karty gwar.Asusa (nie podawałem modelu) i w niej był zapisek ze modyfikowanie naprawiania sprzetu nie przez autoryzowany serwis skutkuje utrata gwarancji . Wiec ktoś pomoże ? co z tym fantem zrobić ? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Możesz poprosić w sklepie o zamontowanie oni mają uprawnienia i mogą wystawić dokument że ingerowali pracownicy sklepu. Niestety nie wszystkie pozwalają na samodzielną ingerencję. 1 Cytuj
Batata Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Godzinę temu, FxJ napisał: Możesz poprosić w sklepie o zamontowanie oni mają uprawnienia i mogą wystawić dokument że ingerowali pracownicy sklepu. Niestety nie wszystkie pozwalają na samodzielną ingerencję. Tylko to sklep Euro RTV i tam pewnie takiej opcji nie ma.Czyli przekreśla to samodzielny montaż bo zostaną ślady i gwarancja pójdzie do śmieci ? Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Jak nie zapytasz to się nie nie dowiesz, niektóre sklepy to robią i mają uprawnienia. 1 Cytuj
Batata Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 30 minut temu, FxJ napisał: Jak nie zapytasz to się nie nie dowiesz, niektóre sklepy to robią i mają uprawnienia. Dzwonilem i nie prowadzą takich usług .Czyli odpada wymiana ? Powiedz mi istnieje coś takiego jak plomby na danych częściach płyta itd ? Pytam o to co mi mowil konsultant na infolinii asusa Cytuj
FxJ Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 Zadzwoń jeszcze di innych sklepów komputerowych, nie marketów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi