Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam potrzebuje małej pomocy . Posiadam laptopa Asus x540L
https://www.x-kom.pl/p/281637-notebook-laptop-156-asus-r540la-xx020t-i3-4005u-4gb-1tb-dvd-rw-win10.html

I od razu musze powiedzieć ze chodzi strasznie ;) Podjąłem decyzje o
zakupie dysku SSD coś w okolicach 240 gb mam na oku
https://allegro.pl/dysk-ssd-240gb-goodram-iridium-pro-2-5-sata-iii-i6448747493.html
 czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym ?

i druga część pytania.To mój pierwszy laptop zawsze siedziałem całe życie
na centrum dowodzenia ;) (komp stacjonarny ) i w nim nie było problemu
wymienić dysk,karte itd ale w lapku jeszcze tego nie robiłem w tym Asusie
odkrecam śrubki na dole i już mam dysk czy musze jeszcze klawiature
wyciągnąć ?

Kurcze moze ponumeruje te pytania bo tego troche jest ;)

1. To było o wybór dysku
2.O montaż dysku
3.Czy coś muszę dokupić aby dysk podłączyć czy np. kabelek jest w zestawie
4.Czy ten dysk bedzie z pełną predkością chodził przy tym laptopie.
5.Skoro nie mam plomb a jest na gwarancji laptop to spokojnie moge w niego
ingerować ? bez utraty gwarancji
6.I tu chyba najważniejsze pytanie windowsa 10 mam na dysku który byl
podczas zakupu.Jak moge przegrać lub sklonować ten dysk ? Jakiś specjalny
kabel kupic ? I zrobić klona jakimś programem ?

Sorry za tyle pytań ale wole zapytać przed a nie w trakcie jak już kupie
dysk :)

Opublikowano

czy jest coś lepszego w tym przedziale cenowym ?

Samsung EVO 850 250GB ale ten Goodram jest naprawdę niezły.

w tym Asusie odkrecam śrubki na dole i już mam dysk czy musze jeszcze klawiature wyciągnąć ?

https://youtu.be/DfbSqXKfgrk

Nie ma w tych łatwego dostępu, mniej więcej tak jak na tym filmie.

3.Czy coś muszę dokupić aby dysk podłączyć czy np. kabelek jest w zestawie

Obudowę USB na wyjęty dysk 2,5" HDD lub HDD Caddy jeśli chcesz wyjąć nagrywarkę

4. Tu się liczą IOPS-y a nie transfer liniowy to nie HDD

5. https://www.facebook.com/ASUS.Polska/ - warto spytać każdy model ma inaczej, też by mieć podkładkę.

6. Klonowanie programem zdecydowanie

• reaction_title_1 1
Opublikowano

Co do odp nr 3 Obudowa Dysku może być ten ?

I teraz mam jeszcze pytanie odnośnie pytania nr 6.Robię klon mam rozumieć że obraz instalki również przechodzi ?A w pozniejszym czasie chce zrobić format partycji gdzie jest windows i bez problemu to zrobię a potem zainstaluje tego windowsa który gdzieś tam będzie ukryty na dysku SSD tak jak miało to miejsce w poprzednim dysku który był w zestawie ? Fakt zmiany dysku muszę zgłosić MS ?

Opublikowano

Ja bym na USB 2.0 nie kupował, ogranicza wydajność transferu mocno ;)

To jak z kopiowaniem pliki - będzie w obu miejscach taki sam. Nie musisz nic zgłaszać ważna jest licencja a ta jest w biosie laptopa.

• reaction_title_1 1
Opublikowano

A wiec tak dzwoniłem do serwisu Asus Polska podałem model i po chwili Pan powiedział mi ze aby się dostać do dysku muszę odkręcić z tyłu wyciągnąć klawiaturę i "płyte" a np. na danych komponentach sa plomby i to juz naruszy gwarancje producenta ? Na filmiku widać ze płyty nie bede ruszał wiec o co chodzi ?

Zadzwoniłem również na infolinie sklepu w którym kupiłem i popatrzyli do karty gwar.Asusa (nie podawałem modelu) i w niej był zapisek ze modyfikowanie naprawiania sprzetu nie przez autoryzowany serwis skutkuje utrata gwarancji .

Wiec ktoś pomoże ? co z tym fantem zrobić ?

Opublikowano

Możesz poprosić w sklepie o zamontowanie oni mają uprawnienia i mogą wystawić dokument że ingerowali pracownicy sklepu. Niestety nie wszystkie pozwalają na samodzielną ingerencję.

• reaction_title_1 1
Opublikowano
Godzinę temu, FxJ napisał:

Możesz poprosić w sklepie o zamontowanie oni mają uprawnienia i mogą wystawić dokument że ingerowali pracownicy sklepu. Niestety nie wszystkie pozwalają na samodzielną ingerencję.

Tylko to sklep Euro RTV i tam pewnie takiej opcji nie ma.Czyli przekreśla to samodzielny montaż bo zostaną ślady i gwarancja pójdzie do śmieci ?

Opublikowano
30 minut temu, FxJ napisał:

Jak nie zapytasz to się nie nie dowiesz, niektóre sklepy to robią i mają uprawnienia.

Dzwonilem i nie prowadzą takich usług .Czyli odpada wymiana ? Powiedz mi istnieje coś takiego jak plomby na danych częściach płyta itd ? Pytam o to co mi mowil konsultant na infolinii asusa