Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, przymierzam się do kupna laptopa. Służyłby mi on do komfortowej pracy na codzień, ale także do grania w gierki od czasu do czasu :)

1. Uczeń/student 19 lat
2. Fajnie jakby był, ale jak nie będzie to też to zniosę
3. 15,6 
4. HDD + SSD M.2
5. Do 4000-4300 zł
6. Jakość wykonania jest dla mnie ważna
7. 1920x1080 matowa
8. Głównie dom
9. Od niskich do wysokich wymagań, w miarę komfortowo, bezproblemowo
13. Acer Aspire VX5, Lenovo Legion Y520-15
14. Chciałbym aby ten laptop wystarczył mi na kilka następnych lat

Opublikowano (edytowane)

VX5-591G jednak jest dość dobrze oceniany nie wliczając specyficznego wyglądu i też serwis Acera w PL jest w przeciwieństwie do lenovo dobrze oceniany.

Plus dobrać do niego dobry dysk SSD M.2 (PCIe NVMe) pod system/sterowniki i programy.

https://www.purepc.pl/notebooki/geforce_gtx_1050_w_laptopie_daje_rade_test_wplywu_detali_na_wydajnosc

W kwestii wydajności w grach przeczytaj ten artykuł.

Z takich lepszych to MSI GE62 7RD ale są odpowiednio droższe i trochę głośne.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

No ten Acer mnie coraz bardziej przekonuje, a sam wygląd jest w miarę ok. Dosyć ciekawy i podobno w miarę fajnie wykonany. Lenovo nie skreślam, ale i tak z tego co przeczytałem z twojego tematu to trzeba poczekać na premierę bodajże w 2 tygodniu kwietnia. Coś jeszcze w tym przedziale cenowym poleciłbyś, czy to są najlepsze propozycje ? Ten MSI fajny, ale za drogi :P 

Opublikowano

Wiem ze trochę jednak dotarło wcześniej do Polski więc Y520 w pewnej ograniczonej ilości jest na rynku dostępna.

MSI-ki zwykle mają 2GB VRAM a to za mało trochę, Asus też nawalił moim zdaniem z pojedynczym wentylatorem + nagrywarka.

Opublikowano (edytowane)

A według Ciebie jak wypada pojedynek między tym Acer'em VX5 vs Lenovo Y520 ? Co byś wybrał ?

I jeszcze zauważyłem w rankingu Dell'a Inspiron 7567, który też wygląda spoko.

Edytowane przez Mroczekk
Opublikowano (edytowane)

Dell Inspiron 7567 bo używał bym w domu dodatkowego monitora albo nawet wymienił matrycę na IPS-a jeśli bym miał potrzebę ?

Chyba czekał bym na nową partie Acerów bo jednak Y520 jest bardziej plastikowy od Y700

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Nie wiadomo i nie podadzą na ten temat żadnych informacji, jedynie w testach porównawczych może wyjść jeśli ktoś zrobi. Zwykle jeśli jakieś problemy wyszły w serwisie to starają się je poprawić, czasem są zmiany co do modelu RAM, HDD itp.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@FxJ hej teraz przeglądając za sprzętem natknąłem się na promocję na Vx5 w media markt. https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-aspire-vx-15-vx5-591-58tc Cenowo wychodzi fajnie, bo 3800zł. Tak narazie tylko z dystansem na to patrzę, ale w sumie za cenę obniżki dokupić mogę ssd sobie :D Napisz co myślisz proszę.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano

Wątpię wszystkie z 1050 są nowe jeszcze, ale do tego potrzebny jest kod producenta np. NH.GM2EP.002 żeby coś więcej się dowiedzieć, w każdym razie markety zwykle maja nieco inną wersje. Często np. niektóre modele Acera są bez podświetlanej klawiatury w marketach ale tutaj podali że jest, o ile jest z Polskiej dystrybucji z PL klawiaturą powinno być ok, ale mogą mieć inną konfiguracje np. RAM/dysk niż w zwykłych sklepach. Zawsze możesz dokupić rozszerzenie gwarancji u Acera do 3 lat i jest na to 6-12 miesięcy od zakupu ale co do konkretów napisz na FanPage Acera na FB.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@FxJ Znowu wzawiam temat :D Aktualnie cena VX5 w media markt to 3999 pln + rabat -300zł. Więc cena atrakcyjna i może pokuszę się na niego w końcu. Kod producenta jest jak na stronie Acera (w załączniku zdjęcie). Wszystko git, tylko te dziwne TC w nazwie, Laptop ACER Aspire VX 15 VX5-591-58TC :P Co oznacza, bo powiem szczerze nigdzie indziej tego nie widziałem.

18697819_1127823093990354_1221759181_o.jpg

Opublikowano

@FxJ Ale w sumie na stronie Acera tez jest pełna nazwa z dopskiem TC. Chyba legit c'nie ? I podobno wersje z i5+1050 mają inną matryce niż te z 1050Ti i efekt bleedingu jest tu mniejszy, albo wcale go nie ma, prawda ?