Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od 1.5 tyg. posiadam tego Asusa. Do niego dokupiłem dysk ssd Goodram 120gb wystarczy 500 mam w kieszeni zewnętrznej na dane w sam raz. Laptop ma 8gb ram, a na ssd zainstalowany jest Windows 10. Wszystko chodzi płynnie, a bateria w laptopie trzyma bardzo długo nawet do 8 godz. z czego jestem bardzo zadowolony.

Wszystko byłoby fajnie, ale niestety dzisiaj trafiła mi się niemiła niespodzianka. Podczas używania laptopa chciałem odpalić film w 4k na yt. Po wybraniu jakości 4k film zaczął się buforować po czym system się zawiesił i przestał reagować. Dopiero po ponownym uruchomieniu laptopa wszystko było dobrze i film w 4k uruchomił się normalnie. Dodam tylko, że podczas odtwarzania systemu i zacięcia systemu laptop działał na baterii w trybie oszczędzania energii. Funkcja ta aktywuje się zawsze wtedy kiedy poziom baterii spadnie poniżej 20%. 

Czy sytuacja opisana powyżej może świadczyć, że zaczyna dziać się coś złego z systemem czy dyskiem? Czy po prostu zawieszenie systemu było przypadkiem lub spowodowane włączonym trybem oszczędzania energii?

Dodam, że teraz wszystko działa jak należy nie ma żadnych problemów i filmy w 4k się otwierają normalnie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Rozumiem, że chodzi o aktualizację sterownika Intel hd graphic?

Jak sprawdzić logi w 10? 

Opublikowano

Mam jeszcze pytanko dotyczące dysku, którego używam w kieszeni. Chciałem używać go jako dysku do VirtualBox, żeby nie zaśmiecać zbędnie ssd. Wszystko ładnie pięknie chodzi VirtualBox tworzy na nim dysk pod Ubuntu. Niestety przy próbie instalacji na nim ubuntu wyskakuje komunikat, króry informuje o tym, że system plików na dysku obsługuje max 4gb. Oczywiście instalacja Ubuntu nie dobiega końca ponieważ system nie jest w stanie skopiować wszystkich plików. 

Co zrobić, aby wyeliminować ten problem i żeby wszystko działało niezależnie od tego czy ma 4gb, czy też 10 itd.? 

Opublikowano (edytowane)

Wolałbym trzymać Ubuntu na przenośnym dysku ze względu na to, że będę go używał do testu i nie chcę, żeby niepotrzebnie na ssd zajmował miejsce.

Czyli wystarczy, że wybiorę polecenie ,,formatuj" i w oknie system plików pozostawię ,,NTFS domyślnie"?  Nie będzie po takiej zmianie problemu z widocznością dysku w systemie oraz jego działaniem? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziękuję za pomoc. 

Zmieniłem z FAT32 na NTFS i wszystko śmiga jak należy. 

Pozdrawiam.