Gość Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 Witam serdecznie. Planuję zakup laptopa do użytku domowego. Oto moje wymagania według ankiety: 1. Dla studenta 2. Z systemem 3. 15,6" 4. SSD w obudowie na system + HDD na dane. Zakup własnego SSD jak najbardziej wchodzi w grę. 5. Maksymalna kwota jaką chciałbym wydać to 2500zł. Tylko nowe modele. 5b. W ciągu najbliższych 2 miesięcy 6. Chciałbym, aby laptop był dobrze wykonany. 7. Typ matrycy: matowa. 8. Głównie biurko 9. - 10. VirtualBox, antywirus, pakiet Office 11. Opcjonalnie podświetlana klawiatura, ale to nie jest wymagane. 12. Obecnie posiadam laptopa Samsung np-300e5c-s01pl. Raczej nie chciałbym nic z Acera. Proszę o propozycję jaki laptop w tej cenie wybrać? Pozdrawiam A Cytuj
FxJ Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2017 HP ProBook 450 G3 i5-6200U/8GB/500GB/W7P+W10P FHDHP ProBook 450 G3 i5-6200U/8GB/1TB/Win7P+Win10P FHD Biznesowe ProBooki mogły by sie sprawdzić, jako jedne z niewielu maja slot M.2 już, z minusów niezbyt pojemna bateria, brak USB-C i tylko rok gwarancji producenta pozostały rok w gestii rękojmi sklepu.https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-HP-ProBook-450-G3.163742.0.html Tu masz recenzję, z plusów jeszcze że ma dwa gniazda na RAM czyli jest opcja rozbudowy do 16GB. W reszcie modeli tylko opcja z HDD Caddy poza Acerami F5 i E5. Cytuj
Gość Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Hp fajny ten laptop, ale za cenę 2600zł rok gwarancji to dla modeli biznesowych bardzo mało jakoś nie wzbudza to mojego zaufania. A co sądzisz o tym Delu: https://www.x-kom.pl/p/337711-notebook-laptop-156-dell-vostro-3568-i3-6100u-8gb-500-win10x.html Jakaś duża różnica pomiędzy nimi jest oprócz tego że Dell ma 3 lata gwarancji i trochę słabszą rozdzielczość niż Hp? Edytowane 2 Marca 2017 przez Gość Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Cytuj rok gwarancji to dla modeli biznesowych bardzo mało jakoś nie wzbudza to mojego zaufania Oczywiście można u nich wykupić przedłużenie do 2/3 lat To najostrzejszy i najtańszy model biznesowy a raczej biurowy Della, niewielkiej pojemności bateria, też brak slotu M.2 na dyski SSD jest tylko opcja z HDD Caddy. Te Asusy mają dwukrotnie bardziej pojemne baterieASUS P2540UA-XO0024T i3-7100U/4GB/240SSD/DVD/Win10 | 8GB - biznesowe z fabrycznymi dyskami SSDASUS R558UA-DM966T i5-7200U/4GB/1TB/DVD/Win10 | 8GB - konsumenckie z i5 i FullHD Samsung NP300E5C-S01PL (seria 3) miałeś dość mocny procesor i5.https://www.notebookcheck.pl/Ranking-procesorow-mobilnych-w-laptopach.4344.0.html I procesor i3 nawet siódmej generacji będzie trochę słabszy od z twojego Samsunga. Cytuj
Gość Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Cytuj Oczywiście można u nich wykupić przedłużenie do 2/3 lat Można tylko niestety wiąże się to z dodatkowymi kosztami. A za 2500zł to już wypadałoby co najmniej 2 letnią gwarancję dać. Ten Asus, którego mi podrzuciłeś to ciekawa propozycja. W moim przypadku 8GB pamięci RAM będzie w sam raz. Mniej nie wchodzi w grę ze względu na VirtualBoxa. Niestety cena 2649zł to już trochę dużo. Wiem, że za jakość się płaci, ale do mojego użytkowania to może ten Dell by wystarczył? Do niego zakupić dysk SSD, a HDD zostałby w kieszeni na dane. Chociaż w cenie 2500zł zmieszczę się z laptopem i dyskiem. Czy lepiej wydać trochę więcej i kupić Asusa? Do niego jeszcze musiałbym dokupić dodatkowo dysk/inny nośnik na dane więc koszt idzie w górę. Cytuj Samsung NP300E5C-S01PL (seria 3) miałeś dość mocny procesor i5. Przepraszam przez pomyłkę źle napisałem model. Mój Samsung to model NP300E5C-S03PL z procesorem Pentium. Dzisiaj już tylko ledwo do zastosowań biurowych wystarcza i już powoli odmawia posłuszeństwa. Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Apple też oferuje 12m gwarancji i z wymogów EU niewiele sobie robią. Przy aktualnych cenach chyba nawet lepiej było by dla ciebie kupić z 4GB RAM i dokupić drugą za miesiąc. Lub napisać do sklepu i poprosić o jakiś rabat. I wydajny procesor i dysk SSD przy wirtualnych tak samo przydatny jest, ale procesora nie zmienisz a dysk można dokupić. Acer E5-575 (ma slot M.2) w niższym przedziale cenowym dobrze się prezentuje a odkąd przenieśli serwis z Słowacji do PL to można wręcz ich pochwalić za szybkość obsługi gwarancyjnej w przeciwieństwie do Lenovo gdzie to nawet miesiąc czasu potrafi trwać. Niestety taki przedział i samodzielnie musisz podjąć decyzje czy ma być bardziej wydajny czy bardziej wytrzymały. Edytowane 2 Marca 2017 przez FxJ Cytuj
Gość Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 (edytowane) Dziękuję za kolejną odpowiedź. Cytuj Apple też oferuje 12m gwarancji i z wymogów EU niewiele sobie robią. Mój znajomy mówił, że dzwonił kiedyś na ich infolinię i gościu powiedział mu, że dają 24m zgodnie z Polskim prawem/wymogami UE. Chyba, że to tyczyło się tylko iPhonów bo o nich była rozmowa. Spośród wszystkich zaproponowanych przez Ciebie laptopów waham się pomiędzy Asusem i Dell-em. Czyli podsumowując. Asus * biznesowe wykonanie * 3 lata gwarancji * fabryczny dysk SSD * pojemna bateria * Intel Core i3 siódmej generacji 2 rdzenie taktowane po 2.40GHz * trzeba dokupić dodatkowy dysk na dane co wiąże się również z zakupem kieszeni dyskowej * trochę droższy od Dell-a Dell * 3 lata gwarancji * seria biznesowa * Intel Core i3 szóstej generacji 2 rdzenie taktowane po 2.00GHz * słabsza bateria niż w Asusie * trzeba dokupić dysk SSD co również wiąże się z zakupem kieszeni dyskowej * całość wychodzi trochę taniej niż Asus Jak wygląda kultura pracy w przypadku Asusa i Del-a nie są one głośne? Który z nich jest cichszy i chłodniejszy? Zależy mi, aby laptop nie buczał przy przeglądaniu stron, oglądaniu filmów oraz wykonywaniu zwykłych zadań nie wymagających znacznego obciążenia procesora. A jak wygląda gwarancja w przypadku Asusa i Dell? Odbywa się na takiej samej zasadzie czyli naprawa u klienta? Jaki dysk SSD do 250zł byś mi polecił? Edytowane 2 Marca 2017 przez Gość Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Rękojmia sklepu to 24m. Żaden z nich z i3 nawet pod dużym obciążeniem nie powinien być tu głośny, nie ma testów pomiaru głośności obu tych modeli by móc porównać, a tak na ucho w sklepie nic się nie usłyszy. Tak oba maja On Site u Della to się inaczej tylko nazywa, i trzeba wykonać diagnozę z konsultantem przez telefon i dopiero umawiają cię z serwisantem.ADATA SU800 aktualnie, niestety każdy lepszy to już 300zł przy tym co się wyprawia na rynku. Cytuj
Gość Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 W sumie to porównując te dwa modele to Asus trochę przewyższa Dela choćby nawet baterią. Czyli ten Asus to będzie bardziej wydajniejszy od tego Dell-a nad którym też się waham? Chodzi mi też o wirtualizację czy będzie mocniejszy czy nie ma jakiejś znacznej różnicy. Budową się różnią czy mają takie same wykonanie? A ile tak mniej więc one wytrzymają na baterii? Zastanawiam się czy nie dopłacić do Asusa i mieć trochę lepszego laptopa. Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) https://youtu.be/8jJWAKNOWCc Osobiście bardziej pod względem obudowy chyba przypadł mi do gustu Dell ale przedstawiają zbliżony poziom. Cytuj A ile tak mniej więc one wytrzymają na baterii? 6700 mAh to między 3,5 a 11 godz zależnie od obciążenia, to jak z telefonem jak grasz to pół dnia ale bez to i nawet dwa dni. Dell Vostro 5468 i3-7100U/8GB/500 jeszcze 14" Vostro ze slotem M.2 się pojawiło. Edytowane 3 Marca 2017 przez FxJ Cytuj
Gość Opublikowano 3 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2017 14 cali to dla mnie za mało. Wolę 15,6 jest to dla mnie optymalnie. W takim razie czeka mnie wybór pomiędzy Asusem a Delem. Bardzo dziękuję za propozycję i pomoc w temacie. Pozdrawiam Cytuj
Gość Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Mój wybór padnie na Della. Zastanawiałem się nad Asusem , ale niestety nie jest już dostępny w x-kom nawet w kanałach dystrybucji i nie mają go jak sprowadzić. Szkoda, no cóż trudno. W przypadku tego Dela co podałem powyżej to nie będzie problemu z VirtualBoxem na nim? Głośny też nie będzie bo zależy mi, żeby nie hałasował? Mam nadzieję, że chociaż ten model będzie dostępny przez najbliższe dwa tygodnie. Edytowane 6 Marca 2017 przez Gość Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 Zakładam że nie ma ale już dostawa jest zaplanowana jak nic na 1-2 tygodnia. Niestety xkom to moloch i szybko się pojawiają świetne modele i też szybko znikają, trzeba sprawdzać na bieżąco. To są procesory U więc o zbyt głośną pracę nie masz się co martwić. Cytuj
Gość Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 Dziękuję za pomoc. Poczekam jeszcze 2 tygodnie może ten Asus będzie dostępny. Niestety wszystko to co fajne szybko zostaje wykupione. Chociaż Dell też nie jest zły. Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 Napisz za jakiś czas to jeszcze poszukam. Cytuj
Gość Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 A jaki dysk do 350zł byś mi polecił? Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 GOODRAM Iridium PRO 240GB przed ogólną rynkową podwyżką ok 320zł kosztowały. Cytuj
Gość Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 Masakra co się to teraz z tymi cenami porobiło. Znalazłem na morele takiego Asusa czy nie jest to ten sam model co mi proponowałeś tylko z mniejszym dyskiem? https://www.morele.net/laptop-asus-pro-p2540ua-p2540ua-xo0024t-8gb-ram-128gb-ssd-1119611/ Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2017 https://www.asus.com/pl/Commercial-Notebooks/ASUSPRO-P2540UA/specifications/ Asus nie montuje dysków 120-128GB w tym więc to jakiś dołożony przez sklep. Cytuj
Gość Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 A te Asusy z serii Pro to nie mają 36m gwarancji? Widzę, że na stronie producenta też jest 24m, a np. w x-kom było 36m. Czy po zakupie trzeba zarejestrować, żeby otrzymać dodatkowy rok? Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Cytuj 2-letnia ograniczona globalna gwarancja sprzętowa. *zależy od kraju Zarejestrować to oczywiście warto by już u nich było wprowadzone do systemu, ale to po dwóch tygodniach. Cytuj
Gość Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2017 Bardzo dziękuję za pomoc. Chyba wybiorę coś z Dela jeszcze ewentualnie sprawdzę za jakiś czas czy ten Asus nie będzie dostępny w x-kom. Cytuj
Gość Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Witam ponownie. Widzę, że w x-kom pojawiły się laptopy z Asusa z procesorem i5 i dyskami ssd. Może teraz coś by się znalazło z tych Asusów z pojemną baterią? Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Jest wersja z i5 ale brak i3 + SSD jeszcze Cytuj
Gość Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 A i5 nie lepsza? Czy nie warto brać i5? Niestety tego Asusa z i3 i ssd z tego co się dowiedziałem nie będzie już w x-kom. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Powiem tak, jak nie wiedzą kiedy będzie to mówią że nie będzie, tak robią sklepy, ten model jest na rok 2017 i będzie kilka z innymi oznaczeniami partii jeszcze. Niestety nikt ci nie zdradzi kiedy będą w sklepie dostępne, nawet na FB Asusa. Cytuj
Gość Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 W takim razie jeszcze się wstrzymam. Skoro pojawiły się jakieś z i5 to poczekam pewnie i3 się jeszcze jakieś pojawią. Cytuj
FxJ Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 Na pewno się pojawi ale czy za 1-3 tygodnie tego nie wiem, zależy czy zamówią od dystrybutora czy czekają aż przypłynie dostawa kontenerowcem .. Cytuj
Gość Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 Co sądzisz o tych Asusach z i5? Sprawdziła by się ona w moich zastosowaniach domowych czy nie ma sensu kupować i5? Bardziej się grzeją te procesory niż i3 czy wszystkie procesory typu U są chłodniejsze? Cytuj
FxJ Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Procesory U są niskonapięciowe to nie H ani HQ żeby się jakoś grzały znacząco. https://youtu.be/Xx_hhwJNtFY i5-ka zawsze będzie wydajniejsza ale brak SSD od razu będzie trochę przeszkadzać, oby jednak ceny spadły znów do akceptowalnych. Edytowane 15 Marca 2017 przez FxJ Cytuj
Gość Opublikowano 15 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2017 (edytowane) Pozostaje czekać, aż się pojawią modele z i3 oby się szybko pojawiły. Na dzień dzisiejszy jeśli chodzi o Asusa z i5 to ten model jest spoko. Gdyby nie brak systemu to może bym go kupił, a tak to wgranie systemu w wersji DOEM 370zł + ssd 250zł co daje 2920zł to już jest sporo. Dla porównania ten Asus, który jest niedostępny kosztuje 2649zł, ale ma już ssd 240GB i system. Niestety już go nie ma. Fajny model to i szybko został wykupiony. No cóż pozostaje jak na razie czekać. Edytowane 15 Marca 2017 przez Gość Cytuj
Gość Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Witam po dłuższej przerwie. Podjąłem decyzje o kupnie laptopa jednak wybieram Asusa wersję z i5-7200U + dysk ssd do tego i system. Większa wydajność się przyda na przyszłość. Rozumiem, że ten biznesowy Asus z i5 nie będzie się grzał i hałasował? Mam jeszcze pytanie ponieważ teraz wszystkie laptopy mają system Windows 10 z tego co słyszałem ma on wbudowanego antywirusa. Czy rzeczywiście tak jest, czy lepiej dokupić osobno antywirusa? Według mnie zawsze warto zainstalować antywirusa. Ale też nie chcę przesadzić jeśli 10 jest wyposażona i dodatkowa ochrona nie jest wymagana. Edytowane 3 Maja 2017 przez Gość Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Cytuj Rozumiem, że ten biznesowy Asus z i5 nie będzie się grzał i hałasował? To są procesory U które mają sie nie grzeją TDP na poziomie 25W bardziej przeszkadza hałas z dysków HDD. Zerknij do testu poprzedniego modelu. Cytuj Mam jeszcze pytanie ponieważ teraz wszystkie laptopy mają system Windows 10 z tego co słyszałem ma on wbudowanego antywirusa. Czy rzeczywiście tak jest, czy lepiej dokupić osobno antywirusa? Wcześniejsze też przecież miały Windows 7 - Microsoft Security Essentials Windows 8.x - Windows Defender Ostatnio ktoś testował bo wykrywalność na poziomie 30% ja korzystam z Norton Internet Seciurity (klucze na 180 dni z allegro) + MalwareBytes (mam licencje dożywotnią). Cytuj
Gość Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Dziękuję bardzo za pomoc. Też sądzę, że warto zawsze kupić i zainstalować antywirusa. W takim razie nie pozostaje nic innego jak złożyć zamówienie. Jeszcze tylko zapytam o jedną kwestię rozumiem że dla dysku ssd zainstalowanie antywirusa jakiegoś, że tak powiem cięższego i innych programów nie spowoduje spadku wydajności? Nie chodzi mi tutaj o spadek wydajności jak w przypadku hdd tylko o jakieś minimalne odczucie w przypadku ssd? Korzystasz może z Windows 10? Jeśli tak to jak oceniasz ten system nie sprawia problemów? Edytowane 3 Maja 2017 przez Gość Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2017 Tak przesiadłem się z rok temu już, jako że antywirus wszystko skanuje to trzeba się z tym liczyć ze powoduje pewne obciążenie, dlatego po instalacji warto wykonać pełne skanowanie systemu. https://kopalniawiedzy.pl/Windows-10-wsparcie-wersja-aktualizacja,26293 Jeśli na czysto zainstalujesz to nie ma problemów https://softonet.pl/publikacje/poradniki/Co.to.jest.UEFI.czym.sie.rozni.od.BIOSu.i.jak.zainstalowac.Windows.w.komputerze.z.UEFI-poradnik,589/2 Warto jaki UEFI zainstalować Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi