filantropstanislaw Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Cześć. Przejrzałem forum i nie znalazłem tematu, który odpowiadałby moim wymaganiom. Proszę o pomoc i doradzenie. To ankieta: 1. Komputer głównie dla kobiety. Wiek 30 lat. Jednak inni dorośli też będą czasami korzystać 2. Może być z systemem albo bez. Jeżeli system to Windows 10. 3. Wielkość 15,6" ale jak jest szansa na komputer o 17,3" to mi nie przeszkadza. 4. Dysk SSHD ewentualnie dysk SDD + HDD ale w wersji, gdzie HDD już jest zamontowany np. na miejscu napędu DVD. Nie interesuje mnie dysk HDD zewnętrzny podłączony pod USB. 5. ok. 2500 PLN. Może być mniej niż mój budżet. Interesuje mnie nowy komputer. 5b. W ciągu miesiąca 6.J akoś wykonania standardowa. Bardziej zależy mi na lepszych podzespołach. 7. Fajnie jakby udało się trafić komputer z matową matrycą. Oczywiście wiem, że może być trudno dlatego błyszcząca także może być. Jeżeli chodzi o rozdzielczość to podobnie. Chciałbym Full HD ale zdaję sobie sprawę, że pewnie nie mam co liczyć na więcej niż 1366 x 768 8. 90% to użytkowanie w domu na biurku. 9. Gry sporadycznie. Zależy mi na tym aby działała FIFA 17 oraz jej kilka następnych wersji. Co do innych gier to fajnie jakby działały jakieś nowe. Nie muszą być na najwyższych parametrach ale również jestem świadomy tego, że Wiedźmin 3 czy nowy Assassin’s Creed nie będzie działać.10. Programy to głównie office oraz adobe indesign. Poza tym to internet, filmy, muzyka11. 4 GB RAM ale preferuje 8 GB.grafika dedykowana ze 2 GBUSB 3.0, HDMI, czytnik kartWi-Fi 802.11 b/g/n/acLAN 10/100/1000 Mbps 12. Myślę o laptopach firm: Dell, Asus, MSI. Chciałbym uniknąć Lenovo oraz Acer 13. Nie mam nic na oku 14. Chciałbym aby miał klawiaturę numeryczną. Poza tym raczej nie mam konkretnych wymagań. Jestem otwarty na rady. Nie upieram się ostro przy swoich wymaganiach bo mogę się mylić. Oczekuję sensownej porady, która mi szczerze powie co warto brać a czego unikać. Mi zależy na dobrym i szybkim komputerze na kilka lat. Cytuj
FxJ Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 https://www.notebookcheck.net/FIFA-17-Notebook-and-Desktop-Benchmarks.179319.0.htmlGry - wydajność na kartach graficznych w laptopach Słabszego niż 940M bym raczej nie brał ale w wersji, gdzie HDD już jest zamontowany np. na miejscu napędu DVD Tego żaden producent ani sklep nie robi, to jest na własną rękę robiona opcja - no i taniej niż na allegro chińskiej kieszeni HDD Caddy nie dostaniesz Nie interesuje mnie dysk HDD zewnętrzny podłączony pod USB. Więc i sam SSD? Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MX + dysk SSD M.2 120GB ok 250-300złASUS R558UQ-DM513D-8 i5-7200U/8GB/1TB/DVD GT940MX - bez M.2 (więc zamiast nagrywarki) i bez systemu, obudowa częściowo z aluminium, pojemna bateria i matowa FHD. Cytuj
filantropstanislaw Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Rozumiem. Czyli montaż HDD w miejscu DVD to robota na własną rękę. Kupuję kieszeń HDD Caddy 2,5 na allegro pod SATA i montuje. A jak jest z gwarancją? Traci się? Asus trochę drogi. Tyle nie jestem w stanie dołożyć. 200 zł to za dużo :( Podałeś mi tam tego Acera. Jakoś nie mam zaufania do tej marki. Miałem okazję pracować na tym sprzęcie. Poza tym ludzie bardzo narzekali na tą firmę. Słaby serwis gdzieś w Czechach, problemy ze sprzętem i sterownikami. Poprawiło się? Jakie jest twoje zdanie na temat Acera? Tajwańczycy się poprawili? Ja znalazłem taki model. Z tego co widzę to dają tutaj SSHD. Na tym podlega różnica. Co o tym komputerze sądzisz? https://www.x-kom.pl/p/339642-notebook-laptop-156-acer-e5-575g-i3-6006u-8gb-120500-win10-gt940mx.html Edytowane 10 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) A jak jest z gwarancją? Traci się? Zwykle nie ale tu jest problem bo to jest uzależnione od położenia śrubki (tylko jednej) na której jest zamontowana nagrywarka, czy jest dostępna od spodu laptopa czy jest dostępna tylko spod klawiatury. Poza tym ludzie bardzo narzekali na tą firmę. Słaby serwis gdzieś w Czechach, problemy ze sprzętem i sterownikami. Poprawiło się? Bardzo, teraz narzekają na Lenovo który ma w Niemczech a Acer ma serwis w PL i to bardzo szybki. Z tego co widzę to dają tutaj SSHD. Nie HDD 2,5" + SSD M.2 ale najlepiej wybrać dysk SSD samodzielnie np. Transcend TS128GMTS800 128GB na kościach MLC. Edytowane 10 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
filantropstanislaw Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Czyli radzisz wziąć tego Acera bez SDD a we własnym zakresie dokupić dysk SDD. W sumie różnica ok. 50 zł a faktycznie wybieram sam dysk i pewnie lepszy niż ten zamontowany przez sklep. Z tego co napisałeś tam w poradniku o dyskach SDD, niektóre sklepy same instalują dysk SDD. Czy taką usługę świadczy sklep x-kom? Sam bym tego nie chciał robić bo nigdy czegoś takiego nie robiłem. I jak jest z tymi elementami montażowymi? Laptop ich nie posiada a czy są one dawane w pakiecie do dysku SDD? Czy może trzeba jeszcze i ten element dodatkowo dokupić? Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Tak wybierz sobie samodzielnie dysk SSD jaki chcesz. Czy taką usługę świadczy sklep x-kom? Sam bym tego nie chciał robić bo nigdy czegoś takiego nie robiłem. Tak na pewno ale lepiej się skontaktuj i to uzgodnij i w uwagach do zamówienia też dopisz. I jak jest z tymi elementami montażowymi? To tylko jedna śrubka do przykręcenia dysku. Cytuj
filantropstanislaw Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Wracając jeszcze do karty graficznej. Przejrzałem tematy o wydajności kart graficznych do których podałeś link i mam wrażenie, że NVIDIA GeForce 940MX to raczej słaba karta. Ta niższa półka. Mam rację? Z większością gier radzi sobie słabo. Adobe indesign czy Lightroom także będą przeciętnie działać. Podobnie chyba jest z procesorem Intel Core i3-6006U. Także mamy tutaj sprzęt przeciętny. Czy te 2.00 GHz to jednak nie za mało? Cytuj
FxJ Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 950M i 960M zaczynają sie dopiero od ok 3000zł Adobe indesign czy Lightroom także będą przeciętnie działać. W tym to nie przesadzaj to ma większe znaczenie procesor nadal. Jeśli chodzi o nowe z takim budżetem nic więcej nie zdziałasz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi