Skocz do zawartości
Nieidealny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Nie jestem pewien jakim budżetem będę dysponował gdy będę kupował dlatego podaje widełki dla nowego i używanego.

Proszę o radę.

1.mężczyzna, 25 lat, kupowany prywatnie.
2.fajnie jak by było w cenie laptopa, ale wtedy jest mniejszy budżet na inne części.
3.14,x"-15,6 waga nie istotna.
4.dysk ssd lub sam dokupię, poprosił bym o jakiś model. myślę tak max do 400-500zł
5.3500-4000 za nowy, bardziej stronę 3500 i do tego dysk ssd jeżeli by go nie było. za używkę 2500-3000 tutaj pewnie może być różnie bo taka używka może już mieć ssd jak będę kupował od kogoś. będzie to 2 laptop w domu ale głównie dla mnie. pierwszy wykorzystywany tylko do neta/oglądania filmów. tego będę brał do pracy i tam też grał/oglądał filmy.
5b. marzec/kwiecień
6. wydajność, bateria mało ważna, głównie będzie podłączony do prądu.
7. full hd, miałem wcześniej pc i miałem do niego monitor. brakuje mi tej rozdzielczości. fajnie by było jak by ona była ale też nie jest super wymagana jak by była dość droga. co do typu nie mam pojęcia. bardziej do gier.
8.Tylko PL. dom/praca na biurku.
9.Gry takie jak GTA 5, BF 4,1, Diablo 3, Path of Exile, Overwatch. Ważne dla mnie żeby było na full hd i do tego średnie/wysokie detale, w miarę płynna gra szczególnie w BF, GTA.
10.brak specjalnych wymagań.
11.podświetlana klawiatura fajnie jak by było ale nie jest to "must have".
12.brak.
13.brak
14.jak to jest z przerzuceniem systemu na ssd i całej partycji recovery o ile taka jest, w aktulanym laptopie jest i dość przyjemna to funkcja bo format jest dość szybki i nie trzeba się martwić czy mam gdzieś system czy nie. aktualnie mam lenovo nie wiem jaki model ale dość słaby.

Edytowane przez fremss
Opublikowano
2.fajnie jak by było w cenie laptopa

Nie ma nic za darmo na tym świecie ale jak kupujesz z fabrycznym systemem znacząco mniej niż kupując samodzielnie.

jak to jest z przerzuceniem systemu na ssd i całej partycji recovery o ile taka jest

Można zrobić klonowanie dysku programem

dość przyjemna to funkcja bo format jest dość szybki i nie trzeba się martwić czy mam gdzieś system czy nie

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10ISO

Teraz się legalnie pobiera na pendriva i instaluje zawsze najnowszą wersje.

Trochę się pogubiłem który ma być do grania, ten nowy? Ten używany za to do pracy tak? Czy oba do grania? 

Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050

Aktualnie bym celował w te nowe Acery z GTX 1050 w okolicy 4k

Gry - wydajność na kartach graficznych w laptopach

A może dołożyć do laptopa do grania (GTX 1050Ti 4GB / GTX 1060 6GB) i kupić tańszy poleasingowy model do pracy bez grafiki dedykowanej - wtedy nap. mniejszy 14". Jak to widzisz?

Opublikowano (edytowane)

W sensie do pracy będę go brał. chcę jednego laptopa do grania, tylko, pisząc pracy będę go brał i tam używał.
Nie jestem po prostu pewien ile będę miał na laptopa dlatego szukam czegoś nowego za około 4k i czegoś używanego do 3k.
Te acery z ssd są?
Ten co podałeś to i5 starczy?
Można by było też laptopa bez widonwsa i za tą kwotę kupić ssd.
Czy warto szukać czegoś z 965M? skoro 1050 to następca?
Czy brak ssd w Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 będzie miał duży wpływ na działanie i odpalanie się aplikacji? miałem ssd w pc a teraz hdd i jest spora, denerwująca różnica.

Zapomniałem dodać że posiadam zewnętrzny dvd rom na usb także tego też laptop nie musi mieć.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)
Czy warto szukać czegoś z 965M? skoro 1050 to następca?

https://www.purepc.pl/notebooki/premiera_notebookowych_kart_geforce_gtx_1050_oraz_gtx_1050_ti

GTX 1050 są wydajniejsze

Czy brak ssd w Acer VX5-591G i5-7300HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050 będzie miał duży wpływ na działanie i odpalanie się aplikacji?

Tak ale laptop ma slot M.2 na dysk SSD a warto samodzielnie kupić/wybrać dysk SSD samodzielnie, sklepy bez problemu montują je, banalnie proste.

Kwestia jakiej pojemności potrzebujesz, wystarczy 120GB czy potrzebujesz większy?

Ten co podałeś to i5 starczy?

Pod to co napisałeś tak.

Edytowane przez FxJ
Opublikowano (edytowane)

Tak ale laptop ma slot M.2 na dysk SSD a warto samodzielnie kupić/wybrać dysk SSD samodzielnie, sklepy bez problemu montują je, banalnie proste.

Kwestia jakiej pojemności potrzebujesz, wystarczy 120GB czy potrzebujesz większy?

Zależy jaki bym miał budżet. Mógłbyś mi polecić do 400-500 zł 120gb i 240gb? Miałem 120gb i czasem trochę brakowało jak był windows, aplikację i 1-2 gry w które częściej grałem i chciałem żeby chodziło trochę lepiej.

SSD albo bym kupował od razu albo po jakimś czasie. 1-2 miesiące.

A jakiś starszy model gdybym jednak dysponował mniejszym budżetem? Szukał bym też używanych.

Około 3k.

Edytowane przez fremss