bf1990 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Witam serdecznie. Chciałbym prosić o poradę dotyczącą zakupu nowego laptopa. Poniżej prezentuję moje wymagania/preferencje zgodnie z ankieta personalną: 1. Laptop dla mężczyzny, przedział wiekowy 25-29 lat, zakup na osobę prywatną 2. Laptop ma być w zestawie z Windowsem. 3. Matryca 14-15,6 4. Laptop ma mieć dysk SSD. Najlepiej aby był wbudowany do środka (nie stanowił dysku zewnętrznego). Napęd CD/DVD niekonieczny 5. Cena z przedziału 2000-2300 zł. Jest to cena za sam laptop, nie potrzebuje dodatkowych akcesoriów. Interesuje mnie nowy laptop, może być z outletu z jakąś niewielką wadą typu ryska na obudowie. Obecnie posiadam laptopa, jest to ASUS X57Vn AP093 ale jest to laptop bardzo wiekowy bo mam go już ok. 7 lat 5b. Zakup jak najszybciej. Do 1 miesiąca 6. Najwyższe parametry nie są koniecznością. Solidne wykonanie i długa praca na baterii pożądane. 7. Na matrycach się nie znam niestety. Tu liczę po prostu na czyjąś radę. Szkoda abym wypisywał nie znając się totalnie 8. Używany będzie głownie w domu, w Polsce 9. Grywam przede wszystkim w World of Tanks. I nie przewiduje abym miał grać w coś innego z dużymi wymaganiami. 10. Programy używam standardowe + dużo siedzę na internecie na stronach typu geoportale, portale mapowe. 11. Wymagania specjalne - brak 12. Brak osobistych preferencji. 13. Aktualnie rozpatruję model - DELL Inspiron 5548 i5 8 275SSD M270 14. Interesuje mnie głownie to, aby komputer był niezawodny, chodził szybko, płynnie kiedy pracuję i gram, aby był nieawaryjny. Nie musi mieć mega najlepszych parametrów, nie musi być wyżyłowany na maksa w tej cenie. Licze też na poradę tego typu, że warto z czegoś zrezygnować gdyż i tak ja - jako średnio zaawansowany użytkownik nie poczuję różnicy w użytkowaniu. Edytowane 3 Lutego 2017 przez bf1990 Cytuj
FxJ Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Inspiron 5548 to model z 2015 więc zakładam że znalazłeś używany w jakimś sklepie z allegro, no i ten dysk 275GB Cruciala MX300 miał premierę w połowie 2016 wiec ewidentnie dokładany. jako średnio zaawansowany użytkownik nie poczuję różnicy w użytkowaniu Jak to nie jak coś będzie się uruchomiało 3 sekundy albo 4-5 sekund to już zauważysz różnicę. https://www.techpowerup.com/230188/dram-prices-to-continue-to-rise-over-2017Przy tym kursie i rosnących cenach RAM i SSD (wszystkiego z kośćmi flash) to nie widzę nic w twoich kryteriach. Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MXTe Acery z Q3 2016 z podkręconymi 940M jako 940MX mają slot M.2 więc w nich można dysk SSD zamontować. Cytuj
bf1990 Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o czas uruchamiania się to wiadomo że jest różnica pomiędzy 3 a 5 sekundami. Ale laptopy mają szereg części/podzespołów, które kosztują i o których istnieniu pewnie nawet nie wiem jako laik. W związku z tym różnicy w tym, czy będzie to podzespół lepszy/trochę gorszy pewnie nie zauważę i o to mi chodziło pisząc, że może warto bedzie z czegoś zrezygnować. Tu już zdaje się na was - ekspertów w tej dziedzinie. Ten model della o którym pisałem wyczaiłem na outlecie. Czy moje wymagania sprzętowo/cenowe powodują, że warto w ten model zainwestować? Edytowane 6 Lutego 2017 przez bf1990 Cytuj
FxJ Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Ale laptopy mają szereg części/podzespołów, które kosztują i o których istnieniu pewnie nawet nie wiem jako laik. Monitor, klawiatura, głośniki, kamerka i mikrofon, touchpad, dysk, karta sieciowa bezprzewodowa+BT, nagrywarka, sloty na RAM, procesor z grafiką zintegrowaną, grafika dedykowanabateria, i wszystkie porty podpięte do płyty głównej - dużo tego nie ma Ten model della o którym pisałem wyczaiłem na outlecie. Najlepiej podaj link, outlety nie powinny być na rynku dłużej niż rok i kilka miesięcy bo wchodzą nowe i trzeba się ich pozbyć ze stanu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi