But Seriously Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Cześć,Przejrzałem część tematów, ale nie znalazłem takiego który by pasował idealnie do moich preferencji. Poniżej ankieta:1. Dla rodziców 45+ (czasem sam też będę korzystał) najlepiej na firmę.2. Windows 10 lub 7.3. Matryca ~15.6. Fajnie gdyby nie był zbyt ciężki, ale nie jest to ekstra wymóg.4. Chciałbym dołożyć dodatkowo Kingston 120GB M.2 SSD (lub SATA/mSATA, oba dyski powinny spełnić wymagania). Nie zależy mi ani na napędzie DVD ani na montażu dysku HDD w jego miejscu. Wolę za to, żeby laptop był lżejszy lub nadrabiał w innych parametrach.5. Laptop nowy. Orientacyjna kwota na samego laptopa to 2000 - 2300 zł. Dysk SSD będzie w osobnym budżecie. Będzie to jedyny komputer rodziców, na którym będą pracowali każdego wieczora.5b. Przymierzam się do zakupu na dniach, ale jeśli w przeciągu 2 miesięcy miałyby odczuwalnie obniżyć cenę, to jestem w stanie poczekać. Jak aktualnie wygląda rynek pod względem cen - drogo, umiarkowanie czy tanio?6. Jakość wykonania, bezawaryjność i serwis są na pierwszym miejscu. Dalej plasuje się waga, akumulator i na końcu osiągi. Myślę że laptop biznesowy byłby tutaj lepszym wyborem, gdyż osiągi nie są najważniejsze.7. Ze względu na pogarszający się wzrok rodziców myślę o matrycy matowej, ewentualnie o folii matującej. Co do rozdzielczości - chcę aby pracowało się przy niej komfortowo osobom w średnim wieku (małe ikony i litery będą utrudnieniem).8. Komputer 90% swojego czasu spędzi w domu.9. Gry klasy 0.10. Praca stricte biurowa. Osobiście będę na nim czasem programował w Android Studio.11. Fajnie gdyby była matowa matryca. Dodatkowy plus, jeśli będzie podświetlana klawiatura12. Rodzice mają od ~6 lat Asus'a M50Vm.13. Przeglądając tematy na forum wpadłem na takie modele: Acer E5-575G i3-6006U/8GB/500/Win10 GT940MXDell Vostro 3568 i3-6006U/8GB/500/Win10X (bez M.2)Może jakiś model HP ProBook?14. Dysk HDD nie musi być pojemny (500 GB wystarczy z zapasem). Co do osiągów jeszcze - to wiadomo, nie chcę żeby się wieszał przy odpalaniu firefoxa czy filmu na YT PozdrawiamMateusz :) Edytowane 2 Lutego 2017 przez FxJ literówka Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) ale jeśli w przeciągu 2 miesięcy miałyby odczuwalnie obniżyć cenę, to jestem w stanie poczekać Ceny dysków SSD i RAM mogą pujśc tylko w górę za to powoli w dół idzie Dolar i na pewno będzie taniał bo tego chce Trump. aktualnie wygląda rynek pod względem cen - drogo, umiarkowanie czy tanio ? Tanio to bym nie powiedział, jest monopol Intela i Nvidii praktycznie w notebookach. ASUS P2540UA-XO0024T i3-7100U/4GB/240SSD/DVD/Win10 | 8GB RAM (z 2017 na Kaby Lake) Te Asusy Pro jak Vostro maja 3 letnią (też kupując na firmę) gwarancje ale mają już fabryczne dyski SSD Acery E5 to typowe lapki do grania z małą baterią. A dysk w razie czego na USB na OLX można zwykle tanio dostać wyjmowane dyski 2,5" z laptopów tylko dokupić kieszeń USB. Edytowane 2 Lutego 2017 przez FxJ 1 Cytuj
But Seriously Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Asus Pro wygląda ciekawie, ale wiele razy czytałem rady, aby nie kupować laptopów z dyskami SSD, gdyż są one zazwyczaj najniższej jakości i żeby lepiej dokupić SSD samemu.Ok, czyli Acer E5 zupełnie odpada.Vostro jest ciekawym zawodnikiem, ale Asus Pro jest zdecydowanie lepiej wyposażony - od procesora, przez baterię po aluminiową obudowę. Co prawda kosztuje zdecydowanie więcej, ale odpada w tym momencie konieczność dokupienia dysku SSD.Jeśli ten SSD w Asusie Pro jest wątpliwej jakości, to jestem w stanie dorwać jakąś alternatywę dla tego laptopa, który byłby trochę tańszy ale z dyskiem HDD i najlepiej złączem M.2? Wtedy byłoby idealnie, ale mógłbym też pozostać przy interfejsie SATA i podmienić HDD na SATA SSD. Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Jeszcze mało jest modeli na Kaby Lake, i chyba jeszcze żadnego z M.2 -w tych tańszych seriach biznesowych. W biznesówkach z fabrycznymi zwykle są pokroju Cruciala lub Samsunga ale trzeba by dopytać jakie do tego montują aktualnie do tych. Montaż dysku SSD w laptopie - jeszcze jest opcja HDD Caddy. Sorry za te edycje ale wdrażamy "historia edycji tematu" Cytuj
But Seriously Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 A na bazie procesorów Skylake nie udałoby się czegoś dopasować?Wysłałem pytanie do Asusa, zobaczymy co odpowiedzą. HDD Caddy sprawdziłoby się np. w przypadku Dell'a Vostro. Nie miałbym problemów z przerzuceniem systemu na dokupiony dysk SSD? Z tego co widzę, to system który jest dołączony do tego laptopa jest na "nośniku" - przypuszczam że na DVD. Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) ASUS P2540UA-XO0024T i3-7100U/4GB/500/DVD-RW/Win10 | 8GB RAM Są bez SSD Najłatwiej zrobić klonowanie dysku HDD programem ale dobrze by było by dysk SSD nie był zbyt mały bo dochodzą dodatkowe ukryte partycja jak np recovery. A na bazie procesorów Skylake nie udałoby się czegoś dopasować? To taki okres przejściowy jedne się kończą w sklepach a nowe dopiero wchodzą i stąd takie problemyZ M.2 są jescze ProBooki HP ale tam trzeba na własną rękę dokupić gwarancję (dają 12m a sklepy rękojmie do 24m). Vostro 5568 też to wyższa i droższa już seria. A ThinkPadów na razie brak z M.2. Edytowane 2 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
But Seriously Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) dobrze by było by dysk SSD nie był zbyt mały bo dochodzą dodatkowe ukryte partycja jak np recovery. Ile orientacyjnie może zostać wolnego miejsca na dysku 256 GB odejmując instalację systemu i partycję recovery? Może się okazać, że 256 to za mało... Przejrzę ofertę ProBooków, może coś się uda znaleźć. Edytowane 2 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Może się okazać, że 256 to za mało... System Win 10 ze sterownikami itd 35GB + partycja recovery 5~15 GB Tylko dojdzie ci dokupienie gwarancji a i serwis maja tylko D2D. Edytowane 2 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
But Seriously Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2017 Jeśli zostanie mi 200 GB to ok :)Poczekam póki co na odpowiedź Asusa odnośnie tych dysków SSD i dam znać.Dzięki bardzo za pomoc. Samemu szukałbym tych informacji pewnie przez wiele godzin, a może i tak bym kupił nie taki laptop jaki jest potrzebny ;) Cytuj
But Seriously Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) W biznesówkach z fabrycznymi zwykle są pokroju Cruciala lub Samsunga ale trzeba by dopytać jakie do tego montują aktualnie do tych.Dowiedziałem się, że dyski w modelu ASUS P2540UA-XO0024T-8 fabrycznie są dyskami HDD, a modyfikacji dokonuje x-kom. Po kontakcie z nimi okazało się, że montują tam dyski ADATA 256GB 2,5'' SATA SSD Ultimate SU800 3D NAND Warte zachodu, czy lepiej kupić wersję bez SSD / inny laptop i dokupić inny dysk? Edytowane 4 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
FxJ Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) https://www.asus.com/pl/Commercial-Notebooks/ASUSPRO-P2540UA/specifications/ Hard Drives: 500GB 5400RPM SATA HDD 500GB 7200RPM SATA HDD 1TB 5400RPM SATA HDD SSD: 256GB SATA3 SSD SSD: 512GB SATA3 SSD Ale przecież montują fabrycznie w tym modelu ;) https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dyskow_ssd_adata_ultimate_su800_konkurencja_dla_crucial_mx300?page=0,17 Bardzo ok dysk jak wszystkie droższe na MLC. Edytowane 4 Lutego 2017 przez FxJ Cytuj
But Seriously Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Dziwna sprawa, bo dostałem taką odpowiedź od Asus'a: Szanowny Kliencie ASUS, Wg informacji, które posiadam te laptopy fabrycznie powinny być wyposażone w dyski HDD 500GB, polecam skontaktować się ze sprzedawcą, który przedstawia ofertę - możliwe, że modyfikują urządzenia przed sprzedażą. No a x-kom potwierdził że to oni montują tam te dyski SSD a nie Asus ;>Ok, skoro ten dysk faktycznie dobrze wypada w testach to chyba zdecyduję się na tą propozycję. HDD + SSD nie będzie potrzebne, a sam komputer wydaje się być dobrą opcją w tym przedziale cenowym. Edytowane 4 Lutego 2017 przez But Seriously Cytuj
But Seriously Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2017 Dzisiaj odebrałem Asusa P2540U w x-komie :) Na pierwszy rzut oka - bardzo fajnie wykonany, zdecydowanie lepiej się na nim pracuje niż na poprzednim, wysłużonym już modelu tego producenta. Dam po pewnym czasie znać dokładniej czy laptop był dobrym wyborem, gdy rodzice już na nim więcej popracują. Zabrałem się za skonfigurowanie i zaktualizowanie laptopa. Co do sterowników - czy sterowniki na stronie producenta warto aktualizować? Jest tutaj dość ubogo i nie widzę sterowników chociażby do karty graficznej. Do poprzedniego Asusa wszystko co potrzebne pobierałem bezpośrednio ze strony producenta, a tutaj chyba będę musiał skorzystać z innych metod pobierania potrzebnych sterowników... Pozdrawiam, w szczególności FxJ za wszelkie rady i sugestie ;) Cytuj
FxJ Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2017 czy sterowniki na stronie producenta warto aktualizować? Na pewno bios tak, do reszty możesz użyć jakiegoś programu jak Driver Easy. https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html?iid=dc_iduu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi