joy 0 Report post Posted December 5, 2020 Witam. Właśnie zakupiłem Acer Aspire 5 A515-56-55YP (NX.A1GEP.00B). Chciałem dołożyć ramu więc postanowiłem, że najpierw zobaczę jak to wygląda. Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo, w którym jest kość 4GB. Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8. Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB?? Co zrobić żeby uzyskać 16GB. Bardzo proszę o pomoc. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FxJ 923 Report post Posted December 6, 2020 Cytat Menedżer zadań pokazuje 8GB ramu i użyte gniazda 2 z8. Są tylko dwa, ale procesor mógłby obsłużyć więcej. Cytat Po rozkręceniu okazało się, że w środku jest tylko jedno gniazdo Dokładnie i wiele razy na to zwracałem uwagę. Cytat Czy jeżeli zamienię kość 4GB na 8GB to będę miał 12GB? Dokładnie tak. Cytat Co zrobić żeby uzyskać 16GB. Kupić 1x16GB i będziesz miał 20GB, inaczej się nie da. https://www.avadirect.com/forum/Message/89-Single-Channel-Dual-Channel-and-Flex-Channel-RAM/ Flex Mode / Flex Channel - wtedy występuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joy 0 Report post Posted December 6, 2020 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joy 0 Report post Posted December 6, 2020 Znalazłem jeszcze coś takiego. Biorąc pod uwagę, że gram raczej rzadko i w mniej wymagające tytuły zostaję przy 4+4 😀 Quote Share this post Link to post Share on other sites
FxJ 923 Report post Posted December 7, 2020 To jednak się nie bardzo tak naprawdę odnosi do twojej konfiguracji. Zresztą można w systemie ostawić ograniczenie (msconfig) wpisując ilość MB pamięci. Nigdy nie ogranczałem 😉. Quote Share this post Link to post Share on other sites
joy 0 Report post Posted December 7, 2020 Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie znajduje się to "pierwsze" 4GB? Czy jest możliwość rozbudowania (wymiany) do 8GB? Pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites